Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 15, 2012 13:09 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Zgodnie z obietnicą z małym opóźnieniem :oops: piszę o Czarusiu.
W ostatnią sobotę byliśmy z nim i Antosiem u petterapeutki.

Czaruś zostanie poddany cyklowi (10 spotkań) masażów - tak jak było przewidziane - i laseroterapii, ponieważ ma zupełnie dobre czucie w łapkach. W jednej mniejsze, reaguje na szczypnięcie z opóźnieniem, w drugiej większe, czas reakcji prawie normalny. Istnieje więc nadzieja, że nerwy mają osłonki i można zastosować laser.
Pani Danka będzie się starała raz dziennie powtarzać podobny masaż w domu. Czarek ma przykurcze w łapach i dlatego trudno mu je stawiać prosto. Byłam przy pierwszym zabiegu prawie do końca i widać było jak powoli kotek się rozluźnia. Na samym początku był bardzo wystraszony i napinał mięśnie.
Ale z czasem było coraz lepiej. I udawało się coraz więcej zrobić.
Na leczenie Czarusia udało się na razie nazbierać 100 zł, to ciągle mało na całą kurację, bo doszło leczenie laserem.
Masaż ręczny kosztuje 25 zł, a laserek 20 zł za jeden raz . Jak zwykle Pani Krzysia potraktowała nas ulgowo, bo to kolejny znaleziony koci dzikusek. Za całość - 10 spotkań- zapłaciłam 300 zł, czyli udało się uzyskać dużą zniżkę.
Ale byłam przygotowana na 200 zł: 100 udało się uzbierać na leczenie Czarusia (wpłata p. Tomka, bo wpłata Morelowej poszła na jedzenie dla malucha, bardzo obojgu dziękujemy), a 100 zł pozwoliłam sobie przekazać z wpłat na Antosia, bo on teraz ma przerwę w leczeniu.
100 zł pożyczyłam ze skarbonki na sterylizację kotki pod rurą, powinnam je oddać.
Krótko mówiąc, gdyby ktoś chciał wspomóc Czarusia, to bardzo by się to przydało.
Tym bardziej, że podczas sterylizacji, którą miał we wtorek okazoł się, że jedno jądro nie zeszło. Trzeba będzie odczekać pół roku i zobaczyć, czy to się zmieni. A może czeka go operacja. Powinien mieć też zrobione zdjęcia całego kręgosłupa.
Strasznie biedny jest ten Czaruś :(

Fakturę zamieszczę, jak ją dostanę, bo w sobotę nie działał komputer i dostanę ją pocztą.
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Od: Śro mar 17, 2010 14:12

Post » Śro lut 15, 2012 13:58 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Będzie dobrze i już :!:

I masz pw, Fanszeta ...
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Sob lut 18, 2012 14:39 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Wplace Czarusiowi na dzien kota 30 zeta prosze daj mi namiar na priva.A Czarusiowi zycze wszystkiego co najlepsze zeby stanal na prosciutkich nozkach i mogl chasac do woli .

tiniminitojfi

Od: Czw lut 02, 2012 11:41

Post » Sob lut 18, 2012 22:13 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Dzięki wielkie tiniminitojfi (a swoją drogą można sobie język połamać na Twoim nicku :D ), zaraz się odzywam na priva :1luvu:

Przed godziną rozmawiałam z p. Danusią, Czaruś coraz lepiej adoptuje się do nowego otoczenia, wcale nie korzysta z klateczki (mogę ją odebrać), jest codziennie masowany w domu, oprócz tego jeździ 2 razy w tygodniu do petterapeutki. Potrafi dostać się na kanapę, która jest jego ulubionym miejscem. Zdjęcia rtg Czarka oglądał znajomy wet p. Danki i orzekł, że jego problemy są neurologiczne, a złamanie miednicy i kości udowej nie są jedynymi urazami. Czyli potwierdził wcześniejsze diagnozy. Najprawdopodopniej mały wpadł pod samochód. Ale mam nadzieję, że dzięki zabiegom jakość jego życia znacznie się poprawi. Ładnie korzysta z kuwetki, dopisuje mu apetyt. Bardzo fajnie, że chłopak ma taką opiekę.

My nie poradziłybyśmy sobie z opieką nad Czarkiem. Do masażu potrzebne są dwie osoby, jedna musi trzymać, druga masować. Poza tym same dojazdy pochłonęłyby fortunę, bo w obie stony to z centrum ponad 40 km.

Pani Danka to wspaniała osoba, codzienie objeżdża prawie pół miasta i dokarmia tabuny kotów. Jest szczuplutka i niewielka, a siłę ma Herkulesa :1luvu: Wspaniale też opiekuje się swoim stadkiem, a ma je spore, kilkanaście kotów, wszystkie uratowane z różnych opresji.
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Post » Nie lut 19, 2012 10:41 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Moj nick jest skrotem od moich trzech kotow tina minka i tojfi (tojfi od teufel -diabel )nic innego mi do glowy nie przyszlo .Bardzo sie ciesze ze sa tacy ludzie, ktorzy z takim zaangazowaniem pomagaja kotom, strach pomyslec ze mogloby ich nie byc .

tiniminitojfi

Post » Pon lut 20, 2012 1:11 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

tiniminitojfi pisze:Wplace Czarusiowi na dzien kota 30 zeta prosze daj mi namiar na priva.A Czarusiowi zycze wszystkiego co najlepsze zeby stanal na prosciutkich nozkach i mogl chasac do woli .

Dzięki Tiniminitojfi. :1luvu:
Gdyby nie brak auta i moje prywatne problemy, Czaruś mógłby nadal być u mnie,
chociaż opieka nad nim była czaso i pracochłonna.
Dopiero od niedawna zaczął uczyć się korzystać z kuwetki, wcześniej musiałam kilka razy dziennie zmieniać podkłady i prać doopkę.
I choć wiem, że u Danusi ma dobrą opiekę, tęsknię za nim, dlatego cieszy mnie, że dzięki p. Danusi mam stałe wieści o Czarku.

Tiniminitojfi oraz wszyscy, którzy chcieliby pomóc Czarusiowi, kasę można wpłacać na nasze fundacyjne konto (z dopiskiem dla Czarusia):

Fundacja Kotikowo
80-180 Gdańsk

BANK PEKAO SA 22124054001111001041349925

KRS 000391932........ NIP 5833141951........ REGON 221477509
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Wto lut 21, 2012 14:07 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Wyslalam Czarusiowi troszke grosza to na dzien kota ,Czarus dasz rade bedziesz super kotem ,caluski .

tiniminitojfi

Post » Śro lut 22, 2012 7:17 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Dzięki wielkie, tiniminitojfi, z Czarusiem musi być lepiej :1luvu:

Fanszeta

Post » Śro lut 22, 2012 12:35 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Dzwoniłam przed chwilą do pet terapeutki, pani Krzysztofy, m.in. w sprawie faktury, ale głównie rozmawiałam o Czarusiu. Czaruś ma włączony nowy zabieg, poduszkę na głęboką podczerwień, dzięki czemu mięśnie przy masażu są bardziej rozgrzane i plastyczne. Udaje się uzyskać coraz większy bierny zasięg stawów biodrowych.
Pani Danka zauważa, że coraz chętniej i więcej wychodzi z legowiska i rusza się po pomieszczeniach. To dobrze, bo znikają przykurcze.
Nadal porusza się w charakterystyczny sposób, na oko pani Krzysztofy ani nie do końca po złamaniu kości, ani nie do końca po urazie kręgosłupa. W lewej łapce przy masażu wyczuwa się pojedyncze grudeczki, jakby stan pozapalny mięśni. Jutro Czaruś rozpoczyna piąty zabieg.

Fanszeta

Post » Śro lut 22, 2012 18:49 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Malymi kroczkami do celu zeby go tylko jak najbardziej usprawnic, a natura jest madra zrobi swoje .Ile miesiecy ma Czarus ? Trzymam kciuki za kociaka ,gdyby nie wy juz bylby za teczowym mostem :kotek:

tiniminitojfi

Post » Czw lut 23, 2012 11:00 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ !

Tiniminitojfi, dziękujemy za wpłatę, jest już na koncie :1luvu:
Faktury jeszcze nie dostałam, może przyjdzie pocztą jutro...

Fanszeta

Post » Śro mar 07, 2012 21:48 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ

Rozmawiałam z p. Danusią. Zawiozła dziś Czarka na ostatni zabieg.
Masuje go też sama w domu. Mówi, że czasem bardzo jest grzeczny,
a czasem nie chce pozwolić na masowanie łapki. Nie wiadomo dlaczego.
Czaruś już sie dosyć dobrze zaadoptował, czasem jeszcze trochę boi się męża p. Danusi.
Ogólnie jednak jest dobrze, coraz mniej się boi, wchodzi i śpi na kanapie,
z klatki prawie w ogóle nie korzysta, odzyskał apetyt, bo na początku mało jadł. :D

Gdyby ktoś chciał wesprzeć finansowo p. Danusię przekazując grosik na opiekę Czarka,
będziemy bardzo wdzięczne, ponieważ o ile serce wielkie, to finanse małe.
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Pt mar 09, 2012 14:16 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ

A ja jeszcze nie dostałam faktury od pani terapeutki. Pewnie zapomniała, że obiecała mi ją wysłać. Będę musiała się przypomnieć i dowiedzieć, jak ona widzi postępy Czarka.

Fanszeta

Post » Czw mar 15, 2012 14:03 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ

Byłam wczoraj z Antosiem u wetki. Wstąpiłam też do petterapeutki, bo to w tej samej okolicy, i odebrałam fakturę Czarusia.

Obrazek

Oczywiście porozmawiałam chwilę o postępach Czarka. Dobra wiadomość jest taka, że przewodzenie nerwowe jest już ok., obie łapki ładnie i szybko reagują na bodźce.
Jest trochę lepiej, ale Czaruś dalej nie chodzi. Terapeutka sądzi, że obecnie problemy kotka są głównie ortopedyczne: wypadająca rzepka kolanowa i być może źle zrośnięta miednica. Proponuje wizytę u któregoś z dobrych zwierzęcych ortopedów. Jeśli jej przypuszczenia się potwierdzą, to małego czeka operacja. Pani Danusia, która opiekuje się Czarkiem, nie ma pieniędzy. A potrzeba ich po pierwsze na wizytę u specjalisty i diagnozę. Potem na operację.
Tak bardzo chciałabym mu pomóc! Będę organizować bazarek.
Chcę też pięknie poprosić wszystkich o wpłaty dla Czarusia!!!
Pomóżmy mu wspólnie stanąć na cztery łapki.

Dotychczas na leczenie Czarusia wpłynęło:
Tomasz - 100 zł :1luvu:
tiniminitojfi - 40 zł :1luvu:

Fanszeta

Post » Nie kwi 08, 2012 11:56 Re: Uraz kręgosłupa! Odczaruj Czarka. Rehabilitacja - POMÓŻ

Witajcie,
odnalazłam ten wątek dopiero teraz i w sumie wiem, że podbijam, ale jestem ciekawa jak się ułożyło Czarkowi? Został skonsultowany z ortopedą, miał jakiś zabieg/operację? Lepiej chodzi?

pozdrawiam:)

maneki

Od: Pon wrz 19, 2011 12:40

[poprzednia][następna]