chora kotka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 26, 2011 12:25 chora kotka

Witam, mam 7-letnią kotkę która ma problemy z chodzeniem byłam z nią u lekarza 3 krotnie dostała różne zastrzyki i lekarz powiedział, że teraz to już tylko rezonans pozostaje, a niestety nie mogę wydać na niego 800 zł bo nie mam tyle pieniędzy. Kotka już 2 lata temu miała problemy z chodzeniem, a konkretniej z utrzymaniem równowagi, ale dostała zastrzyki i przeszło w tym roku na wakacje temat powrócił, znów pojechałam z nią do lekarza ale poprawa była tylko chwilowa i od ok miesiąca jest źle. Kotka ciągnie za sobą tylne łapki, próbuje się podnieść, tak jakby nie mogła złapać równowagi i podejrzewam, że bolą ją tylne łapki bo warczy jak ją wynosimy na dwór żeby się załatwiła, cały dzień tylko leży i śpi - przykro mi na to patrzeć - lekarz jeszcze stwierdził, że to może być przyczyną zapalenia opon mózgowych jakie przeszła parę lat temu. Apetyt kotka ma, jest wykastrowana, czasem nawet mruczy, czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Dodam, że żadne badania krwi itp nie były robione. Bardzo proszę o pomoc. W tej chwili z kotką jest na tyle źle, że załatwia się pod siebie, czy to może być zespół przedsionkowy? czytałam trochę o tym, kotka ma przekrzywioną głowę.

serena11

Od: Pon gru 26, 2011 12:22

Post » Pon gru 26, 2011 12:27 Re: chora kotka

Zabierz kotkę do dobrego weta natychmiast! Skąd jesteś?
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Pon gru 26, 2011 12:29 Re: chora kotka

jestem z milicza, małe miasto w dolnośląskim

serena11

Post » Pon gru 26, 2011 12:30 Re: chora kotka

serena11 pisze:Witam, mam 7-letnią kotkę która ma problemy z chodzeniem byłam z nią u lekarza 3 krotnie dostała różne zastrzyki i lekarz powiedział, że teraz to już tylko rezonans pozostaje, a niestety nie mogę wydać na niego 800 zł bo nie mam tyle pieniędzy. Kotka już 2 lata temu miała problemy z chodzeniem, a konkretniej z utrzymaniem równowagi, ale dostała zastrzyki i przeszło w tym roku na wakacje temat powrócił, znów pojechałam z nią do lekarza ale poprawa była tylko chwilowa i od ok miesiąca jest źle. Kotka ciągnie za sobą tylne łapki, próbuje się podnieść, tak jakby nie mogła złapać równowagi i podejrzewam, że bolą ją tylne łapki bo warczy jak ją wynosimy na dwór żeby się załatwiła, cały dzień tylko leży i śpi - przykro mi na to patrzeć - lekarz jeszcze stwierdził, że to może być przyczyną zapalenia opon mózgowych jakie przeszła parę lat temu. Apetyt kotka ma, jest wykastrowana, czasem nawet mruczy, czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Dodam, że żadne badania krwi itp nie były robione. Bardzo proszę o pomoc. W tej chwili z kotką jest na tyle źle, że załatwia się pod siebie, czy to może być zespół przedsionkowy? czytałam trochę o tym, kotka ma przekrzywioną głowę.

Nie kombinuj, tylko zabierz kotkę do dobrego weta!
Biochemia, morfologia i RTG to podstawa!
Kot strasznie się męczy i cierpi!
najszczesliwsza

Post » Pon gru 26, 2011 12:31 Re: chora kotka

Z Milicza do Wrocławia nie jest bardzo daleko, autobusy pks kursują też w święta, chyba też jeżdżą busy.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon gru 26, 2011 12:47 Re: chora kotka

serena11
zaraz zajrzy tu moja kolezanka, cos podpowie
Dobrze jest zroic jej RTG,gdyz takie objawy moga tez byc powodem postepujacej choroby kości...zwyrodnienia stawów.Tego nie da sie wyleczyc,a zaleczyć.Mam kotka jaki takie schorzenie ma i zachowywał się podobnie.Teraz co jakis czas dostaje zastrzyki,ale po nich normalnie funkcjonuje.Ból nasila sie w takich okresach deszczowych,wiec jesli wykluczymy uraz mechaniczny to to moze byc powód niedowładu...ale koniecznie RTG dobrze zrobione...jesli sa duze zmiany to na pewno wyjda zgrubienia szczególnie przy stawach i kręgach
Ostatnio edytowano Pon gru 26, 2011 12:50 przez BOZENAZWISNIEWA, łącznie edytowano 1 raz
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon gru 26, 2011 12:48 Re: chora kotka

Najlepszą informację o zespole przedsionkowym masz tutaj http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/neurologia/zespol-przedsionkowy-u-psow-i-kotow-5.html

Zamiast rezonansu niech wet chociaż rtg zrobi, już coś będzie wiadomo.

A wet konieczny, tylko tak jak piszą dziewczyny - inny.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Pon gru 26, 2011 12:49 Re: chora kotka

BOZENAZWISNIEWA pisze:serena11
zaraz zajrzy tu moja kolezanka, cos podpowie
Dobrze jest zroic jej RTG,gdyz takie objawy moga tez byc powodem postepujacej choroby kości...zwyrodnienia stawów.Tego nie da sie wyleczyc,a zaleczyć.Mam kotka jaki takie schorzenie ma i zachowywał się podobnie.Teraz co jakis czas dostaje zastrzyki,ale po nich normalnie funkcjonuje.Ból nasila sie w takich okresach deszczowych,wiec jesli wykluczymy uraz mechaniczny to to moze byc powód niedowładu...ale koniecznie RTG dobrze zrobione...jesli sa duze zmiany tona pewno wyjda zgfrubienia szczególnie przy stawach i kregach

Bożena, ale kot nie miał ŻADNYCH badań, wet dał 3 zastrzyki i zadowolony, co to za leczenie?

Kota musi zobaczyć dobry wet i wtedy się okaże co i jak.

Dywagować sobie można, ale po wizycie u weta i wstępnej diagnozie!

kamari jak najbardziej niech zajrzy i wesprze słowem, ale BADANIA I WET PRZEDE WSZYSTKIM
najszczesliwsza

Post » Pon gru 26, 2011 12:53 Re: chora kotka

To może być wszystko, od zatkania jelit po nowotwór. Ale bez badań nic nie można zrobić.
Rozumiem, że nie masz pieniędzy, ale chociaż rtg czy usg na początek koniecznie trzeba zrobić.
Ostatnio edytowano Pon gru 26, 2011 12:56 przez kamari, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Pon gru 26, 2011 12:55 Re: chora kotka

najszczesliwsza
przeciez napisałam,ze musi byc dobre RTG,zeby od czegos zaczać i badania,więc nie wiem o co Ci chodzi.
Niedowład nóg moze byc spowodowany wieloma schorzeniami:
-zab.neurologiczne
-pourazowe bóle
-choroba serca
-tetniakiem mózgu
-zwyrodnieniem stawów...
-rak kosci
-zatkane jelita
dlatego RTG +zwykłe badania dadza jakis obraz
Niestety czasami koty gdzies sie uderzys moga ,nawet tego nie zobaczymy i cos sie "przestawi"-np.upadek z łózka, z krzesła...

Rezonans to chyba ostatecznosc..trzeba zaczac od podstaw.Rtg kosztuje u nas 70zł(popraw Marysiu jak "zanizyłam"),wiec jest to kwota nizsza niz rezonans,a dajaca pewien obraz...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon gru 26, 2011 12:59 Re: chora kotka

Bardzo dziękuję za pomoc i za wsparcie, właśnie szukam w necie jakiegoś dobrego weta w okolicach milicza albo we wrocławiu

serena11

Post » Pon gru 26, 2011 13:03 Re: chora kotka

serena11 pisze:Bardzo dziękuję za pomoc i za wsparcie, właśnie szukam w necie jakiegoś dobrego weta w okolicach milicza albo we wrocławiu

Napisz w tytule wątku, że szukasz weta.
Obrazek
Obrazek

kamari

Post » Pon gru 26, 2011 13:37 Re: chora kotka

serena11 pisze:Bardzo dziękuję za pomoc i za wsparcie, właśnie szukam w necie jakiegoś dobrego weta w okolicach milicza albo we wrocławiu

we Wrocławiu sa dziewczyny, znaja wetów i zaraz kogos podesle tutaj..na pewno poradzą
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon gru 26, 2011 13:52 Re: chora kotka

Np. dr. Hildenbrandt. UP Wrocłąw.
Pod ręką specjaliści i zaplecze diagnostyczne.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon gru 26, 2011 13:56 Re: chora kotka

Chyba podjechałabym z nią do Wrzoska na UP na Kliniki. Klinki o tyle, że w ciągu tygodnia między 8 a chyba 15 można zrobić od ręki badania krwi, usg i rtg. Jakby to nie było nic neurologicznego, to wtedy można podejść do Bieżyńskiego na chirurgię (jeżeli będzie).

Znalazłam taki wątek o specjalistach:
viewtopic.php?f=22&t=100815
Obrazek Obrazek Obrazek

Wrocławskie Koty - polub nas na Facebook

turkawka

Od: Pon lut 01, 2010 12:43