KRAKÓW,WADOWICE - koty szukają domów. PILNE!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 29, 2012 9:56 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Ta surowica jest kocia czy psia?

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Nie sty 29, 2012 10:13 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Psia, na parwo. Budrysek już podawała ją kotom - zawsze z dobrym efektem.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Nie sty 29, 2012 10:26 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Z tego co mi wiadomo psiej surowicy KOTOM nie podaje się kilkukrotnie, ze względu na ryzyko wstrząsu. Nie powiela się schematu psiego.

Warto jeszcze zapytać osoby, które podawały caniserin i mają to doświadczenie (np. jopop), mnie się zawsze udawało zdobyć surowicę z krwi kota i ryzyka nie było.

Jana

Post » Nie sty 29, 2012 10:36 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Jana pisze:Z tego co mi wiadomo psiej surowicy KOTOM nie podaje się kilkukrotnie, ze względu na ryzyko wstrząsu. Nie powiela się schematu psiego.

Warto jeszcze zapytać osoby, które podawały caniserin i mają to doświadczenie (np. jopop), mnie się zawsze udawało zdobyć surowicę z krwi kota i ryzyka nie było.

Podaje się.
Mój wet od 2007 roku caninserin KOTOM podaje dwukrotnie.
Jak do tej pory u jego podopiecznych wstrząs nie wystąpił.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Nie sty 29, 2012 11:16 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Budrysek też- już podawała 2 krotnie i nie było problemów zdrowotnych. Jest drobny problem z dawcami i odwirowaniem, dlatego założenie jest, że poda się canglob. Bo oprócz 3ki kotków ok. 6-miesięcznych, reszt to koty dorosłe, o wadze ok. 3-4 kg, więc krwi na surowicę trzeba by pobrać dość sporo. Ale jak macie opcję pozyskania surowicy od kociej, to bardzo chętnie :ok: Tylko nie wiem, jak będzie z transportem (Warszawa- Wadowice są jakieś busy, PKS, żeby podać przez kierowcę?).
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine

Alienor

Post » Nie sty 29, 2012 12:50 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Ok, ja nie mam doświadczeń, pamiętam tylko info od innych, np.:

jopop pisze: (...)
Wówczas można podać PSIĄ surowicę przeciwko parwowirozie – parwoglobulinę. Metoda ta budzi kontrowersje lekarzy gdyż:
- jest bardzo mało znana
- wielu lekarzy nie wierzy w działanie surowic w ogóle
- obawiają się reakcji organizmu kota na podanie psich białek.

Podanie KAŻDEGO leku wiąże się z możliwością wystąpienia reakcji uczuleniowej, niekiedy bardzo silnej. Reakcja ta jest często NIEPRAWIDŁOWO nazywana wstrząsem.

Aby doszło do rzeczywistego WSTRZĄSU organizm musi JUŻ WCZEŚNIEJ mieć przeciwciała przeciwko podawanemu białku. Przy PIERWSZYM podaniu surowicy takich przeciwciał oczywiście nie ma, one tworzą się dopiero PO kontakcie i nie jest to proces natychmiastowy. DRUGIE podanie leku po kilku dniach byłoby natomiast BARDZO RYZYKOWNE.

Przy pierwszym podaniu ryzyko wystąpienia silnej reakcji jest znikome, jednak na wszelki wypadek lekarz weterynarii powinien mieć przy sobie LEKI ANTYWSTRZĄSOWE. Parwoglobulinę najlepiej podawać podskórnie, rozdzielając na dwie porcje podawane w różne miejsca – wówczas nawet jeśli wytworzy się jakiś obrzęk to niewielki.

Parwoglobulina występuje w postaci gotowych do iniekcji ampułek lub w postaci liofilizowanej (trzeba ją rozpuścić rozpuszczalnikiem dołączonym do zestawu). ŁATWIEJ DOSTĘPNY jest na rynku preparat o nazwie CANISERIN. Jest to również surowica psia, z tym, że oprócz przeciwciał na parwoglobulinę zawiera również przeciwciała przeciwko nosówce i chorobie Rubartha. SZANSA na wyleczenie i RYZYKO reakcji uczuleniowej przy podaniu Caniserinu i czystej parwoglobuliny są JEDNAKOWE (dla niedowiarków: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=29216528, wątek 4105). (...)

viewtopic.php?p=1368896#p1368896

pogrubienie moje

Jana

Post » Nie sty 29, 2012 12:59 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Wiem, odświeżałam sobie wiedzę kilka dni temu - jak tylko miałam info od gerardbutler że to może być pp. Dlatego od razu potwierdzałam to z Budrysek - że podawali dwa razy i nie było problemów.

Alienor

Post » Nie sty 29, 2012 14:34 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Kolejne koty rzygają na żółto..
Ponawiam prośbę o bazarki i pomoc.. Trzeba pomóc spłacić straszny dług.
Ja w tym miesiącu jestem totalnie pod kreską, ale może uda mi się choć 10 zł wyskubać.. mało cholernie, ale więcej nie mam...
Obrazek Obrazek Obrazek

Aneta.I

Od: Sob gru 03, 2011 10:43

Post » Nie sty 29, 2012 14:36 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Aneta.I pisze:Kolejne koty rzygają na żółto..
Ponawiam prośbę o bazarki i pomoc.. Trzeba pomóc spłacić straszny dług.
Ja w tym miesiącu jestem totalnie pod kreską, ale może uda mi się choć 10 zł wyskubać.. mało cholernie, ale więcej nie mam...

:(
W tym miesiącu też cieniutko... ale może coś na bazarek wygrzebię.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie sty 29, 2012 14:39 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

U mnie się kolejny też kruchy zapowiada... 2 tyg. chorobowego, szpital eech, szkoda słów.
Obrazek Obrazek Obrazek

Aneta.I

Od: Sob gru 03, 2011 10:43

Post » Nie sty 29, 2012 22:42 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

We wtorek coś wyślę.
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Nie sty 29, 2012 22:50 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Niestety - 2 kolejne koty zaczęły wymiotować, ale nie tracą zainteresowania michą, więc może to nie to.
Wiele razy miauowicze dokonywali rzeczy niemożliwych, więc miejmy nadzieję, że i tym razem się uda. Musimy się starać to wtedy się wszystko się jakoś porozwiazuje :ok: :ok: :ok:

Alienor

Post » Nie sty 29, 2012 23:00 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Ja bym coś dała na bazarek!

Kto by ode mnie wziął fanty???????
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Nie sty 29, 2012 23:47 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Miuti pisze:Ja bym coś dała na bazarek!

Kto by ode mnie wziął fanty???????

dawaj :mrgreen: :ok:
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Pon sty 30, 2012 0:10 Re: WADOWICE! Kociak z pp. POMOCY!!!

Moje 20 zł do Chirona już poszły, niestety bazarek zrobię jutro, tzn. dziś wieczorem, bo na razie padam na pyszczek a jutro kochana praca :pisanie:

Alienor

[poprzednia][następna]