Jeśli masz 3 koty z tą paskudą, to chyba guzik o niej wiesz.
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
AnielkaG pisze:To jest w większości przypadków choroba wirusowa.
doprawdy? mam trzy koty z wirusową białaczką, więc wybacz ale wiem co to za choroba. I daje wysoką leukocytozę, ewentualnie pancytopenię, a nie izolowaną leukopenię.
Na Miau o każdego chorego kota wszyscy rozpoznają białaczkę i każą robić testy.To jest zdrowy rozsądek? Są jeszcze miliony innych chorób poza białaczką, na które o losie! nie ma testów, w przypadku białaczki- zawodnych bardzo zresztą.
Jeśli masz 3 koty z tą paskudą, to chyba guzik o niej wiesz.
Niemądre jest robienie jakichkolwiek testów, jeśli ich wynik nie zmienia sposobu postępowania z kotem. Nie ma celu.Blue pisze:....Nie wiem co jest niemądrego w robieniu testów kotom z niezidentyfikowanym problemem zdrowotnym który może być spowodowany białaczką zakaźną.....
Blue pisze:Tak silna leukopenia wymaga uwagi i diagnostyki.
Leukopenia może być spowodowana cieżkim zakażeniem, ale kotka miałaby jakieś silniej wyrażone objawy ogólne, widziałam leukocyty poniżej 2 tys przy cięzkim kocim katarze na przykład.
Ja przede wszystkim bym to badanie potórzyła za jakiś czas, bo może się zwyczajnie okazac błędem laboratoryjnym i na razie kotkę bym obserwowała.
Amica pisze:Cieszę sie, że nie uległam panice, nie męczyłam Figi dodatkowymi badaniami, nie robiłam kosztownych testów. Szczupłość portfela miewa i swoje dobre strony.
Blue pisze:A ja cieszę się że nie masz powodu martwić się że nie wykonanie badań znacząco zmniejszyło szanse Twojej kotki na dłuższe życie.
Blue pisze:Ja wcale nie narzekam że hematolog na cito mnie wysłał na hematologię onkologiczną i zrobił dokładne badania krwi.
Blue pisze:P.S. Twoja kotka miała w tym powtórzonych badaniach rozmaz ręczny?
Amica pisze:Blue, te niewykonane badania to badanie szpiku kostnego (pisałam dlaczego się na to badanie nie zdecyduję), którego Figa mogłaby po prostu nie przeżyć i testy na Felv u wszystkich kotów, co byłoby naprawdę wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
Miała. Obie morfologie były robione z rozmazem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anya80Kl i 94 gości