Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 28, 2012 2:07 Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Od ok 10 dni mój Tymoteusz dostaje w zastrzykach enrofloksacynę i Synergal. Przedwczoraj ni stąd ni zowąd, kilka godzin po podaniu zrobił się nagle bardzo nerwowy i zaczął atakować drugiego kotka, z którym żył do tej pory w zgodzie. Trwało to kilka godzin (małego musiałam zamknąć), potem minęło. Dziś wieczorem, jakąś godzinę po zastrzyku nagle zaczął drżeć. Gdy go wzięłam na ręce, zauważyłam, że reaguje bólem na dotyk pleców, miejsce, gdzie dostaje zwykle zastrzyki.
Nie łączyłabym pewnie tych dwóch spraw, gdyby nie sytuacja sprzed paru miesięcy. Kotka mojej mamy będąc na enrofloksacynie również miała dwukrotnie takie epizody agresji, a w miejscu iniekcji zrobił jej się wielki strup.
Czytałam, że enrofloksacyna może powodować martwicę w miejscu iniekcji. Czy rozcieńczenie antybiotyku solą fizjologiczną byłoby jakimś wyjściem? Tymek musi brać antybiotyki jeszcze przez 5-7 tyg.(ciężka infekcja układu moczowego).

Spotkał się ktoś z podobną reakcją po tym antybiotyku?
Pójdę z tym oczywiście do weta, ale chciałam zapytać o Wasze doświadczenia...

Piszę tu, a nie kontynuuję wątku Tymoteusza na podforum dla nerkowców, bo temat dotyczy tylko tej konkretnej sprawy. Enrofloksacyna jest antybiotykiem ogólnie stosowanym i jest większa szansa, że zajrzy ktoś, kto się zetknął z taką sytuacją. Mam nadzieję, że moderatorzy nie będą mieć nic przeciwko :wink:
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Wto lut 28, 2012 6:32 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Mikela, moja kotka miała podawaną enrofloksacynę w zastrzykach i (o ile dobrze pamiętam!) wetka powiedziała, że po 3 dawce trzeba podawać rozcieńczoną i w różne miejsca, bo robi czasem martwica skóry w miejscu podawania. Jeśli tak, to na pewno też boli i złości kota.
To nie jest 100% info, ale dopiero wieczorem będę miała czas zajrzeć do dokumentacji medycznej i upewnić się, że chodziło o enrofloksacynę - do tego czasu pewnie ktoś jeszcze się wypowie.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Wto lut 28, 2012 9:36 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

zmień zastrzyki na tabletki
AnielkaG

Post » Wto lut 28, 2012 11:35 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Staram się podawać w różne miejsca, ale i tak go boli :(

Nad zmianą na tabletki też się zastanawiałam, ale czy nie może być tak, że działanie będzie słabsze? Tymek ładnie się ustabilizował na tym, boję się pogorszenia...
No i czy podawanie tabletek przez tyle tygodni nie będzie szkodliwe? Wiadomo, osłona, ale zawsze...

Dziś mu podam rozcieńczoną, mam jeszcze jedną dawkę, potem do weta i zapytam o te tabletki.
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt

mikela

Post » Wto lut 28, 2012 12:23 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Czy ja dobrze zrozumiałam, że kot ma dostawać enrofloksacynę przez kilka tygodni? 8O

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto lut 28, 2012 12:59 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Sylwka pisze:Czy ja dobrze zrozumiałam, że kot ma dostawać enrofloksacynę przez kilka tygodni? 8O

No wlaśnie - o ile pamiętam, to można to podawać maksymalnie 10-12 dni, bo może powodować zaburzenia ze strony ukladu nerwowego.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto lut 28, 2012 14:20 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Enrofloxacyna bardzo często powoduje martwicę skóry w przypadku podania podskórnego.
Natomist ten problem nie występuje jak sie podaje domięśniowo.

O zaburzeniach ze strony ukladu nerwowego nic nie wiem, u młodych zwierząt zaburza wzrost kości, ale tylko dopóki zwierzę rośnie, potem juz nie.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto lut 28, 2012 14:30 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

felin pisze:
Sylwka pisze:Czy ja dobrze zrozumiałam, że kot ma dostawać enrofloksacynę przez kilka tygodni? 8O

No wlaśnie - o ile pamiętam, to można to podawać maksymalnie 10-12 dni, bo może powodować zaburzenia ze strony ukladu nerwowego.

Przepraszam, nie doprecyzowałam. Przez 6-8 tyg.(od początku kuracji) ma mieć podawany antybiotyk. Enro dostałam na jakieś 12 dni, zostały mi jeszcze dawki na dziś i jutro. Potem mam zrobić badanie moczu i zgłosić się do weta. Może ma zamiar zmienić, nie wiem.
Dzięki w każdym razie za informacje, porozmawiam z nią o tym.
[/url]Obrazek

mikela

Post » Wto lut 28, 2012 14:35 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Znalazłam publikację o jednym z możliwych skutków ubocznych: http://www.vetpol.org.pl/www_old/10_04.pdf
Mój kocur miał problemy po podaniu enrofloxacyny (światłowstręt, przerażenie, chowanie się w ciemne miejsca utrzymujace się około 2 godziny po zastrzyku) i ciprofloxacyny w tabletkach (ból brzucha, apatia). Nigdy więcej nie zgodzę się na podanie mu tej grupy leków.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Wto lut 28, 2012 20:33 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Mój kocur mial po ciprofloksacynie zaburzenia równowagi. Informacja o możliwych dzialaniach niepożądanych ze strony u.n. byla w ulotce.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto lut 28, 2012 20:42 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Generalnie enrofloksacynę spokojnie można rozcieńczyć solą fizjologiczną (np. w stosunku 1:1) przed podaniem podskórnym. Zmniejsza to ryzyko podrażnienia tkanek i powstania martwicy, ale też (siłą rzeczy) zwiększa objętość płynu. Dobrze zwrócić uwagę weta na ten problem i (jeśli kot pozwoli) rozważyć przejście na tabletki.
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16

Post » Wto lut 28, 2012 20:48 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Dzięki za link, Sylwka, poczytam.
alukah pisze:Generalnie enrofloksacynę spokojnie można rozcieńczyć solą fizjologiczną (np. w stosunku 1:1) przed podaniem podskórnym. Zmniejsza to ryzyko podrażnienia tkanek i powstania martwicy, ale też (siłą rzeczy) zwiększa objętość płynu. Dobrze zwrócić uwagę weta na ten problem i (jeśli kot pozwoli) rozważyć przejście na tabletki.

Właśnie mam podać zastrzyk i zastanawiałam się w jakiej proporcji rozcieńczyć. Czy to, że zwiększa objętość płynu to jakiś problem? Znaczy poza tym, że trzeba podać kotu "większy zastrzyk". Chyba to nie wpływa na skuteczność leku?
Z tabletkami sobie poradzimy, bardziej martwi mnie ta sugestia, że podawanie przez dłuższy czas może spowodować zaburzenia neurologiczne. :roll:
[/url]Obrazek

mikela

Post » Śro lut 29, 2012 15:10 Re: Bolesność i agresja po enrofloksacynie?

Nie, na skuteczność nie wpłynie. :) Co najwyżej - pozytywnie, bo jak pojawiła się martwica, to znaczy, że lek nie wchłonął się jak należy i nie miał możliwości odpowiednio zadziałać. W kwestii objętości to już sama musisz ocenić. To zależy od kota, od miejsca kłucia, od ilości podawanego leku. Ale kotu podskórnie można kilka mililitrów wpakować, więc to nie powinien być problem.
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16