Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
klauduska pisze:USG oprócz delikatnych zmian zapaleniowych żołądka jest bardzo dobre. nic u Soci [oprócz tej podwyższonej ilości żółci] nie odbiera od normy.
klauduska pisze:właśnie wróciłyśmy od weta.
dr Marciński![]()
co za niesamowity człowiek. Socia zamiast się rzucać z pazurami i drzeć japę, leżała właściwie spokojnie i mruczała większość czasu podczas USG
![]()
![]()
USG oprócz delikatnych zmian zapaleniowych żołądka jest bardzo dobre. nic u Soci [oprócz tej podwyższonej ilości żółci] nie odbiera od normy.
wet wpadł na pomysł, że Socia może mieć np alergię na jedzenie i na razie będzie na RC Sensitivity, które oczywiście zjeść na razie nie chciała. wpychałam jej na siłę.
powiedział, że to ALP które ma tak wysokie, może być też takie, bo Socia się głodzi.
jakoś w środę pojadę na obszerne badania krwi + testy.
generalnie nic nowego się nie dowiedziałam..
dr mówi, że to stadium nie wskazuje na FIVa ani na FeLVa jak na razie i żebym chwilowo nie panikowała [co i tak robię]. nie wiem co z tym testem FIVowskim mam zrobić, bo przecież Socia nadal nie ma pół roku i zastanawiam się czy nie wyjdzie fałszywy.
--
NIECH ONA WRESZCIE ZACZNIE NORMALNIE JEŚĆ!!
Wątroba niepowiększona, miąższ bez zmian. Powierzchnia i krawędzie płatów regularne. Pęcherzyk żółciowy miernie wypełniony, bez uchwytnych zmian w budowie. Poza tym układ żółciowy, układ naczyniowy wątroby bez uchwytnych zmian. Żyła wrotna w okolicy pnia ok 4,2mm, przepływ prawidłowy.
Śledziona nieznacznie powiększona, do ok 9mm, miąższ bez zmian.
Nerki rozmiarów prawidłowych, ok 3,4x2,2cm, miąższ bez zmian. Brak złogów i cech zastojowych. Nadnercza bez zmian ok 2,8mm średnicy. Moczowody bez zmian w budowie, nieposzerzone. Pęcherz moczowy miernie wypełniony, bez uchwytnych zmian w budowie, brak złogów. Cewka moczowa bez uchwytnych zmian w budowie, nieposzerzona.
Macica, jajniki bez uchwytnych zmian.
Trzustka niepowiększona, miąższ bez zmian. Żołądek nieco powiększony, z płynną zagęszczoną zawartością, obraz wskazuje na zaleganie treści, jednak ściana w widocznych obszarach bez uchwytnych zmian, ok 3-3,3 mm, także w odźwierniku, budowa warstwowa zachowana. Perystaltyka widocznie przyspieszona, pasaż odźwiernikowy słabo widoczny, jednak występuje, wraz z przechodzeniem fali perystaltycznej na dwunastnicę. Dwunastnica opróżniona z treści, ściana ok 3,4-3,5mm, budowa warstwowa i perystaltyka prawidłowe. Widoczne pozostałe odcinki jelit uchwytnych zmian w budowie, śdniana ok 3,5-4mm, budowa warstwowa zachowana. Perystaltyka widoczna, nieco przyspieszona, nieznacznie wzmożone zgazowanie, jak przy zapaleniu. Okrężnica z mierną ilością nieuformowanej treści, gazu. W prostnicy gaz i niewielka ilość treści kałowej. Węzły chłonne bez uchwytnych zmian.
Brak płynu wolnego w jamie otrzewnej. Brak cech zastoju krążeniowego widocznych w łożysku naczyniowym jamy brzusznej.
jopop pisze:powtórzę publicznie: powtórz test białaczkowy.
tajdzi pisze:OKI, ale po zakreślonym przez Ciebie fragmencie, jest ten, dotyczący wątpliwości robienia testu
OKI pisze:no jest, ale jak dla mnie to z tej wypowiedzi wynika jasno, że mimo wątpliwości testy będą zrobione
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 63 gości