Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro lut 01, 2012 22:14 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Umrzeć - tego nie robi się kotu!
Eh. :(
Byłam wielką fanką Szymborskiej...

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Śro lut 01, 2012 23:05 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Czw lut 02, 2012 3:17 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Zrobiło mi się b.przykro,że P.Szymborska odeszła i pamiętając,że bywaja księgi kondolencyjne na wp.i onecie wlazłem tam by sie wpisać.Ja naprawdę lubiłem tę kobietę.Niestety-diabły znowu żywe.. :cry:
Ech..
Waldemar
Elżbieta

Post » Czw lut 02, 2012 8:02 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Megana pisze:Umrzeć - tego nie robi się kotu!
Ja też.
Dla mnie żyła dzień dłużej, bo dowiedziałam się o Jej śmierci dopiero dzisiaj. Ogromnie żal...
Teraz w głowie przesuwają się kolejne strofy Jej wierszy i przypominam sobie pogrzeb ojca mojego przyjaciela, w Holandii, gdzie na cmentarzu był żegnany wierszem Szymborskiej 'Nic dwa razy sie nie zdarza...' (w tłumaczeniu na flamandzki).

I pamiętam rok 1996., kiedy otrzymała literacką Nagrodę Nobla. Pracowałam wówczas w rozkroku -w Warszawie i AM w Białymstoku, i tam napadła mnie na ulicy dziennikarka radiowa z pytaniem: czy znam twórczość Szymborskiej? Odpowiedziałam krótko o moich ulubionych wierszach, a ona na to, że Szymborska właśnie została ogłoszona laureatką literackiej Nagrody Nobla, ale nikt wcześniej pytany nie potrafił wskazać choćby jednego tytułu, nawet 'Nic dwa razy sie nie zdarza', choć Maanam dopiero co koncertował w Białymstoku.
Teraz z kolei niektórzy chcą pamiętać tylko Jej 'stalinowskie' wiersze...

Jest mi bardzo, bardzo smutno...

annafreesprit

Od: Wto lut 08, 2011 8:26

Post » Czw lut 02, 2012 20:01 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

I jeszcze przypomniał mi się wiersz Ryszarda Krynickiego

'Koty'

Koty udały się Panu Bogu -
mawia czasem Wisława Szymborska.
Niekiedy dodaje: Tylko.
Niekiedy: Najbardziej.

annafreesprit

Od: Wto lut 08, 2011 8:26

Post » Czw lut 02, 2012 20:48 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

dziewczyny, Wy jesteście psiary. Pomóżcie znaleźć domki dla psów :( One mają 10 i 12 lat . W schronie nie dadzą rady :( Zresztą to ostateczność. Tylko boję się, żeby ktoś mnie nie uprzedził i ich nie zabrał do jakiejś umieralni.
Szczegóły u mnie na wątku viewtopic.php?f=1&t=136350&start=285
Mam nadzieję, że Megana mi wybaczy za śmiecenie :oops:

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Czw lut 02, 2012 21:26 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Pewnie, że wybaczę, ale co my możemy z drugiego końca Polski...? Ciepła buda - wyłożona nie szmatami tylko słomą, postawiona dalej od skarpy, by można było dać dłuższy łańcuch, to chyba jedyne, co możecie zrobić.
Jeśli psy się tolerują, to w sumie mogły by spać w budzie razem, wzajemnie by się grzały...

Megana

Post » Czw lut 02, 2012 21:28 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Szalony Kot pisze:Nawet nie ma z kim podzielić tego smutku, który mnie ogarnął na wieść, że odeszła :(

Dlatego przyszłam na Miau.
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Czw lut 02, 2012 21:47 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Megana pisze:Pewnie, że wybaczę, ale co my możemy z drugiego końca Polski...? Ciepła buda - wyłożona nie szmatami tylko słomą, postawiona dalej od skarpy, by można było dać dłuższy łańcuch, to chyba jedyne, co możecie zrobić.
Jeśli psy się tolerują, to w sumie mogły by spać w budzie razem, wzajemnie by się grzały...

Wiem Meg, wiem :( Ale każda rada, nawet taka jest cenna. Ja się na psach nie znam i nawet nie wiem, że w budzie ma być słoma.
Będę próbować zdziałać ile tylko będę w stanie.
Mam nadzieję, że doszłaś trochę do siebie :ok:

jasdor

Post » Czw lut 02, 2012 22:00 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Słoma, ewentualnie plus polary - ponieważ żadna z tych rzeczy nie nasiąka wodą a obie są ciepłe. Ocieplenie ścian budy najczęściej jest ze styropianu 3 cm, ale oczywiście lepszy jest ci najmniej 5 cm grubości. I oczywiście pisząc ściany ma na myśli WSZYSTKIE - z podłogą i DACHEM włącznie.
Buda też nie może być za duża, bo pies musi ją ogrzać sam sobą przecież.

Megana

Post » Czw lut 02, 2012 23:14 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

To duża psica, wielkości mniej więcej labradora, albo troszkę mniejsza. Ktoś zaproponował budę, ale nie ocieploną średniej wielkości. Zobaczymy, co da się zrobić. Każda buda jest lepsza od tej, która tam stoi :(
Na pewno zrobimy wszystko, co w naszej mocy, żeby coś załatwić.
I pomyśleć, że Kartofelek i Fistaszek .....ehhh biedactwa. Dobrze, że mają u Was schronienie. O Filozofie nie wspomnę i całej reszcie

jasdor

Post » Pt lut 03, 2012 8:09 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Megana pisze:Umrzeć - tego nie robi się kotu!

ja tez... :( przykro...
ObrazekObrazekObrazek Obrazek

ninakiler

Od: Pt paź 14, 2011 14:49

Post » Pt lut 03, 2012 17:53 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

O ile ogólnie nie jestem miłośniczką poezji chyba dzięki lekcjom polskiego, to kilka utworów Szymborskiej zapadło mi w pamięć.Bardzo obrażone łapki... i "Muzeum": mój wyścig z suknią nadal trwa... Już nie trwa :(

To teraz ja przeproszę za off topic prośbą p głosowanie na Maćka Czajkę - trzy z moich czterech psów przeszły przez jego skalpel nie mówiąc już o hordach głównie kocich tymczasów:
http://www.cztery-lapy.pl/index.php/kociarz.html
Głosowanie jest tylko do jedenastego lutego.

Apsa

Od: Wto mar 11, 2008 12:20

Post » Sob lut 04, 2012 22:21 Re: Filozof i reszta futer, wątek ku pokrzepieniu serc part II

Ogłoszenia drobne.
Sprzedam tanio a nawet z dopłatą bardzo sprawną koparkę samobieżną, zasięrzutną, z napędem tylnym.
Obrazek

Może służyć też jako glebogryzarka, okopywaczka do czegokolwiek, ewentualnie spulchniacz polowy.
Obrazek

Jest bardzo wydajny, nawet podczas dwudziestostopniowych mrozów! Polecam!
Obrazek

Megana

[poprzednia][następna]