Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pt gru 09, 2011 17:02 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

adelajda pisze:
Wypuściłam kotkę, która zdaniem 2 specjalistek ewidentnie NIE JEST domowa. Dlatego nie wiem, czy szukanie jej domu na siłę nie będzie zamykaniem w złotej klatce.

ciekawe jakie doswiadczenie mają te panie wet w oswajaniu w domu takich kotek.
Ile takich kotów miały w swoim mieszkaniu?
Na podstawie zachowania kotki uwięzionej w lecznicy w stresie i w towarzystwie innych kotów nie można wydać opini , że kot jest dziki.

Nie wiem, ale jedna ma kilka uratowanych kotów w domu i pracuje w talonówce, więc ma kontakt z takimi kotami, druga 30 lat pracuje i pomaga kotom. Nie są to osoby bez doświadczenia, świeżo po studiach.

I żeby było jasne, co dla niektórych chyba nie jest- to, że uważam, że wsadzanie kotki na siłę do domu jest kiepskim pomysłem i nie zamierzam w tym pomagać, nie znaczy, że zamierzam przeszkadzać. Zainteresowani wiedzą, gdzie jej mogą szukać.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt gru 09, 2011 17:07 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

Jestem zszokowana Twoim postępowaniem.
Nie, nie dlatego, że wypuściłaś kotkę. Dlatego, że ważniejsza jest Twoja duma niż dobro kotki. Dlatego, że nie chcesz przyznać się do błędu i nie chcesz pomóc w naprawieniu go, mimo, że byłaś o to grzecznie proszona przez Praksedę.
Podziwiałam Twoją działalność. Ale teraz zastanawiam się, czy w ogóle lubisz koty? Chyba nie, bo w przeciwnym razie byłoby Ci kotki po prostu żal. No ale nie musisz lubić.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pt gru 09, 2011 17:08 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

Słuchaj proszę przestań pisać o "specjalistach" bo nawet nie chcesz powiedzieć co to za weci są. Oświadczam ci uroczyście, że mój Gatto u weta zachowuje się jak drapieżnik, dzik nad dziki!!! ale on jest domowy od małego u mnie. Więc obcy wet uznałby go za "dzika" a w ogóle w takie opinie nie wierzę i już. Proszę cię wyjdź z domu i jej szukaj ma szansę nawet jeżeli jest kotką "wolną" to szanse ma na lepsze życie.
Przestań fochować i szukaj.
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pt gru 09, 2011 17:08 Re: Wolno-żyjąca kotka Marion wróciła po kastracji na miejsce.

XAgaX pisze:
Tłumaczę Wam, że zdaniem specjalistów to nie jest domowy kot, dlatego uważam, że szukanie jej domu może nie być najlepszym pomysłem. (...)

A ja Ci tłumaczę (tłumaczyłam), zresztą nie tylko ja, że tak nie zachowuje się kot wolnożyjący. Nie trzeba być wetem, tylko trochę znać się na bezdomnych kotach, obserwować ich życie i zwyczaje.
Ja tę wiedzę zdobywałam od już prawie 10 lat, też na początku miałam różne wątpliwości, ale teraz wiem co piszę i z sufitu sobie tego nie wzięłam.

A co do opinii wetów, to Adelajda dobrze to podsumowała:
adelajda pisze:Na podstawie zachowania kotki uwięzionej w lecznicy w stresie i w towarzystwie innych kotów nie można wydać opini , że kot jest dziki.

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Pt gru 09, 2011 17:10 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

Wierzyć mi się nie chce ... po raz kolejny :(

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt gru 09, 2011 17:12 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

Mój Ryży ostatnio u weta był obsługiwany przez 3 osoby, wszystkie uszkodził i sam byłby zszedł na zawał.
Wolnożyjącym był przez pierwszy tydzień swojego życia, przez 9 lat domowy. Ciekawe, co o nim powiedzieliby "specjaliści".

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pt gru 09, 2011 17:13 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

Mam nadzieję, że moderatorzy zechcą tu wcześniej czy później zajrzeć.
Odradzam edytowanie postów.

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Pt gru 09, 2011 17:14 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

jaaana pisze:Jestem zszokowana Twoim postępowaniem.
Nie, nie dlatego, że wypuściłaś kotkę. Dlatego, że ważniejsza jest Twoja duma niż dobro kotki. Dlatego, że nie chcesz przyznać się do błędu i nie chcesz pomóc w naprawieniu go, mimo, że byłaś o to grzecznie proszona przez Praksedę.
Podziwiałam Twoją działalność. Ale teraz zastanawiam się, czy w ogóle lubisz koty? Chyba nie, bo w przeciwnym razie byłoby Ci kotki po prostu żal. No ale nie musisz lubić.

Odpowiem ci, Aga lubi swoje koty innych nie i taka jest smutna prawda do której doszłam po lekturze jej wpisów z tego wątku.
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Pt gru 09, 2011 17:15 Re: Wolno-żyjąca kotka Marion wróciła po kastracji na miejsce.

nie uważam, żebym popełniła błąd. Zrobiłam tak, jak uznałam za najlepsze dla tej kotki. Rodzić nie będzie, uszy wyleczone, nie będzie tęsknić za wolnością.

Przy całej tej akcji kierowałam się dobrem kotki - owszem, żal mi bezdomniaków, ale większość z nich w domu nie byłaby szczęśliwa. Zrobiłam dla niej tyle, ile było można.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Pt gru 09, 2011 17:15 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

biamila pisze:

Odpowiem ci, Aga lubi swoje koty innych nie i taka jest smutna prawda do której doszłam po lekturze jej wpisów z tego wątku.

Dziękuję za komplement :twisted: żałuję, że założyłam ten wątek- takie rzeczy dzieją się na forum z ludźmi, którzy chcą pomóc i pomagają, niekoniecznie tak jak życzy sobie gremium.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pt gru 09, 2011 17:16 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

jaaana pisze:Mój Ryży ostatnio u weta był obsługiwany przez 3 osoby, wszystkie uszkodził i sam byłby zszedł na zawał.
Wolnożyjącym był przez pierwszy tydzień swojego życia, przez 9 lat domowy. Ciekawe, co o nim powiedzieliby "specjaliści".

Mój Pirat podobnie.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt gru 09, 2011 17:17 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

Z tego co czytam XAgax zajmuje się tylko sterylkami, nie jest dt dla kotów, ani nie karmi wolnożyjących i nie jest emocjonalnie związana z kotami oprócz domowych.
Dlatego tak pochopnie postąpiła nie zastanwiając się, co kotka bedzie robić po wyjściu z ciepłego domku i jak jej mały móżdzek będzie rozmyślał '' co ja zlego zrobiłam, że znowu mnie się pozbyli jak starej zabawki :( ''.

adelajda

Od: Czw cze 17, 2010 15:20

Post » Pt gru 09, 2011 17:19 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

adelajda pisze:Z tego co czytam XAgax zajmuje się tylko sterylkami, nie jest dt dla kotów, ani nie karmi wolnożyjących i nie jest emocjonalnie związana z kotami oprócz domowych.

dodam, że dt być nawet nie mogę.

Dlatego tak pochopnie postąpiła nie zastanwiając się, co kotka bedzie robić po wyjściu z ciepłego domku i jak jej mały móżdzek będzie rozmyślał '' co ja zlego zrobiłam, że znowu mnie się pozbyli jak starej zabawki :( ''.

dlatego skonsultowałam się z osobami mądrzejszymi od siebie, z których jedna użyła wręcz sformułowania, że kot się w domu męczy, a druga stwierdziła, że nie wszystkim da się pomóc bardziej niż sterylką i wyleczeniem. Dodając moje obserwacje jej zachowania przyznałam im rację.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pt gru 09, 2011 17:22 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

A mnie refleksje nadchodzą.
Wchodzę sobie czasem na wątek "edukacyjny" i czytam , co XAgaX wypisuje do ludzi , którym urodziły się w domu kocięta. Szukają im domów, dają ogłoszenia "oddam w dobre ręce". Na napastliwe edukacyjne posty, Ci ludzie najczęściej nie reagują [ja bym tak własnie zrobiła], a czasem odpisują, że to ich sprawa i że nie zamierzają się tłumaczyć. Koniec kropka. Żadne "forum" nie będzie ingerować w ich decyzje , ani ich oceniać.
No to się stosuje delikatny szantażyk, może jakąś manipulacyjkę, może donosik, TOZ nasłać albo skarbówkę.

I co się dzieje? Orędowniczka tych jedynych słusznych idei, wypuszcza kotkę oddając jej wolność, ale robi z tego publiczną sprawę, tłumaczy się równo przez 12 stron wątku, że tłumaczyć się nie zamierza. No to może donosik do moderatora, delikatny szantażyk, manipulacyjka...

Jak to los potrafi zakręcić kołem fortuny....

Taka to tylko refleksja prywatna.

PS. Przezorny zawsze ubezpieczony, niniejszym więc oświadczam, iż posiadam wyłącznie koty wysterylizowane i niewychodzące oraz że nigdy nie doszło do rozrodu ani wypuszczenia, żadnych zwierząt w moim domu :)
ka_towiczanka

Post » Pt gru 09, 2011 17:26 Re: Proszę o zamknięcie- wątek zrobił się nagonkowy.

A je nie chce zeby XAgaX opuściła forum .Pomogła mi z alerpain przy sterylkach wielu moich kotów.
Mnie pomogła bardzo i jestem jej wdzieczna chociaz w usypianiu miotów mamy zupełnie odmienne zdanie.

Szanuje ją za to co robi.
Pozdrawiam.
Puśka Dex Natasza Patryk Gizmo Bryza Kropka ..pies Borys i królik Lolek

wercia

Od: Czw paź 13, 2005 8:32

[poprzednia][następna]