Problem z Allegro

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 19, 2012 8:59 Problem z Allegro

Dzisiaj otrzymałam z Allegro list nastepującej tresci

Witamy,

Z przykrością informujemy, że następujące aukcje/przedmioty zostały usunięte z Serwisu Allegro:
...
W naszym Serwisie umieszczać można tylko i wyłącznie Oferty sprzedaży psów i kotów. Nie jest dozwolone wykorzystywanie Ofert Allegro w celu ogłoszeniowym. Zakaz dotyczy także wykorzystania opisu przedmiotu w Allegro do przedstawienia całej swojej oferty wraz z cennikiem.

Niedozwolone jest również zamieszczanie w opisie oferty sformułowań zabraniających licytowania lub sugerujących, że zakup jest bezcelowy, gdyż sprzedaż nie odbędzie się w ramach Allegro. Oferta nie może też być wykorzystywana jako sposób kontaktowania się z innymi Użytkownikami.

Jeśli chcą Państwo oddać psa lub kota w dobre ręce można tego dokonać poprzez Serwis Tablica.pl na warunkach ujętych na stronie:

http://tablica.pl/pomoc/oferty/zmiany-d ... zwierzeta/

Opłaty za usunięte aukcje zwracamy proporcjonalnie do czasu, przez który aukcja była widoczna w Serwisie.

Przeszukałam wpisy na Forum i widze, z waszych wpisów że usuwaja wszystkie aukcje.

Zaczęłam juz pisać odpowiedź co mysle o ich działaniu, ale pomyslałam, że może spróbowalibysmy zrobic jakąs wspólna akcje w tej sprawie.
Duzo domków znajdowało sie własnie poprzez Allegro. W moim przypadku 90%. Moim zdaniem powinnismy jakoś zareagować na taka postawe Allegro. Macie może jakies pomysły co w tej sytuacji zrobić? Zasypać ich listami, wystosowac jedne spólny list? MYsle, że nie powinnismy zaostawic tak tej sprawy. Serwis promuje sprzedaz zwierzat, a nie pozwala na szukanie domków tym najbardziej potrzebujacym. To smutne.
Badaj kota regularnie. Kot Ci nie powie, że źle się czuje, a kiedy zauważysz może być za późno...
Obrazek

Karotka

Od: Pon maja 14, 2007 12:03

Post » Czw sty 19, 2012 9:10 Re: Problem z Allegro

Allegro nigdy nie było portalem ogłoszeniowym. Na przykład hodowcy zrzeszeni w FIFE mają zakazane wystawianie kotów na allegro i innych na portalach aukcyjnych, bo jeśli ktoś kliknie "kup teraz" albo wygra licytację, to ma prawo dostać kota za podaną kwotę - nawet, gdy to jest 1zł. I gdyby podał Cię do sądu, to wygra, bo zawarliście umowę kupna-sprzedaży. A obwarowania typu "skontaktować się przed zalicytowaniem" są w świetle regulaminu allegro nieważne. I zawsze tak było, tylko nie egzekwowali tego.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Czw sty 19, 2012 10:08 Re: Problem z Allegro

Też jestem w takiej sytuacji - wystawiałam duzo kotów (swoje i znajomych), wiele kotów znajdowało dom przez allegro. Nie wiem, czy coś można zrobić, napisałam do allegro, bo wydaje mi się, że fundacje jednak mogą sprzedawać - czy raczej szukać domów - przez allegro. Napiszę, co mi odpowiedzą.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw sty 19, 2012 10:18 Re: Problem z Allegro

Ja dostałam odpowiedź, od allegro, że obecnie są portalem aukcyjnym, kupie-sprzedam i w świetle nowej ustawy nie można sprzedawać zwierząt nierasowych dlatego usuwają moje aukcje.
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Czw sty 19, 2012 10:19 Re: Problem z Allegro

jolabuk5 pisze:Nie wiem, czy coś można zrobić, napisałam do allegro, bo wydaje mi się, że fundacje jednak mogą sprzedawać - czy raczej szukać domów - przez allegro.

W świetle nowej ustawy mogą. W świetle regulaminu allegro musiałaby to być faktycznie sprzedaż, tj. regularne aukcje kotów, bez klauzul typu "wymagane podpisanie umowy adopcyjnej", bo allegro nie dopuszcza takich zapisów.

seidhee

Post » Czw sty 19, 2012 10:23 Re: Problem z Allegro

seidhee pisze:
jolabuk5 pisze:Nie wiem, czy coś można zrobić, napisałam do allegro, bo wydaje mi się, że fundacje jednak mogą sprzedawać - czy raczej szukać domów - przez allegro.

W świetle nowej ustawy mogą. W świetle regulaminu allegro musiałaby to być faktycznie sprzedaż, tj. regularne aukcje kotów, bez klauzul typu "wymagane podpisanie umowy adopcyjnej", bo allegro nie dopuszcza takich zapisów.

Gdzie w nowej ustawie jest punkt o tym, że fundacje mogą sprzedawać zwierzęta nierasowe :?:
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey

iwcia

Post » Czw sty 19, 2012 10:34 Re: Problem z Allegro

iwcia pisze:Gdzie w nowej ustawie jest punkt o tym, że fundacje mogą sprzedawać zwierzęta nierasowe :?:

Jest coś o tym, że ten punkt nie dotyczy schronisk i fundacji. Nie mam w tej chwili czasu szukać.

seidhee

Post » Czw sty 19, 2012 10:37 Re: Problem z Allegro

iwcia pisze:Gdzie w nowej ustawie jest punkt o tym, że fundacje mogą sprzedawać zwierzęta nierasowe :?:

"Art. 10a. 1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.
3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.
4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.
5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów."

Zawsze zostaje jeszcze Tablica.pl. Tym bardziej, że oferty z Tablicy mogą być widoczne również w serwisie Allegro
Ostatnio edytowano Czw sty 19, 2012 10:38 przez izza, łącznie edytowano 2 razy
izza & Bajka + Sharky

izza

Od: Pt wrz 26, 2003 14:32

Post » Czw sty 19, 2012 10:38 Re: Problem z Allegro

seidhee pisze:

Jest coś o tym, że ten punkt nie dotyczy schronisk i fundacji. Nie mam w tej chwili czasu szukać.

Jeśli tak jest to bardzo niedobrze, bo to będzie rodziło patologie :?

iwcia

Post » Czw sty 19, 2012 22:07 Re: Problem z Allegro

Allegro jest serwisem aukcyjnym. Faktem jest, że od czasu powstania serwisu allegro w Polsce aż do tej pory, aukcje o charakterze ogłoszeniowym w dziele "Żywe Zwierzęta" były tolerowane.
Dla mnie zawsze był to ukłon w stronę osób, które oddają zwierzęta do adopcji.

Szkoda. Także sporo moich adoptusiów znalazło dom przez allegro. Jednak do pewnego czasu zauważyłam, że to już nie jest to samo. Kiedyś jak dawałam ogłoszenie wyróżnione, to było spory odzew. Teraz jak jedna osoba się zainteresuje, to jest sukces. Niewyróżnione ogłoszenie w ogóle nie mają sensu.

Teraz ponoć najlepszy do szukania domów dla kotów jest facebook.

Kijem rzeki nie zawrócisz.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Czw sty 19, 2012 22:11 Re: Problem z Allegro

W tym przypadku nic się nie zdziała, gdyż regulamin wyraźnie mówi, iż nie można zamieszczać ogłoszeń... ale od tego jest tablica.pl gdzie za darmo można wystawić ogłoszenie i jest widoczne na allegro i można odnaleźć w allegrowskiej wyszukiwarce

Tak więc polecam wystawiać ogłoszenia z tablica.pl i powiązać z kontem na Allegro :)

KiCiMama

Od: Czw sty 19, 2012 14:57

Post » Czw sty 19, 2012 22:35 Re: Problem z Allegro

KiCiMama pisze:W tym przypadku nic się nie zdziała, gdyż regulamin wyraźnie mówi, iż nie można zamieszczać ogłoszeń... ale od tego jest tablica.pl gdzie za darmo można wystawić ogłoszenie i jest widoczne na allegro i można odnaleźć w allegrowskiej wyszukiwarce

Tak więc polecam wystawiać ogłoszenia z tablica.pl i powiązać z kontem na Allegro :)

Mam pytania:
1. jak się powiązuje konta na Tablicy i Allegro? Moje się nazywają tak samo, ale nie zauważyłem żeby cokolwiek było między nimi wspólnego?

2. też widzę, że na Allegro są widoczne ogłoszenia z Tablicy, ale jak wczoraj umieściłem ogłoszenia kotów na Tablicy to na Allegro ich nie mogę znaleźć.

A wracając do tematu wątku, to jest taki wątek o robieniu ogłoszeń:
viewtopic.php?f=1&t=120970

i tam dyskutowaliśmy ten temat trochę, ale też nikt nic nie wymyślił :(

Pozdrawiam serdecznie!

Adam
aburacze

Post » Pt sty 20, 2012 1:56 Re: Problem z Allegro

U mnie ta opcja z połączeniem do Tablicy się w ogole nie pokazuje.

Zrobiłam próbe - wystawiłam aukcję, w której przedmiotem licytacji była ankieta adopcyjna, w formacie .doc przesyłana mailem. Ankieta była wstępem do adopcji konkretnego kota, przedstawionego w aukcji.
Wydawało mi sie to genialnym pomysłem, może i było... tylko ze też ją usunęli.

Zadałam sobie trud napisania do nich prośby o wyjaśnienie przez te wszystkie formularze.
Dostałam odpowiedź, że aukcja była próbą obejścia przepisów portalu, czy jakoś tak.

Czyli, kurcze - przykładają sie do tego.
Szkoda ze nie przekierują tej energii na zwiększone tępienie pseudo :roll:

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Pt sty 20, 2012 7:55 Re: Problem z Allegro

aburacze pisze:Mam pytania:
1. jak się powiązuje konta na Tablicy i Allegro? Moje się nazywają tak samo, ale nie zauważyłem żeby cokolwiek było między nimi wspólnego?

2. też widzę, że na Allegro są widoczne ogłoszenia z Tablicy, ale jak wczoraj umieściłem ogłoszenia kotów na Tablicy to na Allegro ich nie mogę znaleźć.

To Allegro jest powiązane z Tablicą a nie odwrotnie.
Musisz normalnie wystawić przez Allegro i zaraz po wybraniu kategorii i kliknięciu "Dalej" pojawi Ci się okienko: http://img688.imageshack.us/img688/6221/tablicag.jpg.
Klikasz wystaw na Tablicy i wypełniasz formularz.
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Pt sty 20, 2012 8:53 Re: Problem z Allegro

A nie można posłużyć się sposobem pseudohodowców - wystawić na sprzedaż ZDJĘCIE szukającego domu zwierzaka, a przy okazji zamieścić wszelkie informacje o samym zwierzaku?
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16

[następna]