W tym samym czasie robiłam morfologię innym moim kotom i trombocyty wyszły normalne. Czyli to nie sprawa analizatora, tylko krwi, albo tego, co się z nią w probówce działo
Moderator: Moderatorzy
PcimOlki pisze:Inny analizator?taizu pisze:...Ktoś wie, co z tymi płytkami????
Nie spotkałem się z powiązaniem trombocytozy ze stanem nerek.
kinia098 pisze:Nie wiem, czy ktoś już tutaj pisał, ale Myszka ma ziarnicę w płucach.
Slonko_Łódź pisze:...
Można by rozważać niedobór żelaza ale morfologia na niego nie wskazuje. Zresztą płytki krwi to taki dziwny twór- czasami poziom się zmienia bez żadnej uchwytnej przyczyny. I sprawdziłabym jeszcze raz normy dla kotów- bo wg mojej wiedzy norma jest do 800 więc wynik 802 byłby na granicy błędu... Wyniki z 28 X na pewno dobrze przepisałaś? Bo jeszcze nie widziałam wyniku HGB 91g/dl (w tych samych wynikach płytki są 96).
lucyper pisze:....Co powinnam zrobic-pozwolic mu odejsc teraz.Jak tak siedzi ze zwieszona glowka,to mysle,ze to juz czas,ale jak podejde i widze jego czujne spojrzenie......nie moge-jeszcze nie teraz.Pomagalam odejsc moim kotom,ale to juz byla koniecznosc.Gdzies znalazlam wypowiedz weta,ze koty chore na nerki umieraja w okropnych cierpieniach-czy ktos ma jakies doswiadczenie.Mam ograniczona mozliwosc pomocy w odejsciu dla kota(musze znalezsc weta do domu).Nigdy nie chcialabym,zeby wiezsc kota do lekarza na uspienie-wszystkie odeszly we wlasnym domu,przy mnie.Chautycznie to wszystko napisalam-mam taki niepokoj w glowie.
lucyper pisze:Pytalam sie o mozliwosc nawadniania kota w domu-nie chca o tym slyszec.Oczywiscie-za kazda wizyte biore fortune(mieszkam w Szwecji)Probowalam roznych lekarzy i jutro ide z wynikami do jednego-moze dostane plyn do domu.
lucyper pisze: Probowalam podpowiedzec mojej wet.o tym,co tutaj poczytalam,ale kot w ich oczach ma tylko jedno wyjscie-uspienie.Wiem,ze jego czas jest policzony i bije sie z myslami,co mam zrobic.Nigdy nie pozwole mu na cierpienie,a sama cierpie potwornie zyjac mysla,ze juz niedlugo.Co powinnam zrobic-pozwolic mu odejsc teraz.
lucyper pisze:(...)Pytalam sie o mozliwosc nawadniania kota w domu-nie chca o tym slyszec.Oczywiscie-za kazda wizyte biore fortune(mieszkam w Szwecji)Probowalam roznych lekarzy i jutro ide z wynikami do jednego-moze dostane plyn do domu.(...)
lucyper pisze:(...)Gdzies znalazlam wypowiedz weta,ze koty chore na nerki umieraja w okropnych cierpieniach-czy ktos ma jakies doswiadczenie.(...)
lucyper pisze:(...)Jak mam go zachecac-nawet niedozwolonego jedzenia nie chce.(...)
PcimOlki pisze:Slonko_Łódź pisze:...
Można by rozważać niedobór żelaza ale morfologia na niego nie wskazuje. Zresztą płytki krwi to taki dziwny twór- czasami poziom się zmienia bez żadnej uchwytnej przyczyny. I sprawdziłabym jeszcze raz normy dla kotów- bo wg mojej wiedzy norma jest do 800 więc wynik 802 byłby na granicy błędu... Wyniki z 28 X na pewno dobrze przepisałaś? Bo jeszcze nie widziałam wyniku HGB 91g/dl (w tych samych wynikach płytki są 96).
HGB jest pewnie w g/l.
PLT Wg. A.Winnickiej 200-600
PLT Wg. "SMALL ANIMAL CLINICAL DIAGNOSIS BY LABORATORY METHODS" 300-631
W tej ostatniej piszą o trombocytopenii i pseudotrombocytopenii (u kotów powszechna). Nie trafiłem żadnej informacji o zagrożeniach związanych trombocytozą.
lucyper pisze:Dziekuje.
Zapytam sie lekarza-moze cos zalatwie.Ten lekarz jest cudzoziemcem,wiec moze bedzie latwiej ,niz ze"sztywno"myslacymi Szwedami.
Na kontoli lekarz ogladal mu pyszczek i niz nie mowilale po antybiotyku nie byl tak poirytowany,jak wczesniej gdy jadl.
Rano rozmawialam z moja wetka i znowu pytalam,czy moze pomoc mu z lekarstwami na nudnosci-nic z tegowedlug Niej-niewskazane.Znowu uslyszalam,ze jedyne rozwiazanie,to polozenie kota w klinice
taizu pisze:...
Ale nie jestem pewna, bo kot miał w przeszłości dziwne historie z krzepliwością (notorycznie zatykające się wenflony, połowa badań morfologii nieudana - bo krew skrzepła w drodze, silne krwawienia do ucha po próbie pobrania wyskrobin na świerzbowca itp) Coś znalazłam o trombocytozie u ludzi: http://my.clevelandclinic.org/disorders ... tosis.aspx ; Jedynym ryzykiem są zaburzenia krwawienia i krzepnięcia, co moze prowadzić do udarów i zawałów, a jedynym lekiem (poza cytostatykami) jest aspiryna podawana przeciwzakrzepowo w małych dawkach. ...
lucyper pisze:(...) zrobilam wykres cukru w domu
8:00-6,6
10:00-8,8
12:00-3,5
14:00-1,5
16:00-2,7
18:00-4,8
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 193 gości