Forum - propozycje techniczne

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 19, 2004 20:23

Da sie zrobic w htmlu, zaden problem :)
Koci Tato, pewnych rzeczy sadze nie da sie zrobic.
Przedyskutowalismy na forum swego czasu Opcje: Lecznice i Weci niepolecani i doszlismy do wspolnego wniosku, ze robienie takich zestawien jest niepozadane z roznych przyczyn. Ocena moze bardzo subiektywna, mozna komus zrobic krzywde, albo wrecz mozna miec duze nieprzyjemnosci. To sa oceny laikow i pozostanmy przy tych dobrych.
Ja sie innych zestawien nie podejmuje sie robic.
Estravenie co o tym sadzisz?
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto paź 19, 2004 20:52

Anja pisze: To sa oceny laikow i pozostanmy przy tych dobrych.
Ja sie innych zestawien nie podejmuje robic.
Estravenie co o tym sadzisz?

Też bym się wahał, ale gdyby był to spis wspominanych w wątku lecznic z odsyłaczami do stron, gdzie są konkretne wypowiedzi o nich? Poszeregowane miastami.

Czyli w sumie coś, co sam mogę zrobić na pierwszej stronie Wetów Polecanych :roll: Pomyślę.

Estraven

Od: Pon lut 04, 2002 15:30

Post » Wto paź 19, 2004 20:53

Wlasnie tak robie Estravenie, z odniesieniem do stron watku :)
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Post » Śro paź 27, 2004 21:43

Uff, przepraszam za długie milczenie, ale miałem kupę roboty (z przewagą kupy...). Więc tak: ktoś tu pisał, żeby tabele robić w HTML-u, a nie Excelu. Jest w tym sens, ale wydaje mi się, że tabele w HTML nie będą się dawały sortować - a zainteresowany może chcieć je sortować według różnych pól. Może więc, gdy różne sortowania mają sens, dać kilka wersji tabeli w HTML, różnie posortowanych?

Nie wydaje Wam się sensowne czy uzasadnione podawanie informacji o uwagach negatywnych. Ja sobie wyobrażam, że w tabeli byłaby tylko liczba "pochwał" i liczba "przestróg" - można to też nazwać "oceny pozytywne" i "oceny negatywne". Taka informacja liczbowa to znacznie mniej niż konkretne uwagi krytyczne, które są w wątkach, dostępne dla każdego. Ja bym te informacje (w takiej liczbowej postaci) podawał, bo sam kiedyś trafiłem na fatalnego weterynarza i nie życzę nikomu, żeby do niego się z kotkiem wybrał.

Można dać wyjaśnienie, że tabela jest na podstawie korespondencji przysyłanej do forum i nie ponosimy odpowiedzialności za jej treść. (Faktycznie, jest tu możłiwość, że jeden wet będzie chciał zrobić na paskudę drugiemu i napisze serię krytycznych postów - ale też czy my jesteśmy aż tak wpływowi?).

Teraz propozycje co do układu tabel - pomyślcie, czy to jest OK:

"Ranking lecznic": miejscowość (w tym dzielnica, np. Warszawa-Gocław), województwo, nazwa lecznicy, adres, telefon, liczba pochwał, liczba ostrzeżeń, uwagi. (W uwagach można podać, którzy weci polecani tam). Tu sortowanie według miejscowości lub województw (albo tylko jedna wersja: posortowana najpierw według województw, potem - miejscowości, alfabetycznie - i wtedy ta jedna wersja wystarczy).

"Ranking wetów": miejscowość, województwo, imię, nazwisko, telefon (zwykle będzie on do lecznicy), liczba pochwał, liczba ostrzeżeń, nazwy i adresy lecznic (gdzie wet przyjmuje). Sortowanie: (1) według województw + miescowości; (2) według nazwisk.

"Domy dla kotów": miejscowość, województwo, opis, kontakt. Sortowanie wg województwo + miejscowość.

"Koty do adopcji": miejscowość, województwo, liczba kotów, wiek, sterylizacja (tak/nie), szczepienie (tak/nie), inne informacje, kontakt. Sortowanie wg województwo+miejscowość (i tu może się przydać sortowanie wg wieku?).

"Kocia statystyka forum": nick forumowicza, liczba kotków, ich imiona. Sortowanie według nicku.

Aktualizacja tych tabel byłaby jakąś robotą - ale chyba warto, bo przykro patrzeć, jak np. wiadomości o domach dla kotków giną gdzieś w tej lawinie wątków.

Napiszcie, co myślicie o powyższym.

Koci Tata

Od: Pt wrz 24, 2004 13:04

Post » Czw paź 28, 2004 12:35

Ja juz robie lecznice i wetow wg pewnego ukladu, ktory przedyskutowalam z moderatorem, jak skoncze to pokaze. A wyszukiwac mozna prosto wystarczy wpisac w opcji edycja znajdz na tej stronie i podac miasto, np. Katowice i pokaze sie cala grupa ponizej.
To na razie tyle z mojej strony :wink:
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Post » Czw paź 28, 2004 18:57

Anja, słuchaj - fajnie, że to przygotowujesz. Zwróć jednak uwagę, że z wyszukiwaniem według lokalizacji wcale nie jest tak prosto. W poście o lecznicy w Katowicach wcale nie musi dokładnie wystąpić nazwa "Katowice", i to w mianowniku. Użyteczne mogą być też informacje z miast sąsiednich - jak je wszystkie wyszukasz? Dlatego napisałem, że "Nazwa miejscowości" i "Województwo" powinny być kolumnami w tabeli - te kolumny powinny być wypełniane na podstawie postów przez osobę aktualizującą tabele. Przydatna może być też dzielnica.

Koci Tata

Post » Czw paź 28, 2004 20:47

Koci Tato, nie wiesz jak to robie wiec nie martw sie na zapas. To mialam na mysli piszac swoj poprzedni post :wink: .
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Post » Pt sty 07, 2005 20:19

No, fajnie, to teraz zgłaszam się po dwóch miesiącach - i jakoś nic nowego nie widzę w sprawach, o których tu dyskutowaliśmy :wink:

Przepraszam, że tak nudzę, ale ustawienie "Najpierw starsze" jest naprawdę przywracane przez forum przy zmianie wątku, co oznacza, że trzeba co chwilę ponownie ustawiać "Najpierw nowsze" albo - zwłaszcza przy długich wątkach - przekopywać się przez posty sprzed lat... :cry:

Może jestem ciemny :-), ale nie znalazłem możliwości wybrania konkretnej strony z forum. Można wybrać 1, 2, 3..., ale jeśli ktoś ma kaprys otworzyć stronę 147, to nie ma na to sposobu - co by się przydało... A może się mylę?

Koci Tata

Koci Tata

[poprzednia]