Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt lut 03, 2012 13:07 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Dwa, zdecydowanie.Szczerze radzę.Akurat nie mam kotów do adopcji, ale te są znakomite.
viewtopic.php?f=13&t=138551
Wiek super, bo młode, a nie kociaki.Dwa koty to większy spokój w domu, naprawdę.A te kocie dziewczynki są w moich ulubionych kolorach :1luvu: O nich już wiadomo wszystko, są zżyte ze sobą, odpada kłopot z dokoceniem.No i są po fullserwisie, czyli wszystko z głowy.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt lut 03, 2012 13:11 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

:-) POMYŚLĘ. Choć nie ukrywam, że wolę sprawę przeprowadzić powolutku, no i musiałabym przekonać Pana i Władcę.

leluchow

Od: Śro lut 01, 2012 9:05

Post » Pt lut 03, 2012 13:42 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Popieram kandydaturę zgłoszoną prze ewar :ok: . Od siebie dorzucę "do wglądu" bezczelnego pingwina http://tablica.pl/oferta/przyszla-zima- ... DqsAN.html i słodką kluseczkę (ze schroniska w Korabiewicach zresztą) http://tablica.pl/oferta/bobcia-prawie- ... DFt5n.html - do wzięcia pojedynczo :wink:
Zajrzyj tez na stronę Fundacji KOT z Torunia http://www.fundacjakot.pl/index.php?opt ... 1&Itemid=6

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt lut 03, 2012 13:47 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

alix76 pisze:Popieram kandydaturę zgłoszoną prze ewar :ok: . Od siebie dorzucę "do wglądu" bezczelnego pingwina http://tablica.pl/oferta/przyszla-zima- ... DqsAN.html i słodką kluseczkę (ze schroniska w Korabiewicach zresztą) http://tablica.pl/oferta/bobcia-prawie- ... DFt5n.html - do wzięcia pojedynczo :wink:
Zajrzyj tez na stronę Fundacji KOT z Torunia http://www.fundacjakot.pl/index.php?opt ... 1&Itemid=6

Pisałam do fund 3 razy i nie odpowiedzieli. Fajniutkie te koteczki. No ale nie wiem czy mój mąż będzie chciał jechać do Wawki.
Nie uważacie że 2 kotki to tornado w domu i firany, meble w strzępach?
N

leluchow

Post » Pt lut 03, 2012 13:53 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Nie, odwrotnie - 1 kot się nudzi i może zaczepiać ludzi albo niszczyć sprzęty, 2 wyładowują energię na sobie. Tym bardziej, ze kicie z podlinkowanego wątku są już podrośnięte i z zżyte ze sobą - nie powinno być większych problemów.
Jeśli uzgodnisz wszystkie inne sprawy związane z adopcją, to transport się znajdzie :ok: , Toruń nie jest tak daleko :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt lut 03, 2012 13:59 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Jest dokładnie odwrotnie.Wiem coś o tym, miałam jedynaczkę. Proponuję Ci coś, o czym wiem, że zda egzamin.Dwie spokojne kotki, ale dosyć młode, aby miały chęć na zabawę.Mają już określony charakter.A transport się znajdzie.Jeden kot za parę dni będzie jechał 650 km.Moje zwykle pokonują trasę ok 300.To nie problem.
Nie jesteś doświadczonym domkiem, z kociakami mogłoby być trudno.To też jest latanie do weta.Ja mam doświadczenie, a kociaków się trochę boję.Te kotki są idealne.Nie są moje, nie chodzi o wypchanie ich, ale o to, aby i ludziom i kotom było dobrze.Wyadoptowałam już kilka dwupaków, w tym podobny- czarnego Bolusia i burą Tolę. Duża zachwycona, koty grzeczne.

TWO ARE BETTER THAN ONE !
DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

1. Cats need stimulation during the day like humans. Studies in the United States have shown that some animals left alone most of the day in the house have brains that weigh up to 25% less than those that live on the street.

Koty, podobnie jak ludzie w ciągu dnia potrzebują stymulacji. Amerykańskie badania pokazały, że niektóre zwierzęta, pozostawiane same w domu prawie przez cały dzień, mają mózgi o 25% lżejsze od tych, które żyją na ulicy.

2. In Switzerland, an anti-cruelty law was passed that requires people who are buying dogs and cats to get two instead of one since it is the nature of an animal to have company of its own kind.

W Szwajcarii w ustawie o ochronie zwierząt wprowadzono zapis zobowiązujący kupującego psa lub kota do brania dwu zamiast jednego, gdyż w naturze tych zwierząt jest posiadanie towarzystwa swojego gatunku.

3. Cats that have a playmate tend to be more socially well-adjusted and avoid behaviour problems like shyness, biting, hissing, being frightened and hiding in the company of people they don’t know.

Koty mające kompana do zabawy są lepiej społecznie przystosowane i nie sprawiają problemów behawioralnych takich jak wycofanie, gryzienie, syczenie, panika w towarzystwie obcych ludzi.

4. They are much less likely to gain weight due to lack of movement and to suffer related illnesses.

W mniejszym stopniu narażone są na nadwagę z braku ruchu i na choroby z tym związane.

5. They are less likely to ruin furniture out of boredom.

Mniej się nudzą i mniej niszczą meble.

6. If you must work long hours or travel for a couple of days, two or more cats keep each other company and are more tranquil during your absence.

Jeśli spędzasz wiele godzin w pracy lub musisz wyjeżdżać na parę dni, dwa koty (lub więcej) są spokojniejsze podczas twojej nieobecności.

7. By having two or more cats, you are able to enjoy the true social nature of cats and their relationship with each other.
Mając dwa lub więcej kotów masz okazję podziwiać prawdziwą społeczną naturę kotów i ich wzajemne relacje.

8. It’s more likely that people bring back an adopted cat (kitten) due to behaviour problems when only one has been adopted rather than two.

Prawdopodobieństwo zwrotu kota/kociaka z adopcji z powodu złego zachowania jest większe przy pojedynczo wyadoptowanym kocie niż przy dwóch.

9. Your cat will remain more playful and youthful into his/her later years with a companion.

Z towarzyszem twój kot dłużej w starszym wieku zachowa młodość i chęć do zabawy.

10. The workload to care for two cats remains relatively the same.

Obciążenia przy opiece nad dwoma kotami pozostają względnie takie same.

11. You don’t need more space for a second cat.

Drugi kot nie potrzebuje dodatkowej przestrzeni.

12. Because……………….TWO ARE BETTER THAN ONE!
Wreszcie... DWA SĄ LEPSZE NIŻ JEDEN!

ewar

Post » Pt lut 03, 2012 14:08 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Kusisz :-)

leluchow

Post » Pt lut 03, 2012 14:15 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Wyadoptowałam kilkadziesiąt kotów i to "zaocznie", bo mieszkam, gdzie mieszkam.Nie miałam zwrotów z adopcji, poza jednym, o który poprosiłam.Niedoświadczony domek dostał bowiem dwa kociaki.Nie popełnię tego błędu drugi raz.Zawsze rozmawiam z potencjalnym domkiem, muszę wiedzieć, że charakter kota będzie kompatybilny, że tak powiem z charakterem ludzi.Wyadoptowałam kiedyś kotkę fajnym ludziom, chcieli drugą ode mnie.Domek super, ale odmówiłam, bo ich poznałam i wiedziałam, że do nich nie pasuje ta, którą chcieli.Znalazłam im inną, są zachwyceni, a kotki cudne i szczęśliwe.Warunkiem udanej adopcji jest szczęście i ludzi i kotów.

ewar

Post » Pt lut 03, 2012 15:01 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Leluchow,
Jak miałam jednego kociaka myślałam, że zwariuję. Nie dawał nam spac, miał masę energii. Ciągle trzeba było się bawic. Jak nie tu wlazł to tam, jak nie na to wskoczył, to coś zwalił, coś drapał, tam przewracał. To było tornado.
Mój TŻet był baaaardzo zły. Mówiłam mu o drugim kocie. W końcu dał się przekonac po 2,5 mc. I teraz sam proponuje ludziom dwa koty! Bo mówi, że drugi raz koszmaru małego kociaka by nie zniósł (myślę, że by zniósł już teraz mając tyle futer ile mamy).
A takie dwa co się już znają, to w ogóle nie ma problemu, bo się będą lubiły, wzajemnie wspierały.
Lepiej od razu dwa z tego samego źródła.
Bo jeśli najpierw jeden, potem drugi, to dochodzi do procesu "dokacania" czyli docierania/godzenia się z losem i obecnością drugiego kota/warków/syków/większego stresu dla właściciela.

Poza tym biorąc od razu dwupaczek, często nie trzeba rozdzielac zżytych ze sobą kotów, które osobno mogą rozłąkę długo "odchorowywac".
ObrazekObrazek

naline

Od: Pt lip 02, 2010 8:45

Post » Pt lut 03, 2012 15:01 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

dopiero teraz zauważyłam,że Toruń.
Na miejscu czyli w Fundacji kot mamy do wyboru do koloru kotów...i służymy radą ,doświadczeniem i wogóle
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Pt lut 03, 2012 17:17 Re: Jakiego kota adoptować? Doradźcie proszę

leluchow pisze:Dlaczego ze schronu niespodzianka? Nie strasz mnie. DT nie znam a schroniskiem kieruje moja koleżanka.. więc się łudziłam.... Cholera zupełny koci laik ze mnie. ...

Leluchow, biore ze schronisk koty na dom tymczasowy do siebie i jesli rozważasz, czy wziąć kota z DT, czy ze schroniska, to moja radą jest- weź ze schroniska.
Kiedy dzwoni ktoś do mnie w sprawie kota, ale wspomni, ze oprcz tego ode mnie rozważał też jakiąś biedę ze schroniska-staram sie nakierować go jednak na to schronisko.
Mało ludzi chce brać stamtąd koty, zwłaszcza dorosłe, więc jeśłi komuś przychodzi taki pomysł dfo głowy, to trzeba to wzmacniać, a nie od tego odwodzic.
Kot, który jest w domu tymczasowym i tak znajdzie dom wcześniej, czy później, natomiast biorąc kota ze schroniska- w sposób realny ratujesz mu życie.

NIeprawdą jest, ze jak ze schroniska, to nie wiesz co bierzesz itd.
Wystarczy wejść do kociarni w schronisku i chwilę w niej poprzebywać. Braćmkoty na ręce, głaskać, poobserwować Prawdziwy miziak sam rzuci Ci sie w oczy (i najczęściej w ręce).

Życzę powodzenia w zakoceniu! :D
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Pt lut 03, 2012 21:14 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

becia_73 pisze:dopiero teraz zauważyłam,że Toruń.
Na miejscu czyli w Fundacji kot mamy do wyboru do koloru kotów...i służymy radą ,doświadczeniem i wogóle

Trzy razy do was pisałam - bez odzewu

leluchow

Post » Sob lut 04, 2012 0:32 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

sprawdzilam - przyszly 2 maile o tej samej treści

od nas poszly również 2 o takiej samej tresci

w końcu kolezanka pokapowala ze prawdopodobnie nasze odpowiedzi nie dotarly wiec odpisala z innego adresu (to dzisiaj jak jej powiedzialam ze cos jest nie tak)

5 miesiecy temu rozmawialismy przez tel., kolezanka czekala na odpowiedz tel. w sprawie terminu wizyty przedadopcyjnej

Fundacja KOT

Od: Sob cze 28, 2008 13:41

Post » Sob lut 04, 2012 13:32 Re: Szukam kotka - Toruń i okolice do 100km

Fundacja KOT pisze:sprawdzilam - przyszly 2 maile o tej samej treści

od nas poszly również 2 o takiej samej tresci

w końcu kolezanka pokapowala ze prawdopodobnie nasze odpowiedzi nie dotarly wiec odpisala z innego adresu (to dzisiaj jak jej powiedzialam ze cos jest nie tak)

5 miesiecy temu rozmawialismy przez tel., kolezanka czekala na odpowiedz tel. w sprawie terminu wizyty przedadopcyjnej

Tak to prawda rozmawiałysmy po czym tesciowa zdecydowała ze juz nie chce swojego kota wiec nam go oddała. Stąd nie wzielismy kota od was. No a po 2 miesiacach zmieniła zdanie i kota zabrała. Wiec szukamy znów.

Maili nadal nie mam
spróbujmy na

mateuszekimama@wp.pl
leluchow1@gazeta.pl

leluchow

[poprzednia][następna]