12.04 SGGW-akcja ZAPYTAJ MINISTRA (s.91)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pon sty 09, 2012 16:04 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

XAgaX, to, co napisałam ;)

klauduska pisze:to ja ci radzę zmienić weta. żaden DOBRY wet nie odmawia sterylek/kastracji, a wręcz do nich zachęca.
kastracja nie jest żadnym okaleczaniem zwierzaka, ma on zupełnie co innego na celu.
kolejny artykuł podaję: http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/chirurgia-i-anestezjologia/kastracja-psow-50.html
i zacytuję fragment mówiący o tym waszym "okaleczaniu":
„Mój pies będzie cierpiał", „to okaleczenie zdrowego zwierzęcia"
zabieg kastracji psa jest dla wprawnego chirurga stosunkowo łatwą operacją. Przeprowadzana jest ona w pełnym znieczuleniu ogólnym, mimo dosyć niskiego progu bolesności, aby zapewnić operowanemu pacjentowi jak największy komfort podczas zabiegu. Obecnie używane środki w anestezjologii weterynaryjnej pozwalają na bezpieczne i całkowicie bezbolesne przeprowadzenie zabiegu, który trwa zwykle kilkanaście minut. Postępowanie po zabiegu ogranicza się do ochrony rany pooperacyjnej oraz zależnie od schematu stosowanego w danej lecznicy, zaleconej kontynuacji antybiotykoterapii osłonowej i ewentualnym podawaniu leków przeciwbólowych. Najczęściej już na drugi dzień po zabiegu, w zachowaniu psa nie widać śladu naszej interwencji. Całość postępowania zamyka zdjęcie szwów 10 dnia po operacji.

kastracja to właściwie same plusy [z vetopedii]:
ochrona samic przed ropomaciczem
uniknięcie nowotworów narządów rodnych samic
ochrona przed nowotworem gruczołu mlekowego samic
zapobieganie urojonym ciążom
stabilizacja psychiczna samicy
zapobieganie nowotworom układu płciowego, przepuklinom, schorzeniom prostaty u samców
mniejsza pobudliwość samców
zapobieganie włóczęgostwu
zapobieganie niechcianym ciążom

do minusów można zaliczyć [z vetopedii; pogrubione w nawiasie, to moje dopiski]:
nieodwracalność [dla mnie to PLUS!]
ryzyko związane z narkozą [jak się zabieg wykonuje u dobrego weta, to ryzyko jest prawie zerowe!]
możliwość wystąpienia skłonności do nadwagi [jak się zwierzaka nie przekarmia, to ta możliwość też jest nikła]

gdzie tu w takim razie jest to okaleczanie?

edit: poprawiłam cytat.
Ostatnio edytowano Pon sty 09, 2012 16:12 przez klauduska, łącznie edytowano 1 raz

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pon sty 09, 2012 16:10 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

klauduska pisze:XAgaX, to, co napisałam ;)

[QUOTE=kla.uduska;18357109]to ja ci radzę zmienić weta. żaden DOBRY wet nie odmawia sterylek/kastracji, a wręcz do nich zachęca.
kastracja nie jest żadnym okaleczaniem zwierzaka, ma on zupełnie co innego na celu.
kolejny artykuł podaję: http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/chirurgia-i-anestezjologia/kastracja-psow-50.html
i zacytuję fragment mówiący o tym waszym "okaleczaniu":

kastracja to właściwie same plusy [z vetopedii]:

do minusów można zaliczyć [z vetopedii; pogrubione w nawiasie, to moje dopiski]:

gdzie tu w takim razie jest to okaleczanie?
[/quote]

no i brawo :ok:

edit: a co z TYM zrobić?

http://krakow.gumtree.pl/c-Zwierzaki-ps ... Z344462822

Śliczny 3,5 miesięczny piesek, dwa razy zaszczepiony, odrobaczony z książeczką zdrowia, oddam w dobre ręce w zamian za 2 paczki 8 kg karmy Royal Canin Mini Adult o wartości ok. 250-270 zł.Za pieska nie przyjmują pieniędzy, wyłącznie karmę.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pon sty 09, 2012 17:01 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

XAgaX pisze:edit: a co z TYM zrobić?

Śliczny 3,5 miesięczny piesek, dwa razy zaszczepiony, odrobaczony z książeczką zdrowia, oddam w dobre ręce w zamian za 2 paczki 8 kg karmy Royal Canin Mini Adult o wartości ok. 250-270 zł.Za pieska nie przyjmują pieniędzy, wyłącznie karmę.

Nie wiem jak wy, ale ja zgłaszam :mrgreen:
Jak dla mnie to cel handlowy... Karmę przecież można sprzedać...

Molli

Od: Wto gru 23, 2008 11:28

Post » Pon sty 09, 2012 17:20 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Molli pisze:
XAgaX pisze:edit: a co z TYM zrobić?

Nie wiem jak wy, ale ja zgłaszam :mrgreen:
Jak dla mnie to cel handlowy... Karmę przecież można sprzedać...

ja też zgłaszam oczywiście.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Pon sty 09, 2012 23:28 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Jak się bronic przed ustawą w majestacie prawa?

http://zwkipr.prv.pl/index.php?el=1

A to cytat z ich regulaminu hodowlanego:

Do Księgi Wstępnej wpisuje się dorosłego kota lub kotkę, które nie posiadają udokumentowanego pochodzenia a ich wygląd wykazuje wszystkie cechy określonej rasy, co zostało stwierdzone podczas przeglądu kwalifikacyjnego. Na przeglądzie kwalifikacyjnym wypełnia się „Wniosek o wpisanie kota/kotki do Księgi Wstępnej” (wzór zał. nr 6). Właściciel kota/kotki wpisanego do Księgi Wstępnej otrzymuje Wyciąg z Księgi Wstępnej.

Nie mają wpisu do KRS, ale działają...
grazyna1238

grazyna1238

Od: Wto lis 13, 2007 17:40

Post » Wto sty 10, 2012 8:26 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

http://www.facebook.com/events/222328587849683/
Chcecie wyprzedać trochę zimowych ciuchów? Wasza kotka zapomniała się zabezpieczyć i urodziła młode? A może były chłopak od roku nie odbiera kartonu z swoimi rzeczami?

odpisałam tam oczywiście na wallu. ale jak ktoś chce jeszcze mnie poprzeć, to plz ;)

klauduska

Post » Wto sty 10, 2012 8:39 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

klauduska pisze:http://www.facebook.com/events/222328587849683/
Chcecie wyprzedać trochę zimowych ciuchów? Wasza kotka zapomniała się zabezpieczyć i urodziła młode? A może były chłopak od roku nie odbiera kartonu z swoimi rzeczami?

odpisałam tam oczywiście na wallu. ale jak ktoś chce jeszcze mnie poprzeć, to plz ;)

czyli co straż miejska lub policja będą miały pracowite godziny na ul. Inżynierska 3 w Wawce
http://www.kocieforum.pl (MCO i nie tylko ...)
Obrazek
"Tajemnica sukcesu: mieć pod ręką jakiegoś Smoka" ze Shrek'a http://mco-kocury.manifo.com/
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=84343&hilit=Smok+i+amor

sunshain

Od: Nie lis 16, 2008 17:36

Post » Wto sty 10, 2012 9:26 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

klauduska pisze:http://www.facebook.com/events/222328587849683/

Nie mam w pracy dostępu do FB niestety :( oni chyba (mam nadzieję) zwyczajnie chcą być fajni :roll:
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Wto sty 10, 2012 9:33 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

grazyna1238 pisze:Nie mają wpisu do KRS, ale działają...

Już mają.
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Wto sty 10, 2012 9:46 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

marioka pisze:
grazyna1238 pisze:Nie mają wpisu do KRS, ale działają...

Już mają.

ale jednocześnie chyba zmienili regulamin, jeśli dobrze doczytałam. Można ewentualnie doprowadzić do wykreślenia stowarzyszenia z KRS?
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Wto sty 10, 2012 10:07 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

XAgaX pisze:ale jednocześnie chyba zmienili regulamin, jeśli dobrze doczytałam. Można ewentualnie doprowadzić do wykreślenia stowarzyszenia z KRS?

Ale po co wykreślać? Wszyscy pseudo zebrani w jednym miejscu - bardzo cenna inicjatywa :>
Obrazek

Mumino

Od: Śro lis 23, 2011 15:19

Post » Wto sty 10, 2012 10:12 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

jezu :( . stowarzyszenie każdy może otworzyć, to dopiero teraz się napleni tych idiotów postowarzyszanych i będą dalej sobie, tylko, że tym razem już "legalnie" mnożyć. chore.

klauduska

Post » Wto sty 10, 2012 10:19 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

XAgaX pisze: Można ewentualnie doprowadzić do wykreślenia stowarzyszenia z KRS?

Ustawa przewiduje taką możliwość. Ale widzisz tu jakieś podstawy do rozwiązania stowarzyszenia?
Obrazek

marioka

Od: Wto wrz 06, 2011 13:39

Post » Wto sty 10, 2012 10:26 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

Mumino pisze:Ale po co wykreślać? Wszyscy pseudo zebrani w jednym miejscu - bardzo cenna inicjatywa :>
Prawda? Niektórzy nawet adresy podają, jakże to wiele ułatwia w razie jakby co :mrgreen:
Obrazek

Olivia

Od: Czw mar 20, 2003 20:51

Post » Wto sty 10, 2012 10:59 Re: Ustawa już obowiązuje, ale jak jest realizowana? (str.31)

marioka pisze:
XAgaX pisze: Można ewentualnie doprowadzić do wykreślenia stowarzyszenia z KRS?

Ustawa przewiduje taką możliwość. Ale widzisz tu jakieś podstawy do rozwiązania stowarzyszenia?

Chociażby promowanie rozmnażania zwierząt bez rodowodów, co jest niezgodne z ustawą.

a mi TŻ właśnie podesłał takie oto ogłoszonko- podejrzewam, że z Czeladzi, ma mi jeszcze dosłać kiedy i gdzie to sfocił:

Kocięta europejskie z domowej hodowli 6-tygodniowe zdrowe, samodzielne i czyste- oddam w dobre ręce. Kontakt: 600 395 535.

I mnóstwo wyrwanych karteczek... :(

was machen?

edit: Czeladź, sklep "Eden" na osiedlu XXXV-lecia
Ostatnio edytowano Wto sty 10, 2012 11:05 przez VeganGirl85, łącznie edytowano 1 raz
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

[poprzednia][następna]