z kotkiem do Anglii

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 02, 2004 12:40

akita7 pisze:OlgaII wielkie Ci dzieki i nich Ci bog w zdrowiu kotkow wynagrodzi:)**** i oczywiscie Twoim zdrowku :D

oj, zawstydziłam się :oops: :wink:
mam nadzieję, że Ci się przydały te informacje :)

olgaII

Od: Wto kwi 20, 2004 14:30

Post » Pon gru 20, 2004 19:16

11 stycznia wracam na tydzien do Polski i juz sie nie moge doczekac zobaczenia i usciskania mojej koteczki!!!Czy wiecie czy Pulawy dzialaja juz jesli chodzi o badania na okreslenie przeciwcial wsieklizny???czy sa na liscie UK???bo chcialabym w koncu zrobic te badania i za pol roku zabrac kotka do Anglii bo okazuje sie, ze raczej dluzej tu zabawie..
buziaki dla wszystkich kociakow i Kociarzy:))******
mam wspaniala koteczke ktora jest moim najwiekszym skarbem!!

akita7

Od: Czw sie 05, 2004 11:51

Post » Sob gru 25, 2004 9:55

akita7 pisze:11 stycznia wracam na tydzien do Polski i juz sie nie moge doczekac zobaczenia i usciskania mojej koteczki!!!Czy wiecie czy Pulawy dzialaja juz jesli chodzi o badania na okreslenie przeciwcial wsieklizny???czy sa na liscie UK???bo chcialabym w koncu zrobic te badania i za pol roku zabrac kotka do Anglii bo okazuje sie, ze raczej dluzej tu zabawie..
buziaki dla wszystkich kociakow i Kociarzy:))******

o ile sie orientuje to Pulawy dzialaja i robia badania. tak mi przynajmniej dwoch vetow powiedzialo jak chipowalam koty. w styczniu na poczatku robimy dalsze badania...

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Sob gru 25, 2004 18:14

Pulawy nie robia ale mozesz pobrac probke krwii odwirowac i wyslac surowice do akredytowanego laboratorium. TNT przesyla probki pochodzenia zwierzecego wiem bo juz przez to przeszlam pol roku temu i we wtorek jade Londka z moimi kociambrami. Nie musisz jechac z kotem do laboratorium. Pogadaj z lokalnym wetem gdzie ci moga odwirowac krew bo w trojmiescie odwirowuja w wojewodzkim osrodku weterynarii.
wejdz na strone www.defra.gov.uk i tam podaja wszystkie autoryzowane laboratoria oraz trasy przejazdu i firmy trnasportowe ktore sa akredytowane. masz tam tez factsheet na ktorym masz opisane krok po kroku co nalezy zrobic aby wwiezc kota badz psa do uk. jak masz pytania to pisz bo ja przecieralam szlaki. jest gdzie watek w ktorym opisalam krok po kroku zalatwianie formalnosci w polsce jeszcze w czasach gdy powiatowemu wetowi musialam tlumaczyc jakie jest rozporzadzenie uni bo u nas nikt nie wiedzial.
pozdrawiam

msc

Od: Nie mar 09, 2003 12:46

Post » Sob gru 25, 2004 21:14

http://europa.eu.int/comm/food/animal/l ... val_en.htm

POLSKA (POLAND)

- National Veterinary Research Institute
Al. Partyzantow 57
PL- 24-100 Pulawy

Czyli Puławy są na liście.
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Sob gru 25, 2004 22:23

od 8 pazdziernika z tego co podaja na stronie www.defra.gov.uk tyle ze testy musza byc z data po 8 pazdziernika. nie ma co a ja jeszcze dwa tygodnie temu sprawdzalam i nie bylo :wink:

w kazdym badz razie wazne jest to ze nie trzeba z kotem jechac na badanie wystarczy wyslac probke surowicy :D

jak ja sie ciesze ze ja juz mam to za soba i zostala mi tylko wizyta w poniedzialek na odrobaczenie i kleszcze. :D

msc

Post » Pon gru 27, 2004 18:17

Puławy są na liście ,ale nie uznają ich:Irlandia,Anglia i Szwecja chyba ,że się ostatnio coś zmieniło.

dalma&dymek

Od: Pon lis 15, 2004 0:04

Post » Pon gru 27, 2004 19:27

Anglia zamiescila na liscie pulawy dopiero 15 grudnia a badania z pulaw sa tam uznawane od 8 pazdziernika :D

msc

Post » Nie paź 16, 2005 16:45

elca pisze:Dwa z moich kotkow przelecialy Atlantyk (USA-Polska) w luku bagazowym...
w podrozy spedzily 20 godzin, ale od tamtej pory jestem przekonana, ze kazda odleglosc da sie z kotem pokonac :D

Elca...właśnie sie wybieram z kotem do USA, mozesz mi poiwedziec jakimi liniami lecialaś i czy potrezbny jest paszport. Bo ze szczepienia i zaświadczenie to wiem. A jak z chipem? Kot musi miec. No i jeszcze jedno pytanie. Jak potem na lotnisku w USA, kot jest badany czy nie? Duzo czyam, ale nigdzie nie ma dokladnych informacji. Paszporty niby obowiazuja od 1 pazdziernika, ale w Uni. Zastanawiam sie jkaby to bylo z przesiadka w niemczech np. Jesli mozesz to odpisz, czas mnie goni, a to wszystko troche trwa.

wako

Od: Nie paź 16, 2005 16:30

Post » Nie paź 16, 2005 16:46

elca pisze:Dwa z moich kotkow przelecialy Atlantyk (USA-Polska) w luku bagazowym...
w podrozy spedzily 20 godzin, ale od tamtej pory jestem przekonana, ze kazda odleglosc da sie z kotem pokonac :D

Elca...właśnie sie wybieram z kotem do USA, mozesz mi poiwedziec jakimi liniami lecialaś i czy potrezbny jest paszport. Bo ze szczepienia i zaświadczenie to wiem. A jak z chipem? Kot musi miec. No i jeszcze jedno pytanie. Jak potem na lotnisku w USA, kot jest badany czy nie? Duzo czyam, ale nigdzie nie ma dokladnych informacji. Paszporty niby obowiazuja od 1 pazdziernika, ale w Uni. Zastanawiam sie jkaby to bylo z przesiadka w niemczech np. Jesli mozesz to odpisz, czas mnie goni, a to wszystko troche trwa.

wako

Post » Nie paź 16, 2005 16:47

Elca...właśnie sie wybieram z kotem do USA, mozesz mi poiwedziec jakimi liniami lecialaś i czy potrezbny jest paszport. Bo ze szczepienia i zaświadczenie to wiem. A jak z chipem? Kot musi miec. No i jeszcze jedno pytanie. Jak potem na lotnisku w USA, kot jest badany czy nie? Duzo czyam, ale nigdzie nie ma dokladnych informacji. Paszporty niby obowiazuja od 1 pazdziernika, ale w Uni. Zastanawiam sie jakby to bylo z przesiadka w Niemczech np. Jesli mozesz to odpisz, czas mnie goni, a to wszystko troche trwa.

wako

Post » Nie paź 16, 2005 16:48

wako

Post » Nie paź 16, 2005 16:49

Elca...właśnie sie wybieram z kotem do USA, mozesz mi poiwedziec jakimi liniami lecialaś i czy potrezbny jest paszport. Bo ze szczepienia i zaświadczenie to wiem. A jak z chipem? Kot musi miec. No i jeszcze jedno pytanie. Jak potem na lotnisku w USA, kot jest badany czy nie? Duzo czyam, ale nigdzie nie ma dokladnych informacji. Paszporty niby obowiazuja od 1 pazdziernika, ale w Uni. Zastanawiam sie jakby to bylo z przesiadka w niemczech np. Jesli mozesz to odpisz, czas mnie goni, a to wszystko troche trwa.

wako

Post » Pt paź 28, 2005 9:34

elca..i jak koty zniosly ta podróz w luku bagażowym? Lecę Lotem i informacje są rozbierzne, LOT na swojej stronie informuje, że to pomieszczenie ogrzewane i oświetlone, natomiast biuro podrózy twierdzi co innego, To normalny luk bagażowy z temperatura ok.10 stopni. Zabezpieczałaś klatke dodatkowo?

wako

Post » Wto wrz 18, 2012 11:32 Re: z kotkiem do Anglii

Witam.
Chciałem dowiedzieć czy coś się zmieniło, ktoś ma jakieś doświadczenie bardziej aktualne?
Niestety tak wyszło, że za 2-3 miesiące musimy przenieść się do UK i nie wyobrażam sobie tego bez mojej Antoninki. Chciałem dowiedzieć się czy nadal jest obowiązkowy okres kwarantanny 6 miesięcznej. Różne osoby mówią mi co innego, w jednym miejscu, że znieśli całkiem, inni że 6 miesięcy,a jeszcze inni, że zmniejszone do 3. Tak samo jakimi liniami najlepiej polecieć z kotkiem, przyznaję, że jestem z Krakowa i z Balic obecnie nie lata wiele poza ryanair... Chciałbym oszczędzić małej jak najwięcej stresu.
Jeśli ktoś mógłby odpowiedzieć an moje pytanie, byłbym wdzięczny. Przepraszam jeśli dubluję jakiś wątek.
Pozdrawiam i miauk od Antoninki.

komix

Od: Pon paź 25, 2010 17:32

[poprzednia]