Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Agnieszka_L pisze:Witam wszystkich serdecznie, zwracam się do Was z prośbą o podrzucenie pomysłów na opanowanie mojej charakternej czarnej Księżniczki. Kicia ma trzy lata i dwóch kocich współtowarzyszy. Jest przekochana, ale... drapie w nocy meble, upodobała sobie drewniany regał i szafę. Próbowałam już: zastawiania mebli czymkolwiek, co stanowiłoby przeszkodę w dojściu z pazurkami; spryskiwania mebli feliwayem; oświecania latarką...no ale niestety, nieskutecznie... Niunia nie należy do kotek, które garną się na kolana non stop, ma swoje momenty, kiedy sama przychodzi na głaski, które oczywiście otrzymujeCzy macie jakieś pomysły? Moze krople Bacha by pomogły? Będę wdzięczna za rady
Agnieszka_L pisze:mam kilka drapaków:taki trzypoziomowy, wiszący płaski na ścianie i jeden typu fala: do drapania i spania
Blue pisze:Są koty które uwielbiają drapać gołe drewno.
Z tego co piszesz - to Twoja kotka do nich się zalicza.
Idealnie byłoby obrzydzić jej nieco miejsca obecnie drapane (taśma klejąca jest super, ale bardziej polecam umocowaną jakoś zwykłą, z klejem na zewnątrz niż dwustronną, bo ta druga jak Ci się do mebla przylepi to potem się uchachasz zanim ją usuniesz)
Ale bardzo ważne jest by jednocześnie dać kotce coś równie dla niej atrakcyjnego - typu zwykła decha oparta stabilnie gdzieś w kącie.
Drapaki pokryte sizalem czy materiałem to jedno, ale goła decha to drugie
Użytkownicy przeglądający ten dział: dran i 107 gości