12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon sty 23, 2012 20:30 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

sunshain pisze:co mogę im odpisać? - brak weny

zapytaj, czy możesz wobec tego dać ogłoszenie o sprzedaży broni i narkotyków.
powołają się na odpowiednie przepisy, a Ty im wtedy przywołasz ustawę. muszą zrozumieć, że teraz to jest to samo.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Pon sty 23, 2012 20:37 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

Marcepan pisze:
sunshain pisze:co mogę im odpisać? - brak weny

zapytaj, czy możesz wobec tego dać ogłoszenie o sprzedaży broni i narkotyków.
powołają się na odpowiednie przepisy, a Ty im wtedy przywołasz ustawę. muszą zrozumieć, że teraz to jest to samo.

od podstawy prawnej zaczęłam

edit: poszło
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Pon sty 23, 2012 20:42 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

8O 8O
język polska bardzo trudny chyba tutaj 8O 8O
kto to pisał :/

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pon sty 23, 2012 20:47 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

klauduska pisze:8O 8O

pracownica olox :wink:
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/

sunshain

Post » Wto sty 24, 2012 7:14 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

odp. z OLX (pisownia oryginalna)
prosze o zgloszenie konkretnych ofert.linkow ogloszen ktore lamia dan ustawe, z dowode a jedyne co mozemy zrobic to usunac takei ogloszenie.
Obrazek

sunshain

Post » Wto sty 24, 2012 9:47 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

klauduska pisze:8O 8O

Google translate albo inny babelfish.
Obrazek

Mumino

Od: Śro lis 23, 2011 15:19

Post » Wto sty 24, 2012 12:31 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Amazing Maurice pisze:„Art. 10a. 1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach
i giełdach;
- punkt mówi o tym, że nie wolno zwierząt sprzedawać na targowiskach. Zakaz dotyczy kotów rasowych i nierasowych. Sprzedawanie nierasowego kota w swoim domu tego punktu nie narusza

A czy "wprowadzenie do obrotu" nie dotyczy jedynie sprzedaży po raz pierwszy? Jeśli odsprzedaję kota, którego kupiłam wcześniej, to jest to wprowadzenie do obrotu czy nie? Bo gdzieś wyczytałam, że nie.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto sty 24, 2012 13:29 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

seidhee pisze:
Amazing Maurice pisze:„Art. 10a. 1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach
i giełdach;
- punkt mówi o tym, że nie wolno zwierząt sprzedawać na targowiskach. Zakaz dotyczy kotów rasowych i nierasowych. Sprzedawanie nierasowego kota w swoim domu tego punktu nie narusza

A czy "wprowadzenie do obrotu" nie dotyczy jedynie sprzedaży po raz pierwszy? Jeśli odsprzedaję kota, którego kupiłam wcześniej, to jest to wprowadzenie do obrotu czy nie? Bo gdzieś wyczytałam, że nie.

np.
http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnie ... 029_05.pdf
Obrazek

sunshain

Post » Wto sty 24, 2012 17:55 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

danunka pisze:"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia " :kotek:

No, może i zależy, ale nie powinien. Nie tam gdzie idzie o interpretację prawa. Owszem, polskie prawo jest często niedoprecyzowane, ale w moim odczuciu tutaj takiej sytuacji nie ma. Nie jeśli się czyta tę ustawę od początku do końca i tylko to, co w niej jest faktycznie. Poza tym mam taki sam punkt siedzenia jak wszyscy tutaj.
sunshain pisze:i tu się nie zgodzę

No ok, można się nie zgadzać, ja się nie obrażę. Ale jak się zgłasza ludzi jako, bądź co bądź, przestępców to dobrze byłoby wiedzieć, na jakiej podstawie. Ja nadal nie widziałam rozsądnego argumentu za tym, żeby sprzedaż kociąt urodzonych w ubiegłym roku uznać za łamanie prawa, jeżeli prawo zabrania rozmnażania, a nie sprzedaży. Może coś pominęłam. Ale jeśli tak, to nikt tego jeszcze logicznie nie wykazał.
Marcepan pisze: zapytaj, czy możesz wobec tego dać ogłoszenie o sprzedaży broni i narkotyków.

Ale to nie jest to samo. Koty można posiadać bez zezwolenia, w przeciwieństwie do broni. Nie wolno ich rozmnażać. Jeżeli już to można to porównać do sprzedaży nielegalnego oprogramowania - sprzedaż oprogramowania jest ok, ale nieuprawnione kopiowanie nie jest (sprzedaż kotów - ok, nieuprawnione rozmnażanie - nie ok). Ale wcale nie jestem pewna czy właściciel portalu ogłoszeniowego ma obowiązek czuwać nad tym, czy oferowane na jego stronie oprogramowanie jest oryginalne.
seidhee pisze:A czy "wprowadzenie do obrotu" nie dotyczy jedynie sprzedaży po raz pierwszy? Jeśli odsprzedaję kota, którego kupiłam wcześniej, to jest to wprowadzenie do obrotu czy nie? Bo gdzieś wyczytałam, że nie.

W zasadzie wprowadzenie do obrotu to pierwsza sprzedaż - sunshain zlinkowała jedno uzasadnienie sądu poniżej. Ale w tym uzasadnieniu jest trochę nacisk na to, że interpretacja dotyczy tej konkretnej sytuacji. ("W treści uzasadnienia poselskiego projektu „ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu” , który stał się zaczynem do uchwalenia ustawy z dnia 9 listopada 1995 r., nie można napotkać jakichkolwiek sformułowań, które świadczyłyby o zamiarze projektodawców objęcia zakresem penalizacji szerszego kręgu zachowań niż ten, który wynika z tezy niniejszej uchwały"). Teoretycznie jakiś sąd mógłby uznać, że intencją prawodawcy było karanie każdej sprzedaży na targowisku, pierwszej czy nie pierwszej. Uniwersalnej definicji "wprowadzania do obrotu" chyba nie ma.
Obrazek

Amazing Maurice

Od: Wto lis 30, 2010 14:46

Post » Wto sty 24, 2012 18:41 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

Za chwilę w wiadomościach na Polsacie będą mówić o tym, że do schronisk trafia co raz więcej zwierząt z tzw. pseudohodowli. Stare, młode, niepotrzebne. A więc kolejny dowód na to, że pseudohodowle w większości były prowadzone przez ,,miłośników" zwierząt.

Tego się obawiałam, że zaczną wyrzucać te zwierzęta.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Wto sty 24, 2012 20:02 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

marta-po pisze:Za chwilę w wiadomościach na Polsacie będą mówić o tym, że do schronisk trafia co raz więcej zwierząt z tzw. pseudohodowli. Stare, młode, niepotrzebne. A więc kolejny dowód na to, że pseudohodowle w większości były prowadzone przez ,,miłośników" zwierząt.

Na szczęście to "akcja" jednorazowa, moim zdaniem zrównoważy się to w dłuższej perspektywie mniejszą liczbą urodzonych kociąt i szczeniąt bez rodowodu.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto sty 24, 2012 20:24 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

XAgaX pisze:
marta-po pisze:Za chwilę w wiadomościach na Polsacie będą mówić o tym, że do schronisk trafia co raz więcej zwierząt z tzw. pseudohodowli. Stare, młode, niepotrzebne. A więc kolejny dowód na to, że pseudohodowle w większości były prowadzone przez ,,miłośników" zwierząt.

Na szczęście to "akcja" jednorazowa, moim zdaniem zrównoważy się to w dłuższej perspektywie mniejszą liczbą urodzonych kociąt i szczeniąt bez rodowodu.

Tak, i może w końcu docelowo w dalekiej przyszłości ogólnie zmniejszy się ilość zwierząt w schroniskach. Te z pseudohodowli zajmowały miejsca tym bezdomnym. Może to faktycznie krok naprzód. Ale z pewnością będzie teraz trudny okres.

marta-po

Post » Wto sty 24, 2012 20:38 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

ręce mi opadły... za takie coś też powinny grozić konsekwencje. Niestety nie mam totalnie weny, jak się odnieść do tych "mądrości" :roll:

http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki- ... Z348537928

Przyjmę za darmo szczeniaka(do 12miesięcy)suke lub psa.Zwierzę trafi w dobre ręcę do rodziny z dzieckiem które czeka na pieska.Piesek bedzie miał dobre warunki oraz opieke.(w związku ze zmianą przepisów nie wolno śprzedawać psów bez rodowodu więc jeśli posiadasz niezarejestrowaną chodowlę i nie chcesz ponieść konsekwencji za sprzedaż piesków zadzwoń).

namiary na PW, na wszelki wypadek

edit: się wkurzyłam i napisałam:

Dzień dobry,

ustawa nie powstała po to, aby utrudnić życie miłośnikom zwierząt, ale między innymi w celu ochrony KUPUJĄCYCH przed podróbkami, którymi są zwierzęta bez rodowodu. Jedynie RODOWÓD daje pewność, że pies jest naprawdę yorkiem, a jego matka nie była kryta co cieczkę w skandalicznych warunkach.

Jeśli zależy Państwu na pieniądzach- proponuję adopcję kundelka ze schroniska.

Monika
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Śro sty 25, 2012 18:58 Re: UWAGA. Ważny komunikat Koalicji dla Zwierząt - str.49

marta-po pisze:Jeśli dobrze zrozumiałam art.11a jest to obowiązkiem, by taki program powstał do 31 marca.
A więc co waszym zdaniem mogę dalej zrobić jeżeli mnie zignorują i nie będą chcieli przeznaczyć na cel środków? Jestem zdeterminowana i chcę pociągnąć tą sprawę aż do pozytywnego zakończenia. Pisać pismo do powiatu załączając kopię mojej wymiany pism z gminą?

Być może musztarda po obiedzie, ale..

Artykuł 11a jest w związku z artykułem 11, a więc jest częścią wyrażonego expressis verbis w tym artykule 11 zadania własnego gminy.
Z kolei to zadanie własne gminy na podstawie art. 3 ust. 1 i ust. 3 pkt 14, jest zadaniem obligatoryjnym, a więc :

" Gmina bowiem nie może zaniechać wykonania zadania własnego o charakterze obowiązkowym. Jeżeli jednak tak czyni, to każdy mieszkaniec gminy - członek wspólnoty gminnej może, kierując się interesem własnym lub interesem publicznym, złożyć - na podstawie art. 227 kodeksu postępowania administracyjnego w zw. z art. 63 Konstytucji RP - skargę, w trybie określonym przepisami kodeksu postępowania administracyjnego, do właściwego organu gminy, której przedmiotem będzie zaniedbanie lub nienależyte wykonywanie zadań przez organ lub jednostkę organizacyjną, odpowiedzialne za realizację określonych zadań "

Dalej :

Art. 227.
Przedmiotem skargi może być w szczególności zaniedbanie lub nienależyte wykonywanie
zadań przez właściwe organy albo przez ich pracowników, naruszenie praworządności
lub interesów skarżących, a także przewlekłe lub biurokratyczne załatwianie
spraw.

Art. 229 k.p.a.

Jeżeli przepisy szczególne nie określają innych organów właściwych do rozpatrywania
skarg, jest organem właściwym do rozpatrzenia skargi dotyczącej zadań lub działalności:
1) rady gminy, rady powiatu i sejmiku województwa – wojewoda, a w zakresie
spraw finansowych– regionalna izba obrachunkowa..

Jeśli jest prawnik na sali, a coś pokiełbasiłam to proszę o korektę ;)

Jest jeszcze jedno wyjście z sytuacji dla podmiotów, które mają interes prawny w uchwaleniu tego programu np. organizacja społeczna działająca na rzecz zwierząt czy podmiot prowadzący schronisko ( wszak program ten powinien obejmować obligatoryjną kastrację i sterylizację w schroniskach ) Może ona – po bezskutecznym wezwaniu do uchwalenia programu – zaskarżyć jego brak do sądu administracyjnego (art. 101 a Ustawy o samorządzie gminnym ). Ale konieczny jest interes prawny.

annette88

Od: Nie lis 25, 2007 20:52

Post » Czw sty 26, 2012 22:28 Re: Sejm. Projekt Koalicji skierowany do pracy w Komisjach_ s.53

Okazuje się, że nie należy od razu nastawiać się negatywnie, trochę determinacji i czasem udaje się zmobilizować gminę do działań. Udało mi się w mojej gminie wynegocjować kwotę w wysokości 5 tys. zł na sterylizację na rok 2012, którą jako zarejestrowana wolontariuszka mogę dysponować zarówno na koty jak i psy. To nie jest duża kwota, ale w przypadku mojej gminy to mała rewolucja. To są np. 34 wysterylizowane kotki, lub około 70 kocurków. Nie za dużo, ale już coś na przetarcie szlaku. Nastawiałam się na dłuższą walkę o te pieniążki. Z pewnością za kilka miesięcy powalczę o dopłatę, ale teraz cieszę się już z tego. Pierwszy mały krok, żeby zacząć zmieniać coś w mentalności i świadomości ludzi.

marta-po

[poprzednia][następna]