ile kosztuje uśpienie kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 09, 2012 21:32 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

winnerada pisze:To ja wroce do tematu, smutnego ale waznego...

Nieuchronnie zbliza sie ten straszny dzien i decyzja wisi w powietrzu.
Moj kocurek, po wizycie u 9 wetow od pazdziernika (!), podawaniu przeroznych lekow i wymyslaniu przeroznych chorob, kolejnych badan, morfologii, histopatologii, biopsji... dopiero teraz zostal prawidlowo zdiagnozowany: nowotwor plaskonablonkowy zlosliwy oka/powieki z przerzutem na wezel. W diagnozie z niemieckiego instytutu oraz po konsultacji z onkologiem/weterynarzem wiemy, ze szanse sa zadne.

Prosze o wszelkie informacje odnosnie eutanazji zwierzat... jak to wyglada, na co zwrocic uwage (wiem juz ze nalezy kota poddac narkozie przed podaniem zastrzyku), czy moge go skremowac i odebrac prochy, jakie sa koszta (mieszkam w Warszawie), jaka mam gwarancje ze on nie bedzie cierpial...

Placek ma dopiero 6 lat :C

Gwarancjii że nie będzie cierpiał raczej nie ma.To co teraz nazywa się usypianiem to pikuś z tym co było lata temu :cry: :cry: Bez usypiania dawali truciznę i koty miauczały strasznie :cry: :cry: Teraz głęboka dawka jakiegoś usypiacza i wtedy dopiero jak jest kot w narkozie coś podają,ale co nie wiem.Musiałam uśpić moją 6 miesięczną księżniczkę w zeszłym roku w Wigilię :cry: :cry: Jest pochówek zwierząt,przynajmniej u nas w Bydgoszczy wisi u weta reklama,ale nie wiem czy kremują (pewnie tak).Co do kosztów nie wiem bo zostawiłam kotkę i nie stać mnie na takie coś.Tanio na pewno nie jest.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Czw lut 09, 2012 22:21 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

zwierzątko dostaje dwa zastrzyki,dawka dobrana do wagi.
najpierw zastrzyk z 'głupiego jasia'-zwierze staje się nieświadome tego co się wokół dzieje,"przelewa się przez ręce". czasem ten jeden zastrzyk starczy,jeśli organizm jest bardzo osłabiony[jak u mojego szczurka,przegrał walkę z rakiem]
potem,w zależności od tego co dany weterynarz praktykuje-najczęściej drugim zastrzykiem jest Morbital,który 'wyłącza' organy[tak mi to tłumaczyła wtedy lek.wet.]
zwierzę odchodzi bez bólu,choć z rakiem nie ma pewności.mój szczurek stracił świadomość na moment zanim go zapakowałam i zawiozłam do weta.
najczęściej zwierzęta mają do końca otwarte oczy.mi wet zaproponowała zalepienie plastrem,ale się nie zgodziłam.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Czw lut 09, 2012 22:25 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

Ja też pytałam o te otwarte oczy :( Nie mogłam jej zamknąć...
Obrazek ,

vailet

Post » Czw lut 09, 2012 23:38 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

wtedy mi wet wyjaśniała czemu się nie zamykają,ale nie pamiętam.
powiedziała że jeśli mnie rażą,to przyklei na nie plaster właśnie.

płaciłam 20zł,ale to był jeden zastrzyk['głupi jaś'] i na małego szczurka,nie wiem czy cena nie różniłaby się w zależności od dawkowania.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Czw lut 09, 2012 23:44 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

Koszmaria pisze:wtedy mi wet wyjaśniała czemu się nie zamykają,ale nie pamiętam.
powiedziała że jeśli mnie rażą,to przyklei na nie plaster właśnie.

płaciłam 20zł,ale to był jeden zastrzyk['głupi jaś'] i na małego szczurka,nie wiem czy cena nie różniłaby się w zależności od dawkowania.

Ja więcej chyba 30 lub 40zł.,a że wet się ulitował i kotka była mikro za zostawienie tylko 10zł.bo normalnie to chyba 40zł. kosztuje.
Obrazek ,

vailet

Post » Pt lut 10, 2012 1:07 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

Temat smutny , ale ważny.
Przede wszystkim trzeba wybrać weta, do którego ma sie zaufanie. Trzeb nafaszerowac się lekami, aby to przetrwać.
Usypiałam Kocura w 2009 roku, rak przełyku / tez miał tylko 6 lat /.Nie miałam czasu, aby się przygotować. Kocur nie został wybudzony z głupiego jasia, w jakim miał robione wziernikowanie gardła / ale na moich oczach zaczął sie sam budzić i próbował uciekać /.Dostał drugą dawkę ogłupiacza i potem środek podobny do osławionego Pavulonu.
Za eutanazję płaciłam 50 zł, za utylizację / tak określił to wet /, miałabym zapłacic 90 zł. Ale zabrałam mojego Kocurka, leży pochowany w ogródku, posadziłam nad nim dwa cisy, obok rośnie choinka, którą miałam w Jego ostatnią Gwiazdkę w domu.
Z tego co czytałam ostatnio, są już u nas krematoria dla zwierząt, na pewno jest jedno pod Wrocławiem. O ile pamiętam , kremacja kosztuje ok 600 zł, ale kremacja indywidualna, gdy masz pewność, że prochy pochodzą od Twojego zwierzaka , to kwota ok 1000 zł.
Aha, jeszcze jedno - nasze prawo zabrania pochówku zwierząt nawet na własnym terenie , czyli jestem przestępcą - i wcale mnie to martwi. Kocur został pochowany ze swoją miseczką, ostatnią porcyjką mięska, poduszeczką i ręczniczkiem. I palę Mu znicz, w rocznicę śmierci, na Wszystkich Świętych.... Ktos się może oburzyć , niech się oburza, to był członek naszej rodziny.
Ja Go nie oglądałam /odebrałam z lecznicy w kartonie / , ale TŻ mówił, ze oczka miał zamknięte, i krew pod noskiem, ale wyglądał , jakby spał, zwinięty w kłębuszek.Nawet zdjęcia są na płytce, ale nigdy nie oglądałam, żal wciąż jest zbyt wielki.Wszystko to przepłaciłam ciężkim atakiem choroby wrzodowej, która do tej pory mnie nęka.
Życzę wiele , wiele siły

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt lut 10, 2012 7:59 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

Najważniejsze być przy swoim zwierzaku do końca,On to czuje...Ja tez palę znicz mojej Rindzusi[*] zawsze 23 każdego miesiąca i w wszystkich świętych... :cry: Jest pochowana przed moim oknem w ogrodzie zawsze jesteśmy siebie blisko..Życze Ci wytrwałości :| Ja mojej Rindzi nie uśpiłam,w ciężkiej chorobie(Mocznica) i walce miesiąc ułatwiła mi "sprawę"odeszła nagle sama na stole u veta podczas wizyty byłam z Nią jak przekraczała TM,pamiętam ze potem zasłabłam :oops:
Gosiara

Post » Pt lut 10, 2012 8:36 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

No to ciężka sobota przede mną :( to straszne uczucie, a Placuch jakby wyczuwał, tuli się jak nigdy, całą noc przespał pod moim ramieniem wtulony.. Nikomu nie życzę takich chwil, takich decyzji i odczuć..

Tak może dla innych jeśli ktoś kiedyś miałby podobny problem - z tego co zdążyłam się dowiedzieć, w Warszawie koszty eutanazji zależne są od wagi i analogicznie ilości podanych medykamentów, za ok 6kg zwierzaczka podawali mi ceny 50-70zł. Otrzymywałam tylko sprzeczne informacje, część mi powiedziała że zgodnie z wspomnianą ustawą muszę zostawić kotka u weta i poddany zostanie utylizacji, część powiedziała że mogę zabrać go ze sobą. Koszty indywidualnego kremowania są bardzo wysokie (ok 1000zł).

Dziękuję za wsparcie. To będą ciężkie dni.
Obrazek

winnerada

Od: Śro lut 01, 2012 9:31

Post » Pt lut 10, 2012 14:40 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

A on już cierpi?
Bo może to jeszcze nie ten czas:(

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pt lut 10, 2012 14:59 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

Z tą oceną cierpienia to też jest trudne, bo przecież mi nie powie "hej, oko mnie napieprza od miesięcy, węzeł też, ale jem i zyję bo się przyzwyczaiłem". Wszystko jakby okej. Ale jakbyś zobaczyła jego buzie.. Nie chce wstawiać tu zdjęcia, ale kotek ma dziurę zamiast oka, dziurę z której bez przerwy od miesięcy sączy się ropa z krwią (wcześniej było spuchnięte jak śliwa).. Rozmawiałam dziś po raz kolejny z onkologiem, on powiedział że oczywiście moglibyśmy próbować, do chirurgicznego usunięcia to się nie nadaje bo zbyt rozległe, może chemia... no ale jest przerzut na węzeł :( szanse ocenia jako znikome, na wynikach histopatologi też doktor z tego instytutu w Niemczech zapisał, że rokowania są złe. I co ja mam patrzeć jak gaśnie w bólu :(
Obrazek

winnerada

Od: Śro lut 01, 2012 9:31

Post » Pt lut 10, 2012 16:02 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

Ciężka sprawa... :cry: Trzymaj się jakoś :(
Gosiara

Post » Pt lut 10, 2012 17:05 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

Ja w zeszłym roku zapłaciłam 45zł, cena zależy od wagi. Kacperek jest pochowany w ogródku, nie mogłabym go zostawić do utylizacji :cry: :cry: . Nie byłam bezpośrednio przy usypianiu bo mnie wetka wyprosiła z gabinetu jak zobaczyła w jakim jestem stanie. Wiem że miał podany zastrzyk do serca. W sumie miał dwa zastrzyki.
Jeśli masz możliwość pochowania w jakimś ogródku to go tam pochowaj jak przyjdzie czas.
Uwierz ma się spokojniesze sumienie.
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Pt lut 10, 2012 17:08 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

winnerada pisze:Z tą oceną cierpienia to też jest trudne, bo przecież mi nie powie "hej, oko mnie napieprza od miesięcy, węzeł też, ale jem i zyję bo się przyzwyczaiłem". Wszystko jakby okej. Ale jakbyś zobaczyła jego buzie.. Nie chce wstawiać tu zdjęcia, ale kotek ma dziurę zamiast oka, dziurę z której bez przerwy od miesięcy sączy się ropa z krwią (wcześniej było spuchnięte jak śliwa).. Rozmawiałam dziś po raz kolejny z onkologiem, on powiedział że oczywiście moglibyśmy próbować, do chirurgicznego usunięcia to się nie nadaje bo zbyt rozległe, może chemia... no ale jest przerzut na węzeł :( szanse ocenia jako znikome, na wynikach histopatologi też doktor z tego instytutu w Niemczech zapisał, że rokowania są złe. I co ja mam patrzeć jak gaśnie w bólu :(

Zrobiłaś bardzo wiele by kota bardzo dobrze zdiagnozować.Nie każdy by tak zrobił,więc nie możesz sobie nic zarzucić.Czasem nic już nie można zrobić mimo walki :( Niestety większość kotów nie daje sygnałów że boli,są wyjątki i wtedy wiesz.
Obrazek ,

vailet

Post » Pt lut 10, 2012 17:12 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

meg11 pisze:Ja w zeszłym roku zapłaciłam 45zł, cena zależy od wagi. Kacperek jest pochowany w ogródku, nie mogłabym go zostawić do utylizacji :cry: :cry: . Nie byłam bezpośrednio przy usypianiu bo mnie wetka wyprosiła z gabinetu jak zobaczyła w jakim jestem stanie. Wiem że miał podany zastrzyk do serca. W sumie miał dwa zastrzyki.
Jeśli masz możliwość pochowania w jakimś ogródku to go tam pochowaj jak przyjdzie czas.
Uwierz ma się spokojniesze sumienie.

Ja musiałam bo były takie mrozy jak teraz i ogródka nie posiadam :( Nie wiem ja wolę nie do ziemi tylko kremację, u ludzi też i sama bym chciała tak samo (kiedyś...).
Obrazek ,

vailet

Post » Pt lut 10, 2012 18:13 Re: ile kosztuje uśpienie kota?

vailet pisze:
meg11 pisze:Ja musiałam bo były takie mrozy jak teraz i ogródka nie posiadam :( Nie wiem ja wolę nie do ziemi tylko kremację, u ludzi też i sama bym chciała tak samo (kiedyś...).

vailet pisząc o ogródku miałam na myśli że lepsze to niż utylizacja. Kremacja jest najlepsza tylko że jest to dość droga sprawa i nie każego na nią stać.
Mój sąsiad pochował swoją suczkę na obrzeżach lasu.
Ja ogródka też nie posiadam, pochowałam w zaprzyjażnionym ogródku.
Jest tam już pochowana Nuka- moja suczka, Kozunia- kociczka, Pusia- kociczka i teraz Kacperek.
Zrobiłam cmentarz z ogródka :cry:
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

[poprzednia][następna]