SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 18, 2011 23:22 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Małgosia dzwonię, bo mądra jesteś..
najszczesliwsza

Post » Nie gru 18, 2011 23:24 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

najszczesliwsza pisze:Małgosia dzwonię, bo mądra jesteś..

Aguś, pisz, bo mi się nie chce do kuchni iść...zimno tam.
Dawaj pw.
" There are people who have an extraordinary, spiritual connection with animals. And when such a man dies, it happens, that he connects with the animal that he was closest to and loved most. "

vip

Od: Pon maja 23, 2011 10:55

Post » Nie gru 18, 2011 23:25 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

To ja w kwesiach kulinarnych.
Zeby zrobić barszcz wigilijny to szybciorem trzebaby buraki kisić. Kupic trzeba takie ciemne, najciemniejsze i raczej małe. Pokroić dość cienko, zalać ciepłą wodą, położyć trochę razowego , prawdziwego gnieciucha chleba. Ja dodaję jeszcze czosnek, bo lubimy.
A potem to tak w przeddzień wigilii ugotować buraki. Ugotować grzyby. Ugotowac wywar z jarzyn. JA robię tak, że sporo jarzyn gotuje wcześniej. Potem jarzynki ida na sałatke a wywar do zupy. No i jak sie to wszystko ma znaczy wywar z jarzyn, grzybów, buraków i zkany zakwas to zwyczajnie wszystko do jednego gara, podgrzać i zalać zakwasem. Jak już się wleje zakwas to nie wolno zagotować, bo barszcz będzie wyglądał jak woda po myciu brudnej podłogi:) Wywaru z jarzyn nie leje zbyt dużo, żeby nie przebijało. Poza tym musi starczyć na dwie następne zupy:)) Znaczy grzybowa i rybną:) Bo u nas jest zlepek różnych tradycji:) I oprócz pierogów różnych jest i kapusta z grochem i te zupy i makiełki albo kutia:))
Przegwizdane:)
A w tym roku syncio chorowity, wnuczki chorowite, synwa tako i zostaniemy chyba sami. Namawiam siostrę, żeby przyjechała ale siemieniotki (czwarta zupa z konopii :ryk: ) nie zrobię!

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie gru 18, 2011 23:29 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Matko kochana, Lidzia, to u ciebie święta full wypas 8O !
Tyle dobrości, tyle potraw....
A można sie wbić do ciebie na święta? :mrgreen:
Bo u mnie to tylko zupka, śledzik, rybka, kapucha z grochem...i już.
" There are people who have an extraordinary, spiritual connection with animals. And when such a man dies, it happens, that he connects with the animal that he was closest to and loved most. "

vip

Post » Nie gru 18, 2011 23:39 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Ja właściwie pisałam o tym co było.
Teraz nie wiem co zrobie. Na dwie osoby:( Ja wiem ile trzeba było na 15 osób:(
Ale strucle z makiem zrobię tak czy tak, bo choc dużo roboty to tak lubię, że zrobię:))

Żeby karp był dobry to nie może byc zbyt duży. A ja jeszcze przkładam go cebulą pokrojoną i tak sobie leży w tej cebuli nawet kilka dni w chłodzie. Nie lubię panierowanego więc robię tylko w bułce. Na zimno jest dobry z chrzanem. Pierogi chcę w tym roku zrobić wcześniej i zamrozić. Robię z trzema farszami: ruskim, ze słodkią kapusta i kiszoną. W kapuście oczywiście sa grzyby. Grzybów gotuje sporo, bo i do farszu do uszek i do kapusty i do zupy grzybowej. Kompletna paranoja:)
A teraz sio do piwnicy. Bo koty głodne.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Nie gru 18, 2011 23:42 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Lidka pisze:Ja właściwie pisałam o tym co było.
Teraz nie wiem co zrobie. Na dwie osoby:( Ja wiem ile trzeba było na 15 osób:(
Ale strucle z makiem zrobię tak czy tak, bo choc dużo roboty to tak lubię, że zrobię:))

Żeby karp był dobry to nie może byc zbyt duży. A ja jeszcze przkładam go cebulą pokrojoną i tak sobie leży w tej cebuli nawet kilka dni w chłodzie. Nie lubię panierowanego więc robię tylko w bułce. Na zimno jest dobry z chrzanem. Pierogi chcę w tym roku zrobić wcześniej i zamrozić. Robię z trzema farszami: ruskim, ze słodkią kapusta i kiszoną. W kapuście oczywiście sa grzyby. Grzybów gotuje sporo, bo i do farszu do uszek i do kapusty i do zupy grzybowej. Kompletna paranoja:)
A teraz sio do piwnicy. Bo koty głodne.

Ja też się zastanawiam, co tu jeszcze robię...o 4.45 wstaję do pracy :mrgreen: .
Tak czy siak narobiłaś mi smaka strasznego :mrgreen: .

vip

Post » Nie gru 18, 2011 23:51 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Dobranoc :D

Obrazek

vip

Post » Pon gru 19, 2011 3:20 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Jaki piękny Puś na dzień dobry :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Pon gru 19, 2011 7:30 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Witamy śliczności :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon gru 19, 2011 17:35 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Dzień (nie) dobry :twisted:

Małgoś daj znaka to zadzwonię, nie jestem we stanie nawet PW skrobać...
najszczesliwsza

Post » Pon gru 19, 2011 18:01 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

najszczesliwsza pisze:Dzień (nie) dobry :twisted:

Małgoś daj znaka to zadzwonię, nie jestem we stanie nawet PW skrobać...

To dawaj teraz, nier mogłam wcześniej odebrać, bo miałam obie łapy zajęte, a w autobusie byłam :evil: .

vip

Post » Pon gru 19, 2011 18:41 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Jakie cudne rudości :1luvu:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pon gru 19, 2011 18:52 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Że niby Puś? :D
Dziekuję w imieniu Punia :1luvu: .

Witam sie dopiero teraz tak porządnie, bo mi Agata wyrwała 45 minut z życiorysu..
Usypiam przed komputerem, bo wczoraj troche przegięłam z siedzeniem, a tu pierwsza zmiana, i budzik nie chciał jakoś zamilknąć :( .
Zasadniczo to nie musiałabym go nastawiać, no bo jest Aluś i Zosia...ale to takie niepewne budziki...nieraz dzwonią przed 3 w nocy, a nieraz o 6...

vip

Post » Pon gru 19, 2011 18:58 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Pozdrawiamy wieczornie :)

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pon gru 19, 2011 19:11 Re: SIEROTKA ZOSIA I KRASNOLUDKI - ciągle w czwórkę i do przodu!

Coś ci się Małgoś budziki rozregulowały :roll:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

[poprzednia][następna]