Jakiś czas temu, niedługo po mojej diagnozie ktoś mi podsunął nazwę Fundacji pomagającej chorym na raka kobietom. Dla większości osób, które nigdy nie spotkały się z rakiem u bliskich lub u siebie samo to słowo budzi strach. Ja tez się bałam – bałam się tego, że wszędzie gdzie nie trafię będzie towarzyszył mi smutek, lęk, niepewność. Wszystkie informacje, które wertowałam na temat swojej choroby były czysto medyczne. Ja potrzebowałam ludzi – żywych dowodów na to, że z chorobą nowotworową można żyć. Znajdywałam piękne blogi wojowniczek, kobiet, które się nie poddawały ale które już zgasły – w końcu przestałam szukać ze strachu przed kolejnymi odkryciami. Boję się teraz? Trochę się boję, jednak staram się nie dopuszczać tego do świadomości, staram się być całą sobą, czerpać radość z tego, że jestem. I mieć plany.
Zajrzałam więc na stronę Fundacji Rak’n’Roll – bo nazwa, pozytywne emocje, coś szalonego, coś innego. Informacja o warsztatach stylizacji i wysłany od razu mail ze zgłoszeniem. Muszę tam być, muszę dla siebie, zrobić coś na co nigdy wcześniej nie miałam okazji, odwagi, na co żal byłoby mi poświęcić pieniędzy, co było „nie dla mnie”.
Warsztaty były niesamowite, odkryłam w sobie piękno, nie przyodziane w kreacje – bo w sumie niezbyt dobrze czułam się w stylizacjach ubraniowych. Mam swoją własną szafę moich ukochanych 3 kolorowych ubranek, dżinsów, t-shirtów, kubraczków i innych. Odkryłam piękno w sobie. Przełamałam się i zdjęłam czapkę, pokazałam zupełnie łysą głowę i jestem z tego bardzo dumna! Już od początku swojej choroby otwarcie mówiłam „mam raka” bo nie chcę tego ukrywać, nie chcę wstydzić się czy chować z powodu choroby, której przecież sobie ni wybrałam, która może spotkać każdą z nas. Chcę otaczać się ludźmi, którzy nie będą traktować mnie jak zgniłego jajka, którzy pomogą mi widzieć to co jest ważne.
Warsztaty dodały mi odwagi.
To moje przełomowe zdjęcie, łysolkowe, jestem z niego bardzo dumna

Zdjęcia z warsztatów - ciągle jeszcze bez przemiany na którą czekam z niecierpliwością można zobaczyć sobie tutaj
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 233&type=1