Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 13, 2012 19:11 Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Witam wszystkich serdecznie, zwracam się do Was z prośbą o podrzucenie pomysłów na opanowanie mojej charakternej czarnej Księżniczki. Kicia ma trzy lata i dwóch kocich współtowarzyszy. Jest przekochana, ale... drapie w nocy meble, upodobała sobie drewniany regał i szafę. Próbowałam już: zastawiania mebli czymkolwiek, co stanowiłoby przeszkodę w dojściu z pazurkami; spryskiwania mebli feliwayem; oświecania latarką...no ale niestety, nieskutecznie... Niunia nie należy do kotek, które garną się na kolana non stop, ma swoje momenty, kiedy sama przychodzi na głaski, które oczywiście otrzymuje :-) Czy macie jakieś pomysły? Moze krople Bacha by pomogły? Będę wdzięczna za rady :-)

Agnieszka_L

Od: Pon lut 13, 2012 18:38

Post » Pon lut 13, 2012 19:25 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Agnieszka_L pisze:Witam wszystkich serdecznie, zwracam się do Was z prośbą o podrzucenie pomysłów na opanowanie mojej charakternej czarnej Księżniczki. Kicia ma trzy lata i dwóch kocich współtowarzyszy. Jest przekochana, ale... drapie w nocy meble, upodobała sobie drewniany regał i szafę. Próbowałam już: zastawiania mebli czymkolwiek, co stanowiłoby przeszkodę w dojściu z pazurkami; spryskiwania mebli feliwayem; oświecania latarką...no ale niestety, nieskutecznie... Niunia nie należy do kotek, które garną się na kolana non stop, ma swoje momenty, kiedy sama przychodzi na głaski, które oczywiście otrzymuje :-) Czy macie jakieś pomysły? Moze krople Bacha by pomogły? Będę wdzięczna za rady :-)

Masz drapak :?:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon lut 13, 2012 19:29 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

o to samo chcialam zapytac :) kup plaskie drapaki i przyklej, powies w miejscach gdzie drapie, moze pomoze :lol:

KOTY DWORCOWE (pomage w wypelnieniu PIT)
Obrazek

LunaKlara

Od: Czw paź 20, 2011 22:06

Post » Pon lut 13, 2012 19:32 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

mam kilka drapaków:taki trzypoziomowy, wiszący płaski na ścianie i jeden typu fala: do drapania i spania ;-)

Agnieszka_L

Post » Pon lut 13, 2012 19:33 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Agnieszka_L pisze:mam kilka drapaków:taki trzypoziomowy, wiszący płaski na ścianie i jeden typu fala: do drapania i spania ;-)

Można zachęcić do drapania drapaka np.kocimietką lub walerianką,przycinać pazurki,lub poświęcić jeden mebel :D :wink:

kotx2

Post » Pon lut 13, 2012 19:40 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Kocimiętka, niestety, mojej Niuni nie pasuje zupełnie, krople waleriany tez nie działają. Zresztą, ona nie ma oporów do drapania drapaka, drapie aż miło, tyle, że w nocy zajmuje się meblami, których nie mam, mimo całej swojej miłości do niej, poświęcać... drapaków też tam nie przykleje... myślałam, ze jak obetnę kiciom pazurki, to może się uspokoi, no ale niestety tu też pudło..

Agnieszka_L

Post » Pon lut 13, 2012 19:52 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Taśma dwustronnie klejąca?
Naklejasz na meble.
Psujesz kocicy zabawę.
Jak zapomni, że tam kiedyś było fajnie drapać odklejasz taśmę.
I masz nadzieję, że Niunia nie zauważy, że to zrobiłaś 8)
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pon lut 13, 2012 19:57 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

to jest myśl :ok: wypróbuję dziś w nocy :twisted: dzieki :-)

Agnieszka_L

Post » Pon lut 13, 2012 20:09 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Napisz czy się udało :wink:

kotx2

Post » Pon lut 13, 2012 21:03 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Są koty które uwielbiają drapać gołe drewno.
Z tego co piszesz - to Twoja kotka do nich się zalicza.
Idealnie byłoby obrzydzić jej nieco miejsca obecnie drapane (taśma klejąca jest super, ale bardziej polecam umocowaną jakoś zwykłą, z klejem na zewnątrz niż dwustronną, bo ta druga jak Ci się do mebla przylepi to potem się uchachasz zanim ją usuniesz :twisted: )

Ale bardzo ważne jest by jednocześnie dać kotce coś równie dla niej atrakcyjnego - typu zwykła decha oparta stabilnie gdzieś w kącie.
Drapaki pokryte sizalem czy materiałem to jedno, ale goła decha to drugie :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto lut 14, 2012 11:31 Re: Prośba o rady - "charrrakterna" kicia

Blue pisze:Są koty które uwielbiają drapać gołe drewno.
Z tego co piszesz - to Twoja kotka do nich się zalicza.
Idealnie byłoby obrzydzić jej nieco miejsca obecnie drapane (taśma klejąca jest super, ale bardziej polecam umocowaną jakoś zwykłą, z klejem na zewnątrz niż dwustronną, bo ta druga jak Ci się do mebla przylepi to potem się uchachasz zanim ją usuniesz :twisted: )

Ale bardzo ważne jest by jednocześnie dać kotce coś równie dla niej atrakcyjnego - typu zwykła decha oparta stabilnie gdzieś w kącie.
Drapaki pokryte sizalem czy materiałem to jedno, ale goła decha to drugie :)

dlatego zamiast naklejać taśmę bezpośrednio na mebel można zrobić lepkie kartki-kartka A4+taśma dwustronna na całej je powierzchni przyklejone taśmą malarską,która ma słaby klej.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17