zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na co się da (sezonowo)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 26, 2011 22:39 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

pogwizd pisze:
zabers pisze:pogwizd, daj dożyć starości! Gdzie tu cokolwiek nadaje się do publikacji? :lol:
[...]
Nie traćcie jednakowoż nadziei, że zabers zostanie pochłonięty przez odmęty niebytu. Niedoczekanie :twisted:

A front? "Na Zachodzie bez zmian" (choć nieco jestem rozczarowana kompletnym brakiem zainteresowania choinką. Czyżby za mało bombek? 8O )
Ha! Niby święta, niby nie ma o czym pisać a Szlachetna Zabers (królowa wszystkich sześciu pór roku) dała się naciągnąć na 270 słówek posta :)
Jeśli rzeczywiście brakuje Ci sensacji choinkowych, to zawsze można delikatnie natrzeć co którąś gałązkę czymś ciekawym.
Ostatnio przeżyłem szok, jeśli chodzi o kocie zapachy. Ruda na kocimiętkę nie reaguje, jednak przekonałem się, że sytuacja zupełnie inaczej wygląda jeśli chodzi o 'Yerba Mate'. Dla niezorientowanych - rodzaj herbatki z ameryki pld (głównie argentyna). Najpierw było wąchanie, potem parzenie sobie łap połączone z chlapaniem na klawiaturę a później już odpuściłem i zrobiłem sobie drugi kubek.
Co do badań - zaliczyliśmy w grudniu morfologię i przegląd ogólny (dziękuję za namówienie mnie na morfologię). Kota ma sporo białych krwinek, trochę dużo cukru i nieciekawie wyglądające czerwone obwódki na dziąsłach.

Liczyłeś mi te słowa, Liczyrzepo jeden? Obrazek

A wiesz, że nasze też ambiwalentnie do kocimiętki? To znaczy te badziejstwa z "zooplusa" - to tak, ale żeby tak ekologicznie, prosto z balkonu (bo rośnie) - to nie. :evil:
Yerba, owszem, a nawet powiem , ze bardzo, a owszem. Trącanie łapskiem bombilll, wsadzanie nochala do matero - ooo taaaak . Swoją drogą, nie wiem co one widza w tej szlamówie (smacznej, nie powiem, ale szlamówie) :wink:
не шалю, никого не трогаю, починяю примус ;)
Aktualnie na pokładzie: Nadszyszkownik
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024
Robalek['] Kredka['] Pirat['] Połamaniec [']

zabers

Od: Nie lut 08, 2009 14:21

Post » Pon gru 26, 2011 22:44 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

pogwizd pisze:...
Co do badań - zaliczyliśmy w grudniu morfologię i przegląd ogólny (dziękuję za namówienie mnie na morfologię). Kota ma sporo białych krwinek, trochę dużo cukru i nieciekawie wyglądające czerwone obwódki na dziąsłach.

Szkoda, że nie zrobiliście za jednym zamachem biochemii. (gorąco namawiam - jedno pobranie = biochemia + morfologia i masz pełny obraz , między innymi nerek i wątroby).
czerwone obwódki to może być plazmocytarne zapalenie dziąseł. A czy Ruda ma kamień na zębach (bo wtedy też się miejscowo pojawia zapalenie -> patrz czerwone obwódki). koniecznie zapytaj weta co to jest. jeśli od kamienia - usuńcie szybciorem, zeby nie przeszło w stan chroniczny.
Wybacz, ze tak pytam, a coś wet polecił? jakieś leki, zabiegi, terapię, cokolwiek?
Nasze koty za TM(w kolejności zgłoszeń): Kulka [*] 17.03.2023, Gluś [*] 26.03.2020, Zmrol [*] 24.09.2023, Żwirek [*] 07.06.2024

zabers

Post » Pon gru 26, 2011 22:51 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

zabers pisze:Liczyłeś mi te słowa, Liczyrzepo jeden? Obrazek
Winny.
Copy, LibreOffice, Paste, File, Properties, Statistics.

zabers pisze:A wiesz, że nasze też ambiwalentnie do kocimiętki? To znaczy te badziejstwa z "zooplusa" - to tak, ale żeby tak ekologicznie, prosto z balkonu (bo rośnie) - to nie. :evil:
Yerba, owszem, a nawet powiem , ze bardzo, a owszem. Trącanie łapskiem bombilll, wsadzanie nochala do matero - ooo taaaak . Swoją drogą, nie wiem co one widza w tej szlamówie (smacznej, nie powiem, ale szlamówie) :wink:
Ciekawe, czyli prawie nie pachnąca Mate jednak pachnie. Kota zna kocimiętkę ze spraya, którego kiedyś entuzjastycznie zakupiłem i właśnie z roślinki. To ona już woli ugryźć sobie młodego jęczmienia co to próbuje sobie podrosnąć w doniczce.

pogwizd

Od: Pt cze 04, 2010 21:46

Post » Pon gru 26, 2011 23:00 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

zabers pisze:

Szkoda, że nie zrobiliście za jednym zamachem biochemii. (gorąco namawiam - jedno pobranie = biochemia + morfologia i masz pełny obraz , między innymi nerek i wątroby).
czerwone obwódki to może być plazmocytarne zapalenie dziąseł. A czy Ruda ma kamień na zębach (bo wtedy też się miejscowo pojawia zapalenie -> patrz czerwone obwódki). koniecznie zapytaj weta co to jest. jeśli od kamienia - usuńcie szybciorem, zeby nie przeszło w stan chroniczny.
Wybacz, ze tak pytam, a coś wet polecił? jakieś leki, zabiegi, terapię, cokolwiek?
Dziąsła nie od kamienia. Pani dochtór tłumaczyła, że to prawdopodobnie rodzaj autoagresji i koty tak miewają.
Póki jest nie za mocne to tak trzymać a jeśli się nasili pozostaną sterydy co parę miesięcy aby łagodzić.
Użyła też określenia p****<nie pamiętam> zapalenie dziąseł. Wyniki badań mam pod ręką, opis został się w komputerze u weta.
Edit:
To było pierwsze w życiu badanie futra krew+morfologia więc dużo więcej będzie wiadomo po kolejnym, wstępnie planowanym za 6 miesięcy. Tak dochtór powiedziała.
Ostatnio edytowano Pon gru 26, 2011 23:20 przez pogwizd, łącznie edytowano 1 raz

pogwizd

Post » Pon gru 26, 2011 23:18 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

pogwizd pisze:
zabers pisze:

Dziąsła nie od kamienia. Pani dochtór tłumaczyła, że to prawdopodobnie rodzaj autoagresji i koty tak miewają.
Póki jest nie za mocne to tak trzymać a jeśli się nasili pozostaną sterydy co parę miesięcy aby łagodzić.
Użyła też określenia p****<nie pamiętam> zapalenie dziąseł. Wyniki badań mam pod ręką, opis został się w komputerze u weta.

plazmocytarne
(Glucur to ma od zawsze)
dopóki je (przy okazji trzeba sprawdzać, czy kamień się nie osadza, bo to jeszcze bardziej podrażnia dziąsła) - nie jest źle. jak przestanie - niestety, steryd, a w ostateczności usunięcie zębów (oprócz kłów). Nie bój się nic jej nie będzie. W razie czego z samymi kłami też sobie doskonale poradzi (a problem zniknie). Glucur żyje z tym już 3 lata (kontrolujemy, miał już raz ściągany kamień) i jak na razie jest OK.
Będzie dobrze, zobaczysz. :ok:

zabers

Post » Pon gru 26, 2011 23:22 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

zabers pisze:Będzie dobrze, zobaczysz. :ok:
Świąteczne cmok.
Trochę mokre ale świąteczne.

pogwizd

Post » Pon gru 26, 2011 23:24 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

pogwizd pisze:Edit:
To było pierwsze w życiu badanie futra krew+morfologia więc dużo więcej będzie wiadomo po kolejnym, wstępnie planowanym za 6 miesięcy. Tak dochtór powiedziała.

Kocham Cię, pogwizd <ikonka pierdykająca serduszko>
Za troskę o Rudą.

zabers

Post » Pon gru 26, 2011 23:34 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

pogwizd pisze:
zabers pisze:Będzie dobrze, zobaczysz. :ok:
Świąteczne cmok.
Trochę mokre ale świąteczne.

Obrazek

zabers

Post » Wto gru 27, 2011 10:50 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

Avian pisze:Bolkowa, prowodyr się wyprowadził :lol:
A reszta za tłusta :twisted:

Prowodyr, którego masz na myśli był autorem choinki pion-poziom bo się pod nią chował. Jako Kubuś Puchatek występował Bolek, bo był kotem alpininistą. Pociąg do ciągnięcia miał Lolek. Sznycek tłukł to co się wcześniej stłuc nie udało.
Tłusty Avianie, jest jeden :evil: i to mniej tłusty, tak mi się wydaje :mrgreen:
W styczniu czekają mnie szczepienia i badania przy okazji, w tym tzw łapanie moczu z nagle wyschniętych kotów. Kubeczki stosowne już zakupiłam.

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Wto gru 27, 2011 19:00 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

Zabers- ty badz twarda jak Roman Bratny. Nie takie awantury na miau sie pzreżylo. Najsilniejsi zostana :twisted:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Wto gru 27, 2011 19:08 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

moś pisze:Zabers- ty badz twarda jak Roman Bratny. Nie takie awantury na miau sie pzreżylo. Najsilniejsi zostana :twisted:

Tak będzie Obrazek

zabers

Post » Wto gru 27, 2011 19:25 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

Olu-Wy to juz teraz chyba na Dziadka Mroza czekacie? :D
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Wto gru 27, 2011 19:33 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

kropkaXL pisze:Olu-Wy to juz teraz chyba na Dziadka Mroza czekacie? :D

Czekamy na co się da :twisted:

zabers

Post » Wto gru 27, 2011 19:38 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

Może faktycznie wór z prezentami przyniesie :ok: :ok: :ok: :lol:
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Wto gru 27, 2011 21:32 Re: zabersowe pokemony cz.5 - czekamy na Mikołaja

no wyjedzie człowiek na chwilę a tu produkcja słów taka, że nadrabiać zaległości trza! idę czytać... Obrazek

Magis

Od: Pon lis 14, 2005 13:41

[poprzednia][następna]