» Śro paź 27, 2004 21:43
Uff, przepraszam za długie milczenie, ale miałem kupę roboty (z przewagą kupy...). Więc tak: ktoś tu pisał, żeby tabele robić w HTML-u, a nie Excelu. Jest w tym sens, ale wydaje mi się, że tabele w HTML nie będą się dawały sortować - a zainteresowany może chcieć je sortować według różnych pól. Może więc, gdy różne sortowania mają sens, dać kilka wersji tabeli w HTML, różnie posortowanych?
Nie wydaje Wam się sensowne czy uzasadnione podawanie informacji o uwagach negatywnych. Ja sobie wyobrażam, że w tabeli byłaby tylko liczba "pochwał" i liczba "przestróg" - można to też nazwać "oceny pozytywne" i "oceny negatywne". Taka informacja liczbowa to znacznie mniej niż konkretne uwagi krytyczne, które są w wątkach, dostępne dla każdego. Ja bym te informacje (w takiej liczbowej postaci) podawał, bo sam kiedyś trafiłem na fatalnego weterynarza i nie życzę nikomu, żeby do niego się z kotkiem wybrał.
Można dać wyjaśnienie, że tabela jest na podstawie korespondencji przysyłanej do forum i nie ponosimy odpowiedzialności za jej treść. (Faktycznie, jest tu możłiwość, że jeden wet będzie chciał zrobić na paskudę drugiemu i napisze serię krytycznych postów - ale też czy my jesteśmy aż tak wpływowi?).
Teraz propozycje co do układu tabel - pomyślcie, czy to jest OK:
"Ranking lecznic": miejscowość (w tym dzielnica, np. Warszawa-Gocław), województwo, nazwa lecznicy, adres, telefon, liczba pochwał, liczba ostrzeżeń, uwagi. (W uwagach można podać, którzy weci polecani tam). Tu sortowanie według miejscowości lub województw (albo tylko jedna wersja: posortowana najpierw według województw, potem - miejscowości, alfabetycznie - i wtedy ta jedna wersja wystarczy).
"Ranking wetów": miejscowość, województwo, imię, nazwisko, telefon (zwykle będzie on do lecznicy), liczba pochwał, liczba ostrzeżeń, nazwy i adresy lecznic (gdzie wet przyjmuje). Sortowanie: (1) według województw + miescowości; (2) według nazwisk.
"Domy dla kotów": miejscowość, województwo, opis, kontakt. Sortowanie wg województwo + miejscowość.
"Koty do adopcji": miejscowość, województwo, liczba kotów, wiek, sterylizacja (tak/nie), szczepienie (tak/nie), inne informacje, kontakt. Sortowanie wg województwo+miejscowość (i tu może się przydać sortowanie wg wieku?).
"Kocia statystyka forum": nick forumowicza, liczba kotków, ich imiona. Sortowanie według nicku.
Aktualizacja tych tabel byłaby jakąś robotą - ale chyba warto, bo przykro patrzeć, jak np. wiadomości o domach dla kotków giną gdzieś w tej lawinie wątków.
Napiszcie, co myślicie o powyższym.