Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Nie gru 11, 2011 12:56 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Wzmożone pragnienie to też jeden z pierwszych objawów cukrzycy
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Nie gru 11, 2011 12:57 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

najszczesliwsza pisze:
vailet pisze:
najszczesliwsza pisze:vailet obserwują ją teraz, wzmożone pragnienie to jeden z pierwszych objawów NN, często ignorowany przez właścicieli zwierząt.

U mnie świąt nie będzie, teściowa...

Co to jest NN?Nerki?

niewydolność nerek, są dwa rodzaje, ostra i przewlekła

przerabiam to aktualnie i bardzo żałuję, że wiem o tym tyle ile wiem dzięki Heniowi.... jakbym nie wiedziała, to byłoby mi chyba łatwiej...

Jakie badania trzeba zrobić by to wykluczyć?
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Nie gru 11, 2011 12:59 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Lilianna J-wie pisze:Wzmożone pragnienie to też jeden z pierwszych objawów cukrzycy

Nie wiem,ale ona ma 1 rok dopiero.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie gru 11, 2011 12:59 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Nie szukaj jej na siłę niczego. Kiedy ma mieć to badanie krwi?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie gru 11, 2011 13:02 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Lilianna J-wie pisze:Nie szukaj jej na siłę niczego. Kiedy ma mieć to badanie krwi?

Jutro zadzwonię kiedy jest wet i dobrze by było by był na rano bo chyba kot musi być na czczo?
Kwestia kiedy wet będzie :? nie pozwolę jej kłuć innym bo rady nie dają.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie gru 11, 2011 13:04 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Tak na czczo. Poza tym badania krwi wykazałyby gdyby było coś nie tak z nerkami.
Ja swojego Jasia zaczęłam podejrzewać o jedno albo drugie, bo non stop był przy miskach z wodą. Cukry sama mu pomierzyłam i jest ok, biochemia jutro ale od piątku pije już jakby mniej niż przedtem
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie gru 11, 2011 13:05 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Podstawowe badanie:
morfologia, biochemia profil nerkowy i wątrobowy, zrób od razu trzustkowy i poziom cukrów jakie są w kocie normalnie.
Przy jednym pobraniu, po co bardziej stresować kota.
Badania te wszystkie musisz zrobić tak czy tak, a ja na punkcie nerek jestem przeczulona.
I wpisz tutaj wszystkie wyniki bez norm, z jednostkami tylko.
A i 6 godzin bez jedzenia.

Liliana, czy Jasio to ten kot od przepukliny? Robiłaś mu badania przed?
najszczesliwsza

Post » Nie gru 11, 2011 13:07 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Tak ten i miał robione tuż przed operacją i było ok, tylko lekkie stłuszczenie wątroby było
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie gru 11, 2011 13:09 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Lilianna J-wie pisze:Tak ten i miał robione tuż przed operacją i było ok, tylko lekkie stłuszczenie wątroby było

A co znaczy okej?
Wpisywałaś wyniki?
Poczytaj u nerkowców na wątku, wet mówi, że okej, bo... bo nie wie!
Poważnie mówię.
Ja nie mam odpowiedniej wiedzy, patrzę tylko na poziom mocznika i kreatyniny, ale ciągle się dokształcam...
Bo jeśli kiedyś trafię na drugiego Henia, to muszę mieć zaplecze.
najszczesliwsza

Post » Nie gru 11, 2011 13:12 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Złapałam jego siuśki i jutro zawiozę je do weta. Dużo tego nie ma ale mam nadzieję, że wystarczy
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie gru 11, 2011 13:13 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Lilianna J-wie pisze:Złapałam jego siuśki i jutro zawiozę je do weta. Dużo tego nie ma ale mam nadzieję, że wystarczy

Badanie ciężaru właściwego nie paskiem a refraktometrem.
I spróbuj jeszcze świeższe złapać, bo te do jutra.. coś nie bardzo.
najszczesliwsza

Post » Nie gru 11, 2011 13:15 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Jak mi się załatwi to złapię, a jak nie to trudno, nic na to nie poradzę. Do kuwety się nie załatwia
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie gru 11, 2011 13:29 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

Problem w tym że Bejbi tak się rzuca przy pobieraniu że żyła pęka i nigdy nie mogę na raz zrobić wszystkich badań.Jest to sporo krwi do pobrania.Nigdy nikomu na raz się nie udało jej pobrać.Potem już łapki opuchły i nie dało się.Jeśli się da to zrobię.Wet musi być na rano,a jak popołudniu to 6 godzin nie będzie jadła.Rano nie ma ludzi są w pracy.Potem z różnych miast się zjeżdżają że parking samochodowy bywa cały pełen i stawiają samochody obok.Widziałam jak straż miejska takiemu mandat wlepiła w lecznicy.Kotka jest drobna 2,9kg cały czas.Waga się nie zmienia.
Obrazek ,

vailet

Post » Nie gru 11, 2011 13:30 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

vailet pisze:Problem w tym że Bejbi tak się rzuca przy pobieraniu że żyła pęka i nigdy nie mogę na raz zrobić wszystkich badań.Jest to sporo krwi do pobrania.Nigdy nikomu na raz się nie udało jej pobrać.Potem już łapki opuchły i nie dało się.Jeśli się da to zrobię.Wet musi być na rano,a jak popołudniu to 6 godzin nie będzie jadła.Rano nie ma ludzi są w pracy.Potem z różnych miast się zjeżdżają że parking samochodowy bywa cały pełen i stawiają samochody obok.Widziałam jak straż miejska takiemu mandat wlepiła w lecznicy.Kotka jest drobna 2,9kg cały czas.Waga się nie zmienia.

To co to za wet, co nie umie krwi pobrać? 8O
najszczesliwsza

Post » Nie gru 11, 2011 13:34 Re: Bejbi słaba jelitowa kotka od początu choruje część 3

To faktycznie zależy, kto pobiera.
Jeden pobiera od razu inny grzebie w tej biednej łapeczce i żyłka w końcu pęka.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

[poprzednia][następna]