temat do usunięcia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 29, 2012 21:09 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

RatMaga pisze:
Ile osób, tyle opinii ale ja bym nie rezygnowała z silikonu.

Zgadzam się . Tylko skoro na pierwszy ogień nie chciała z niego skorzystać, na początek można spróbować podobny do tego, jaki miała w schronisku.

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Nie sty 29, 2012 21:14 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

U mnie tylko zwirek z lidla zdaje egzamin --- na 8 kotów starcza mi na 7 pełnych dni i nie śmierdzi.
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32

Post » Nie sty 29, 2012 21:29 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

x
Ostatnio edytowano Nie paź 28, 2012 18:22 przez Patkant, łącznie edytowano 1 raz

Patkant

Od: Sob sty 28, 2012 13:05

Post » Nie sty 29, 2012 21:31 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Patkant pisze:dziękuję bardzo za opinie. :)

Na razie TZ kupił żwirek Pinio (taki: http://www.krakvet.pl/images/akcesoria_ ... _pinio.jpg ), bo jedynie taki był w sklepie. Nasypałam, zaniosłam tam kotkę, ale zwiała z kuwety jak poparzona. Mam nadzieję, że sama wpadnie na to by go używać. W schronisku mieli podobny żwirek (też takie właśnie podłużne granulki), więc mam nadzieję, że zrozumie. :)

a czy możecie mi jeszcze doradzić co do kuwety?
Bo planowałam kupić taką zamykaną - z daszkiem i klapką z przodu (wiem, że musiałabym stopniowo przyzwyczajać). Póki co mam taki zwykły. Polecacie? Odradzacie?

Co więcej, kupiłam kotce drapak do powieszenia (albo do położenia, taki płaski) i zabawki. Zupełnie nie jest tym zainteresowana - więc myślicie, że jest sens kupować stojący drapak?

posyp drapak kocimiętką lub daj kropelkę waleriany,na pewno się zainteresuje :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie sty 29, 2012 21:32 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

kotx2, tak wiem, ale zastanawiam się czy jest sens 'przekonywać' ją do drapania? skoro sama się za to nie zabiera? :wink:

Patkant

Post » Nie sty 29, 2012 21:34 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Co do kuwety to ja nie pomoge bo moje maja wspolna i zawsze tam sikaja ale co do drapaka to ja mam taki do wieszania na ściane i mam go koło tej wnęki jak sie zamyka drzwi i koty tylko tam drapią .Ale ja to wyczaiłam że lubia to miejsce bo tam tapete zdrapywały i dlatego tam powiesiliśmy :)Moze jak kotek sie zadomowi to zobaczysz w jakim miejscu lubi drapac i tam mu dasz drapaczke :)

wercia

Post » Nie sty 29, 2012 21:35 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Hm, myślę ze chcesz dużo i szybko na raz. Daj się kotce zaaklimatyzować - moja drapie TYLKO drapak a na początku w ogóle ją nie interesował. Trochę kocimiętki :ok:

RatMaga

Od: Wto maja 03, 2011 18:48

Post » Nie sty 29, 2012 21:36 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Patkant pisze:kotx2, tak wiem, ale zastanawiam się czy jest sens 'przekonywać' ją do drapania? skoro sama się za to nie zabiera? :wink:

Do drapania drapaka tak,bo może się zainteresować meblami lub fotelem :wink:Ale wszystko w swoim czasie,nie nerwowo :D Kocizna musi się zaaklimatyzować :ok:

kotx2

Post » Nie sty 29, 2012 21:40 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Po swoich doświadczeniach powiem że fajnie jest jak jest koci rezydent i pokazuje nowemu co może robic a czego nie:)Na tymczasie ma dwa udupki i stare koty pokazały im że drapak tak a kanapa STOP:)

:ok: :kotek:

wercia

Post » Nie sty 29, 2012 21:42 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Patkant - wszystko w swoim czasie :wink: To młoda kotka, załapie, ale musi sie poznać z domem, z Wami, sprawdzić, czy nic jej nie zagraża, musi poczuc sie bezpiecznie.
Przewiduję, że poświęci na to noce, kiedy to będzie mogła sama, nie obserwowana przez nikogo poruszać się po domu. Nie przeszkadzajcie jej wtedy i udawajcie, że nic nie widzicie.
Dużo ją głaskaj, przytulaj, jeśli się da. Ona to zrozumie, koty są mądre .
I dopilnuj żeby jadła. W stresie może odmówić jedzenia, a to najgorsze, co może się wydarzyć. Trzy dni głodówki u kota powoduje duże zmiany w wątrobie.
Kuwetę krytą - na razie - odradzam. Może się nie czuć tam bezpiecznie.

jasdor

Post » Nie sty 29, 2012 22:02 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

no tak, chyba macie rację - chcę za dużo i za szybko na raz. :)

dziękuję bardzo za pomoc, aż jestem w szoku, że tyle odpowiedzi dostałam :)

kotka je bardzo chętnie - kupiłam jej Purina Sterilcat. I pije sporo wody.

jakbyście mogli mi jeszcze napisać coś o tych kuwetach zamykanych? warto zainwestować?

Patkant

Post » Nie sty 29, 2012 22:05 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Miałam jedna ale moje koty wyciągały filter i potrafiły rozmontować cała jak nie widziałam :)Teraz mamy standardowa odkryta i jest OK

wercia

Post » Nie sty 29, 2012 22:11 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Ja nigdy nie stosowałam zamykanej - jest dość duża i się nie mieści. Moim kotom podoba sie standardowa :lol:

jasdor

Post » Nie sty 29, 2012 22:15 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

Witaj :) Zycze Wam wszystkiego naj na nowej drodze wspolnej :)
Kryta kuweta jest ok, mniej sie zwirku rozsypuje, ale drzwiczki zawsze wymontowuje :) Zreszta, nie wydaje mis ie, zeby do czegos byly potrzebne.

Ja uzywam Cats Best Eco plus, co do zwirkow wszytsko zlezy od Twoich, a przede wszystkim kocich preferencji :)
Trzymam kciuki, zeby kolejne rzeczy trafialy tam, gdzie powinny :)

Kotka ma prawo byc przez jakis czas zaniepokojona, potrzebuje czasu. Jesli lubi glaskanie to ja glaszczcie, ale moze na poczatek nie chciec, bo jeszcze Was nie zna i nie wie, czego sie spodziewac. Zwykle dobrze robi spokojne, ciche przemawianie do kota. Nalezy unikac budzenia go znienacka i lapania na sile (no, chyba ze sie musi).

Zobaczycie jaka to radosc niezmierna jak kot zaufa :1luvu:

Ide poszukac fotki w watku - nie bylo, czy przeoczylam?

Tak sobie pomyslalam jak jedenascie lat temu przywedrowalam do Internetu pytac sie co zrobic, zeby wziac kota pod opieke, a potem pytalam o mnostwo rezczy bo nic nie wiedzialam :mrgreen:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie sty 29, 2012 22:19 Re: pytanie o kuwetę i machanie ogonem - mój pierwszy kot

zuza pisze:Witaj :) Zycze Wam wszystkiego naj na nowej drodze wspolnej :)
Kryta kuweta jest ok, mniej sie zwirku rozsypuje, ale drzwiczki zawsze wymontowuje :) Zreszta, nie wydaje mis ie, zeby do czegos byly potrzebne.

Ja uzywam Cats Best Eco plus, co do zwirkow wszytsko zlezy od Twoich, a przede wszystkim kocich preferencji :)
Trzymam kciuki, zeby kolejne rzeczy trafialy tam, gdzie powinny :)

Kotka ma prawo byc przez jakis czas zaniepokojona, potrzebuje czasu. Jesli lubi glaskanie to ja glaszczcie, ale moze na poczatek nie chciec, bo jeszcze Was nie zna i nie wie, czego sie spodziewac. Zwykle dobrze robi spokojne, ciche przemawianie do kota. Nalezy unikac budzenia go znienacka i lapania na sile (no, chyba ze sie musi).

Zobaczycie jaka to radosc niezmierna jak kot zaufa :1luvu:

Ide poszukac fotki w watku - nie bylo, czy przeoczylam?

Tak sobie pomyslalam jak jedenascie lat temu przywedrowalam do Internetu pytac sie co zrobic, zeby wziac kota pod opieke, a potem pytalam o mnostwo rezczy bo nic nie wiedzialam :mrgreen:

jak większość z nas :D

kotx2

[poprzednia][następna]