Moderator: Moderatorzy
Zawieszki nad miseczką mogą być objawem poważnych zaburzeń elektrolitowych. Te "dwa wskaźniki" mają dość poślednie znaczenie - wskazuję jedynie stopień azotemi. Azotemia nie jest równoznaczna z CRF - nie można postawić takiej diagnozy bez różnicowania.marta-po pisze:.... A gdy siedziała przy miseczce z wodą to nie oznaczało, że dużo jej pije. Dlatego powstało znaczne odwodnienie, co zapewne w pewnej mierze również wpłynęło na tak wysoki poziom tych dwóch wskaźników.
Dawaj jej dowolną karme byle jadła.marta-po pisze:...Jest słaba, ale zaczęła po trzech dniach przyjmowania płynów samodzielnie przemieszczać się po domu. Więc jest pewna poprawa, o ile można to tak nazwać. Karmić trzeba ją na siłę strzykawkami, wykazała dziś pewne zainteresowanie suchą karmą dla kotów nerkowych, ale nie zjadła dużo.
Dane, oznacza wszystko co wiesz: ile kotka ma lat, jak się to wszystko zaczęło, kiedy, jakie leki dostaje etc. Ana ma rację - załóż kotce wątek.marta-po pisze:..Wszelkie porady będą dla mnie cenne, gdyż nie mam zbyt dużej wiedzy (raczej żadnej) o tej chorobie. A badania mogę zrobić u mojego weta zarówno w sobotę jak i w niedzielę. Tak więc w piątek wkleję wyniki.
Dokładnie.lucyper pisze:....Wyglada na to,ze trzeba miec wiadomosci lekarza,zeby isc z chorym kotem do lekarza...
Zwykle działa po kilkudziesięciu minutach od podania.lucyper pisze:....Mam pytanie dotyczace podawania Peritolu.Doszlu do mnie tabletki i zaczelam kotu podawac.Nie ma efektuCzy to powinno dzialac od razu,czy po jakims czasie.Podaje od 3 dni 2x 1/4 tabl.
Z całego wyznania wynikają niestety następujące smutne fakty:malwina pisze:Moje doświadczenia:
Struwity - może same w sobie nie są objawem chorobowym jakimś, może PcimOlki masz rację, nie ma takiej jednostki chorobowej, może nie są symptomem ani przyczyną kamicy, ale miałam w swoim życiu kilka kotów - tylko jeden mi lał gdzie popadnie, w pościel, na podłogę, do kuwety też. Właśnie ten, który miał struwity. Trwało to całe jego dwuletnie życie. Równocześnie z nim w moim domu mieszkała koteczka, mocz im pobierałam i oddawałam do badania jednocześnie zazwyczaj, w identycznych w zwiazku z tym warunkach. Jej nigdy nie wychodziły struwity, jemu zawsze. Mniej lub więcej, w zależności od tego, czy akurat był bardziej czy mniej zakwaszany. PH miał zawsze obojętne.
I zawsze będę twierdzić, że struwity, nawet jeśli nie szkodzą zdrowiu kota, to na pewno są dokuczliwe dla właściciela. I nic dziwnego, że chcemy się ich pozbywać. Bo codzienne pranie pościeli i narzut jest nie do zniesienia.
A koty ze struwitami sikają bez opamiętania, gdzie bądź.
lucyper pisze:Bylam z kotem w szpitalu po nocnym ataku ciezkiego oddychania.Dostal nareszcie inhalacje-dwa lekarstwa.
Ventoline Evohaler 0,1mg/dos
Flutide Evihaler 125 mikrogram/dos
Przez 10 dni mam podawac oba-jak nie pomoze,to nie wiedza co to jest!
Laskawie zajrzal do pyszczka,jak poprosilam o to.O zrobieniu prob nie bylo mowy-uznal,ze nie ma potrzeby,bo i tak nie bedzie roznicy.Bede musiala wezwac lekarza do domu na wziecie prob-chore!W domu przeczytalam plik papierow z informacjami o chorobie kota i co czytam.....ze proby krwi i brak goraczki nie wskazuja na to,ze ma zapalenie pluc!!!!!!Nie pobrano mu krwi do badania ,nie sprawdzono goraczki.To byl juz czwaty lekarz.Wyglada na to,ze trzeba miec wiadomosci lekarza,zeby isc z chorym kotem do lekarza-jedno,co zawsze funkcjonuje-to astronomiczne rachunki![]()
Mam pytanie dotyczace podawania Peritolu.Doszlu do mnie tabletki i zaczelam kotu podawac.Nie ma efektuCzy to powinno dzialac od razu,czy po jakims czasie.Podaje od 3 dni 2x 1/4 tabl.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości