Zwyrodnialcy GDAŃSK/3miasto

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 03, 2012 21:11 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

Adzi-moja dermatolog-podobno wybitna twierdzi że alergia pokarmowa to tylko jeśli wyłysienia są od szyjki w górę.

wszystko co w dół od linii szyji to sprawy psychiczne.
może poradż się czy nie spróbować chydroxizine uspokajająco przez jakiś czas.

Ja miałam kilka takich wyłysiałych kotów z właśnie rzadkim włosem i przeświecającą skórą w tyle kota (po karmieniu makaronem z padliną w cudownym schronie szczytnieńskim :strach: )ale po kilku tygodniach karmienia porządną karmą włos pięknie odrastał.
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Pt lut 03, 2012 22:04 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

No właśnie - to wszystko w okolicy podbrzusza od strony ogona i po obu stronach nasady ogona. Na korpusie takie przerzedzenia jak opisujesz - sierść jakby złamana u nasady.

Na dworze, to wiadomo, ja karmię 3/4 tygodnia głównie sucha lub puszki + świeże mięso (z kurczaka podroby, obrane korpusy, ale nie za każdym razem, gdyż nie zawsze w przerwie pracy rzeźnik, albo dom jest mi po drodze/logistycznie nie mam jak zabrać tego do/po pracy/ albo nie ma mnie na mieście w godzinach otwarcia rzeźnika/lub jest zbyt ciepło. staram się jednak ostatnio jak najczęściej, bo np. wątróbki kurze uwielbiają. ale co ludzie tam rzucają to 8O (ciasta, przegląd mięs i wędlin tygodnia, zupy, serki twarogowe słodkie :twisted: :twisted: :twisted: za każdym razem wyrzucam i ciągle wraca jak bumerang. a to taki śmietnik, że nawet bezdomne koty tego nie tykają - never ending story normanie :? Na pewno nie dostają padliny, babcia, która też dokarmia daje im suche, puszki i świeże śledzie.

te zmiany skórne pojawiły się po 3 tyg. u mnie. Inne koty nie mają takich problemów. Na pewno są lepsze karmy niż Sanabelle, no ale chyba nie jest aż tak źle...

Kupię mu np. zapobiegawczo RC/Acane na najbliższe 2-3 tyg. na zmianę z gotowaną piersią z indyka itp. i zobaczymy. Wetka mówiła, że przy alergii najprawdopodobniej wylizywałby się non stop, byłby wysypka. A tu wszystko w normie.

Jak to problem behawioralny to :( mój kot ma syndrom schronu :cry: On bawi się jak oszalały, jest kochany i wygląda na szczęśliwego. zaczepia moje koty, "obrabia" wszystkie zabawki, śpi albo w swojej kryjówce (obok łóżka/na krześle/fotelu/obok mnie na kanapie --> głównie w ciągu dnia) , w nocy zawsze ze mną w nogach, często przytulając się do rezydenta). Jakby siedział w szafie przez tydzień to sprawa byłaby jasna :? Po pierwszym tygodniu u mnie jak wypuściłam go z łazienki do około świąt był dosyć zdominowany przez rezydentkę i brata Teodora. Teodor w DS, z rezydentami się dogadał. Teraz to raczej on zaczepia niż jest zaczepiany :? Ale jak się boi (brania na ręce jak mam jakieś tabletki albo mikstury w pobliżu/ czy u weta widać że jest zalękniony, to raczej nie jest chyba coś nadzwyczajnego).

Smarti - no to mnie załamałaś. :cry: :cry: :cry: pod moją opieką, takie rzeczy....

Pierwszy raz żałuję , że to może nie grzyb :? :!:

P.S. Cestal dostał na początku grudnia, nic nie było. Ale odrobaczę go jeszcze na wszelki wypadek i zobaczymy :( Normalnie zaczęłam mieć tasiemcowe podejrzenia 8O

Spróbuję z farmakologią może jakąś symultanicznie - czy ten lek chydroxizine jest bardzo ogłupiający/powodujący osowienie ?
Ostatnio edytowano Pt lut 03, 2012 22:13 przez adzi, łącznie edytowano 1 raz

adzi

Od: Sob kwi 16, 2011 8:12

Post » Pt lut 03, 2012 22:07 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

jeszcze może być uczulenie na pchły.
moja Burania to miała i wyglądała tak:

1. ~ Burania - kotka buraska. Lgnąca do człowieka,oswojona. Bardzo duże zmiany na skórze, w trakcie leczenia.
w schronie:
Obrazek Obrazek Obrazek
...i u nas,28 maja :D
Obrazek
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Pt lut 03, 2012 22:21 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

@ Iwona miało być na forum, poszło pw /zmęczenie + zaaferowanie 8) Wybacz spam.

Nie - to zupełnie coś innego (Edit. spojrzałam jeszcze raz - oprócz tej rany, wygląda jakby podobnie, ale to zdjęcie - sama nie jestem pewna już 8O ) Takie wyłysienie z jeżykiem, w tylnej części ciała, płat o średnicy ok 5 cm po obu stronach ogona, plus podbrzusze całe od połowy do ogona. Wszędzie tam zamiast normalnej sierść 1-2 mm jeżyk. Wokół szyi tęż było przerzedzenie ale ładnie zarosło ostatnio. Skóra ma naturalny kolor jest blada i niezaogniona. Nie wygląda to jak "mój" domowy grzyb stąd moje wątpliwości. Ale słyszałam , że nie musi być plackowate wyłysienie a np. załamany włos 8O

Z rana cyknę jakieś fotki przy dziennym świetle.

Myślę, że zmienię mu dietę, jeszcze raz odrobaczę i być może wprowadzę jakiś uspokajacz.

Dzięki za pomoc !

adzi

Post » Pt lut 03, 2012 22:27 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

a Burania przepiękna :1luvu:

adzi

Post » Sob lut 04, 2012 0:58 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

adzi pisze:a Burania przepiękna :1luvu:

e tam-tu to dopiero widać jakie z niej cudeńko :love: :love: :love: :love: :love:

ObrazekObrazekObrazek

a miziak i ćwierkacz z niej taki kochany że szok :kotek: :love: :love: :love:

smarti

Post » Nie lut 05, 2012 13:37 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

Adzi jak masz wybierać pomiędzy RC a ACANA to weź to drugie. Nie ma żadnych zbóż, samo bialko i warzywa. Skład o niebo lepszy od RC i lepszy w przypadku podejrzewanej alergii pokarmowej.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." Mark Twain

"Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta." G.B.Shaw
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kituni

Od: Sob lut 05, 2011 16:55

Post » Nie lut 05, 2012 20:27 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

No kurcze a ja słyszałam,że dużo kotów jest uczulonych na Acanę :roll:
Obrazek

aga marczak

Od: Sob lis 12, 2011 13:03

Post » Nie lut 05, 2012 23:16 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

smarti pisze:...oto Gimli :love: :love: :love:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

smarti

Post » Pon lut 06, 2012 13:27 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

Przepiękny jest! :1luvu:

Alergia na ACANĘ jest mniej prawdopodobna, bo ta karma ma mniej "ryzykownych" składników. Może to czarny szeptany PR rozpowszechniany przez koncern produkujący RC? 8)
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." Mark Twain

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kituni

Post » Pon lut 06, 2012 16:29 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

Adzi-migusiem potrzebuję info z TDT Gimliego !!!

otóż szykuje mu się super domek-pani jutro przyjeżdża go oglądać.
A Gimli robi koo uparcie obok kuwet i jestem przekonana że żwirek mu nie pasuje.
Jaki miał konkretnie żwirek na tym strychu i czy tam załatwiał się bez zarzutu czy było to samo???

to pilne !!!

smarti

Post » Pon lut 06, 2012 21:28 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

A ja dorzucę temat od siebie. Mozemy szukac transportu dla Garfiego na czwartek 16.02? Czy mam wrzucac info na strony transportowe?
I bede wdzieczna za wszelkie dodatkowe info o Garfim takie jak rodzaj zwirku ktory teraz ma, co je...chodzi o zminimalizowanie stresu i zapewnienie zblizonych warunkow zycia. Trzymajcie kciuki zeby dogadal sie z rezydentka!!! :ok:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kituni

Post » Wto lut 07, 2012 9:56 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

Dziewczynki wybaczcie zaległości (smarti dzwoniłam wczoraj po 22 odnośnie wiadomości PILNE - mam nadzieje, że Cie nie obudziłam :oops:, dopiero po chwili zreflektowałam się , że dzwonię w czasie powszechnie uznawanym za czas spoczynku-odpoczynku :oops: )

@ smarti - Gimli - na strychu obok kuwety, przeniesiony do łazienki ze względu na mrozy do kuwety. Dopiero dostałam wiadomość, zaraz dopytam również o żwir. Myślę jednak , że hormony pokastracyjne muszą przejść w stan spoczynku.

A Gimli śliczny :1luvu:

@Kituni - mam nowe zdjęcia garfiego z TDT :1luvu: DOstałam w weekend , ale wstyd przyznać praca, choroba i korzystanie z internetu głównie z pracy i jeszcze nie dałam rady wstawić. ROzmawiałam wczoraj z Kamilem - obecnym TDT, dziś wieczorem przewożę Garfiego do Kaleido :1luvu: Sytuacja się zdecydowanie ustabilizowała - 100% kuwety, używają Cat's Besta (szare granulki). ja używam silikonu i w sumie zapomniałam co to inne :mrgreen: , do jedzenia RC - sprawdzę dokładnie jaki. Na pewno jednak jakieś zmiany będą, bo od wieczora tymczasuje go Kaleido. Ania na pewno napisze nam obszerną relację a nawet fotorelację :D Zdjęcia Garfiego z soboty - jeszcze w radarze wysłałam ci na maila :)

O mojego Tadeo mam lekki stan wojny w domu - chorujący TŻ jeszcze bardziej choruje i hmmmm łagodnie mówiąc dopytuje się kiedy zacznę szukać mu domu :roll: zaraz jadę z koopą do weta , żeby wyeliminować pasożyty. na razie chłopak na diecie domowej - mięsko, odrobina ryżu i marchewki. Kupię albo Acanę albo RC hyperallergic (chyba taka nazwa :roll: ) Mój ukochany jest kotem podkołdrowym - tylko patrzy gdzie by tu się władować na kołdrę a najlepiej podkołdrę :1luvu:

adzi

Post » Wto lut 07, 2012 10:14 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

@ Iwona - tak sobie myślę, może dałoby się Panią namówić - jak już się w Gimlim zakocha na żywo :1luvu: , a niech on dojdzie do siebie jeszcze chwilę po kastracji. CHo tak jak piszę w łazience sam na sam z kuwetą - kooop była tam gdzie trzeba :roll:

NA szybko przed wyjściem Garfi vel radar - jeszcze nie w całej okazałości, ale lepiej niż w zaspie śniegu :?

Dobra zdjęcia trzeba pomniejszyć a muszę uciekać :? - Paula jak dasz radę dorzuć 1 albo 2 tu, jak nie to ja spróbuję wieczorem.

adzi

Post » Wto lut 07, 2012 11:34 Re: ZwyrodnialcyGDN/transport 3miasto-WAWA od połowy lutego !!!!

Ja zupełnie z innej, nie kociej beczki - może ktoś mi może pomóc?

viewtopic.php?f=27&t=138827
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

[poprzednia][następna]