Socia-Psocia

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 19, 2012 21:40 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

Co to znaczy, że Socia pyka?

pół udka kurczaczego na raz, to nie jest tak mało...
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Od: Śro lut 16, 2005 10:47

Post » Czw sty 19, 2012 21:44 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

na raz niby nie, ale na cały dzień to już brzmi gorzej :(

dolałam jej do pozostawionego trochę "rosołku" i wypić to wypiła, ale mięsa zjeść właściwie nie chciała więcej :(

--
chyba ma katar, bo jak leżała to tak pykała przez nos.

--
jutro jadę z nią do dr Marcińskiego na powtórzenie USG + zostaniemy w Luxvecie na wizycie u weta i zobaczymy co on powie.

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Czw sty 19, 2012 22:34 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

a dostaje jeszcze beta-glukan?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Czw sty 19, 2012 22:53 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

już nie.

klauduska

Post » Czw sty 19, 2012 23:28 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

Socia śpi mi na klatce piersiowej. wszystko się jej w brzuchu przelewa i bulgocze :(
musi ją boleć pewnie :(
ma wzdęty brzuch :(

klauduska

Post » Pt sty 20, 2012 0:04 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

nie dobrze :(
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt sty 20, 2012 14:48 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

właśnie wróciłyśmy od weta.
dr Marciński :1luvu: :1luvu: co za niesamowity człowiek. Socia zamiast się rzucać z pazurami i drzeć japę, leżała właściwie spokojnie i mruczała większość czasu podczas USG 8O 8O

USG oprócz delikatnych zmian zapaleniowych żołądka jest bardzo dobre. nic u Soci [oprócz tej podwyższonej ilości żółci] nie odbiera od normy.
wet wpadł na pomysł, że Socia może mieć np alergię na jedzenie i na razie będzie na RC Sensitivity, które oczywiście zjeść na razie nie chciała :roll: . wpychałam jej na siłę.
powiedział, że to ALP które ma tak wysokie, może być też takie, bo Socia się głodzi.
jakoś w środę pojadę na obszerne badania krwi + testy.
generalnie nic nowego się nie dowiedziałam..

dr mówi, że to stadium nie wskazuje na FIVa ani na FeLVa jak na razie i żebym chwilowo nie panikowała [co i tak robię]. nie wiem co z tym testem FIVowskim mam zrobić, bo przecież Socia nadal nie ma pół roku i zastanawiam się czy nie wyjdzie fałszywy.

--
NIECH ONA WRESZCIE ZACZNIE NORMALNIE JEŚĆ :( !!

klauduska

Post » Pt sty 20, 2012 15:04 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

Najważniejsze, że USG dobre :piwa:

A z tym jedzeniem, to... :x :x :x
Ja też mam krzyż pański ;)
Ostatnio bezbłędnie wchodzi mięsny Convalescence, w ilościach aż za dużych - próbowałaś?
Szczerze mówiąc diagnoza o alergii średnio mi leży :roll:

klauduska pisze:USG oprócz delikatnych zmian zapaleniowych żołądka jest bardzo dobre. nic u Soci [oprócz tej podwyższonej ilości żółci] nie odbiera od normy.

Ta podwyższona ilość żółci to wyszła w USG (bo piszesz, że zmiany tylko w żołądku), czy wnioskujesz z biochemii?
Bo akurat ALP to nie tylko wskaźnik wątrobowy

Edit: bo doczytałam, to czego nie byłam pewna na 100% ;) AP u dzieci jest podwyższone fizjologicznie, ze względu na wzrost kości, nie jestem pewna, jak jest u kotów, ale pewnie podobnie ;) Pozostałe wskaźniki wątrobowe nie są zmienione, co może znaczyć, że przyczyna leży poza wątrobą.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt sty 20, 2012 15:13 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

Klauduska, ja bym zrobiła test. Bo jak wyjdzie negatywny - to wyjdzie. Może wyjść co najwyżej fałszywie pozytywny, a wtedy będzie konieczne powtórzenie za pół roku. Bo ona w ogóle nie miała testu tak? Na białaczke też nie?

Dobrze, że nie ma płynu w brzuszku! :ok: Jeżeli ona tak od niedawna się głodzi, to bym jeszcze obmacała jelitka i ew zrobiła RTG z kontrastem. Może zjadła jakiś sznureczek/folijkę coś innego i utknęło w jelitkach?
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Pt sty 20, 2012 15:27 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

powtórzę publicznie: powtórz test białaczkowy.
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Pt sty 20, 2012 15:28 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

klauduska pisze:właśnie wróciłyśmy od weta.
dr Marciński :1luvu: :1luvu: co za niesamowity człowiek. Socia zamiast się rzucać z pazurami i drzeć japę, leżała właściwie spokojnie i mruczała większość czasu podczas USG 8O 8O

USG oprócz delikatnych zmian zapaleniowych żołądka jest bardzo dobre. nic u Soci [oprócz tej podwyższonej ilości żółci] nie odbiera od normy.
wet wpadł na pomysł, że Socia może mieć np alergię na jedzenie i na razie będzie na RC Sensitivity, które oczywiście zjeść na razie nie chciała :roll: . wpychałam jej na siłę.
powiedział, że to ALP które ma tak wysokie, może być też takie, bo Socia się głodzi.
jakoś w środę pojadę na obszerne badania krwi + testy.
generalnie nic nowego się nie dowiedziałam..

dr mówi, że to stadium nie wskazuje na FIVa ani na FeLVa jak na razie i żebym chwilowo nie panikowała [co i tak robię]. nie wiem co z tym testem FIVowskim mam zrobić, bo przecież Socia nadal nie ma pół roku i zastanawiam się czy nie wyjdzie fałszywy.

--
NIECH ONA WRESZCIE ZACZNIE NORMALNIE JEŚĆ :( !!

OKI

Post » Pt sty 20, 2012 15:32 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

OKI, ale po zakreślonym przez Ciebie fragmencie, jest ten, dotyczący wątpliwości robienia testu ;)
--------
Obrazek
Obrazek

tajdzi

Post » Pt sty 20, 2012 15:34 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

no jest, ale jak dla mnie to z tej wypowiedzi wynika jasno, że mimo wątpliwości testy będą zrobione :wink:

OKI

Post » Pt sty 20, 2012 15:41 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

OKI, ja mam nadzieję, że to nie jest alergiczne, bo dieta ta jest nie owijajmy w bawełnę, mega droga. szczególnie, że ona nie tyka suchej :/
pytałam o podawanie Convy i powiedział, że lepiej na razie właśnie spróbować z Sensitivity. przez tydz ma być tylko na tym [no jak tak dalej będzie "chętnie" to jadła, to ja dziękuję..]

Opis USG [nie mam skanera :/]:
Wątroba niepowiększona, miąższ bez zmian. Powierzchnia i krawędzie płatów regularne. Pęcherzyk żółciowy miernie wypełniony, bez uchwytnych zmian w budowie. Poza tym układ żółciowy, układ naczyniowy wątroby bez uchwytnych zmian. Żyła wrotna w okolicy pnia ok 4,2mm, przepływ prawidłowy.
Śledziona nieznacznie powiększona, do ok 9mm, miąższ bez zmian.
Nerki rozmiarów prawidłowych, ok 3,4x2,2cm, miąższ bez zmian. Brak złogów i cech zastojowych. Nadnercza bez zmian ok 2,8mm średnicy. Moczowody bez zmian w budowie, nieposzerzone. Pęcherz moczowy miernie wypełniony, bez uchwytnych zmian w budowie, brak złogów. Cewka moczowa bez uchwytnych zmian w budowie, nieposzerzona.
Macica, jajniki bez uchwytnych zmian.
Trzustka niepowiększona, miąższ bez zmian. Żołądek nieco powiększony, z płynną zagęszczoną zawartością, obraz wskazuje na zaleganie treści, jednak ściana w widocznych obszarach bez uchwytnych zmian, ok 3-3,3 mm, także w odźwierniku, budowa warstwowa zachowana. Perystaltyka widocznie przyspieszona, pasaż odźwiernikowy słabo widoczny, jednak występuje, wraz z przechodzeniem fali perystaltycznej na dwunastnicę. Dwunastnica opróżniona z treści, ściana ok 3,4-3,5mm, budowa warstwowa i perystaltyka prawidłowe. Widoczne pozostałe odcinki jelit uchwytnych zmian w budowie, śdniana ok 3,5-4mm, budowa warstwowa zachowana. Perystaltyka widoczna, nieco przyspieszona, nieznacznie wzmożone zgazowanie, jak przy zapaleniu. Okrężnica z mierną ilością nieuformowanej treści, gazu. W prostnicy gaz i niewielka ilość treści kałowej. Węzły chłonne bez uchwytnych zmian.
Brak płynu wolnego w jamie otrzewnej. Brak cech zastoju krążeniowego widocznych w łożysku naczyniowym jamy brzusznej.

tajdzi, test i tak będę robiła, tylko potwornie boję się jego wyniku...
no, ale to nie byłoby czegoś widać na USG jakby coś tam było. i jestem prawie pewna, że RTG jak miała robione, to zahaczyło o brzuch i nic tam w środku nie było widać.
właśnie spojrzałam na foty i tam w brzuchu nic nie ma.

klauduska

Post » Pt sty 20, 2012 15:47 Re: Chora Socia :( + 2 tymczasy JoKotowe :)

jopop pisze:powtórzę publicznie: powtórz test białaczkowy.

Asia testy będą robione, ale chcę zrobić wszystko na raz, a nie po kawałku codziennie co innego.
tajdzi pisze:OKI, ale po zakreślonym przez Ciebie fragmencie, jest ten, dotyczący wątpliwości robienia testu ;)
OKI pisze:no jest, ale jak dla mnie to z tej wypowiedzi wynika jasno, że mimo wątpliwości testy będą zrobione :wink:

dokładnie. wątpliwości są, bo ciężko, żeby ich nie było, ale testy i badania będę robiła. przecież najważniejsze jest teraz dla mnie, żeby się dowiedzieć co jej właściwie jest :)

--
a z innej beczki. o 18 przyjeżdżają dwie panie oglądać Kari. MOCNE kciuki poproszę!
namawiać oczywiście będę i na Koliego :mrgreen:

klauduska

[poprzednia][następna]