Moderator: Moderatorzy
miluś pisze: Każdy kto nabędzie psa, wpisze do rejestru miejsce jego pochodzenia, a w przypadku śmierci przedstawi zaświadczenie od weterynarza o przyjęciu psa do utylizacji.
Shishka pisze:Chciałam jeszcze się upewnić czy ogłoszenia o reproduktorach lub te w których nie ma nazwy hodowli też można zgłaszać?
miluś pisze:eukalipto pisze:Każdy, kto rozmnaża psy i koty domowe, nie posiadające rodowodu, robi wielką przywdę zwierzakom schroniskowym, gdyż buduje dla nich konkurencję!
Shishka pisze:Mam nadzieje,ze kiedys dojdzie do tego, ze o kota trzeba sie bedzie prosic a nie prosic by ktos kota laskawie przygarnal...
marta-po pisze:Proszę was o pomoc, a zapytam jak wielki ignorant i laik. Czy obowiązująca ustawa to jest ta:
Ustawa z dnia 16 września 2011r. O zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach? Wchodzi w życie z dniem 01.01.2012
Ale walka będzie, bo Pani burmistrz powiedziała, że kotów to ona nie lubi.
marta-po pisze:Proszę was o pomoc, a zapytam jak wielki ignorant i laik. Czy obowiązująca ustawa to jest ta:
Ustawa z dnia 16 września 2011r. O zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach? Wchodzi w życie z dniem 01.01.2012
Bo coś mi z nazwą nie pasuje.
Jest mi to na cito potrzebne, gdyż chcę zawalczyć o finansowanie sterylek u mnie w gminie i chcę posłużyć się aktem prawnym. A czasu mało. Jutro chciałabym iść do Burmistrz na rozmowę i zostawić w kancelarii pismo na dziennik. Wtedy tak łatwo mnie nie spławi. Ale walka będzie, bo Pani burmistrz powiedziała, że kotów to ona nie lubi.
Jeśli nie to, to napiszcie dokładniej i gdzie to szukać. Bo to co napisałam wyżej to już sobie wydrukowałam.
miluś pisze:Psów i kotów jest zbyt dużo i zbyt łatwo są dostępne, dowodem na to jest ilość zwierząt w schroniskach. Każdy, kto rozmnaża psy i koty domowe, nie posiadające rodowodu, robi wielką przywdę zwierzakom schroniskowym, gdyż buduje dla nich konkurencję! Moim zdaniem organizacje skupiające hodowców zwierząt rodowodowych powiny więcej energii poświęcić na zwalczanie pseudokonkurencji dla swoich członków. Zwierzęta rodowodowe, powinny być drogie, aby były szanowane, a ilość ich na rynku powinna być ograniczona. Natomiast każdy,
kto szuka w psie i kocie przyjaciela powinien w pierwszej kolejności skierować swoje kroki do schronisk, gdyż jak wyciągnie takiego nieszczęśnika za schronu po zyska jego dozgonną wdzięczność.
miluś pisze:Dziwić należy się, że osoby prowadzące hodowle psów i kotów rodowodowych tak mało energii poświęcają zwalczaniu nieuczciwej konkurencji ze strony pseudohodowców, albowiem leży to w ich interesie ekonomicznym, a niezależnie od tego ogranicza to ilość psów i kotów na rynku.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość