angel03 pisze:narin pisze:Przepychanki terytorialne... Typowe jest wyganianie drugiego kota z kuwety. Muszą sobie wyjaśnić. Może im rozstaw oddzielne kuwety?
yhmmm....nie wiedzialam wczesniej tego nie było, oddzielnie, w sensie do innych pomieszczeń?
Tak daj do innych pomieszczen- ja poki nie wiedzialam ,jak sie stosunki miedzy kocurkami uloza -mialam w pokoju i laziewnce ,a poniewaz relacje miedzy kotmai moze zmienic byle co-to zawsze obserwuje uklady kuwetowe- u mnie wystarczy ,ze ktorys kot smierdzi innym wetem i Gucio od razu wpada w panike/paranoje i jest cyrk -staram sie wtedy odwracac uwage smakolykami, karma ulubiona i glaszcze n aprzemiennie oba koty,by przejely swoje zapachy-po oswojeniu obcego zapachu wszystko wraca do normy.
Teraz mam dwie kuwety w pokoju do pracy ,ale jedna zawsze zamknieta -by intymnosc byla dla tego kto potrzebuje.....i widze ,ze koty sobie nawzajem w droge nie wchdoza.
Ale obserwowac trzeba-BO KOTY MAJA BARDZO DELIKATNA PSYCHIKE-to co dla nas jest drobiazgiem ,dla kota jest monstrualnym problemem.
Dzisiaj mi Gucio sie obrazil,ze nie zauwazylam go pod nogmai jak sie rolowal.......i musialam za nim ganiac po mieszkaniu i wdzieczyc sie do niego

by sie rozmruczal i nadstawil z mruczeniem do glaskow. On popisowo gra kupke nieszczescia kociego- mysle ,ze Wedel tymi zachownaiami zwraca na siebie uwage- wypiesc drania tak ,by ledwo sie ruszal.....to bwedzie tka zmecozny,ze nie bedzie mial sily ganiac i sprawdzac ,kto jest w kuwecie

Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.