Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

Moderator: Moderatorzy

Post » Śro gru 07, 2011 11:37 Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Witam wszystkich,

tym razem bazarek ze smakołykami z Tajlandii, przywiezionymi z ostatniego wyjazdu. Wszystkie rzeczy są kupione w małych lokalnych sklepikach w Bangkoku. Cena wywoławcza to cena, jaką zapłaciłam, plus złotówka.

Dochody z bazarku podzielę po równo pomiędzy iza71koty (wątek viewtopic.php?f=1&t=132150&start=0), a Anię Rylską (wątek viewtopic.php?f=1&t=134639) z przeznaczeniem na koty wolnożyjące.

Bazarek trwa do 16 grudnia, do godz. 20.00. Koszty przesyłki pokrywa licytujący.

No to zaczynamy! :D

1. Tamaryndowiec 4 smaków
Bezpestkowy tamaryndowiec, sam miąższ, posypany cukrem, solą i chili, co daje właśnie te 4 smaki, czyli kwaśno-słodko-słono-ostry. Dodatkowo tamaryndowiec jest aromatyzowany tajską śliwką.
Nie jest za ostry, sam tamaryndowiec ma fajny kwaskowy smak, lekko jakby czuć suszone owoce, bardzo dobry.
Tajowie kochają tamaryndowca, słodką odmianę jedzą jako przekąskę, w cukierkach, na 100 sposobów, a kwaśną odmianę namaczają w wodzie, którą potem używają zamiast cytryny do gotowania.

Opakowanie 100 gr

Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza 6 zł
a jako gratisik do tamaryndowca - też słodki tamaryndowiec, ale świeży! Tzn dojrzały tamaryndowiec ma miąższ jak daktyl - brązowy, gęsty, jakby podsuszony, "telepie" się lekko w grubej sztywnej fasolkowej skorupce.
Obrazek

:arrow: key_west - 45 zł :1luvu:

2. Pasta z duriana
Durian to kultowy owoc w Tajlandii. Ma bardzo, bardzo intensywny zapach - jak się zabiera świeży durian na pokład samolotu, to trzeba to zgłosić stewardesie, bo inaczej zapachni cały samolot! Świeżego duriana nie smakowałam, skutecznie odstraszyła mnie cena, a strachliwa nie jestem...
W kiełbasce i saszetkach mamy suszony miąższ duriana (90%), utarty z cukrem (10%), bez żadnych innych dodatków. Większość zapachu już zniknęła :wink: Smak jest delikatny, słodkawy, może nawet troszkę mdławy, a aromatu nie za bardzo mam do czego porównać... bardzo inny, pyszny. Pasta jest bardzo gęsta, wręcz twarda.

Do dyspozycji mamy
a. "kiełbaskę" 50 gr
b. szaszetkę 40 gr
c. drugą szaszetkę 40 gr

Obrazek Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza - 3 zł
a w formie gratisiku każdy durianek dostaje po długaśnym kuleczkowym cukierku z kwaśnego tamaryndowca. Na zdjęciu mam tylko mini cukierek (kurcze nie mam czasu zrzucić zdjątek) - naprawdę tych kuleczek jest 6, każda tak po 1-1.5 cm średnicy. W każdej kulce jest mała pestka.
Obrazek
2a :arrow: key_west - 25 zł :1luvu:
2b :arrow: Willow_ - 25 zł :1luvu:
2c :arrow: Afatima - 25 zł :1luvu:

3. Suszone małe bananki
Mały bananek mieści się w poprzek dłoni, niektóre są pękate jak kiełbaski, inne odmiany chude jak palce. Skórkę mają cienką, a miąższ gęstszy, bardziej zbity od naszych zwykłych bananów. W smaku są ciekawsze, czasami z nutką kwaskowatości, mają bardzo fajny aromat, nie ma w nim tej mdławej nuty.
W opakowaniu są suszone banany bez żadnych dodatków, pudełeczko 50 gr mieści 6 malutkich sztuk z chudej najmniejszej odmiany.

Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza 4 zł
a w gratisiku małe mydełko o aromacie trawy cytrynowej - sztandarowej tajskiej przyprawy... zapach jest silny i cudowny! :D
Obrazek

:arrow: taizu - 25 zł :1luvu:

4. Suszone pojedyncze małe bananki
Pojedyncze opakowanie, w którym siedzi jeden spłaszczony, pyszny mały bananek, z pękatej odmiany. W smaku jest mało do naszego klasycznego banana podobny, aromatyczny i delikatny. Mniam!
Na zdjęciu położyłam obok długopis, żeby pokazać jaka jest tych bananków wielkość.

Opakowanie 40 gr, są ich dwa.

Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza każdego opakowania 2 zł
jako gratis do każdego bananka - drugi bananek! :D
4a :arrow: Afatima - 30 zł :1luvu:
4b :arrow: Afatima - 20 zł :1luvu:

5. Snack rybny
Tajowie kochają chipsy i inne przekąski z owoców morza. Tu mamy cienkie paseczki rybne o smaku barbecue, w których zawartość ryby to 80%, więc są zdrowe!
Paseczki są lekko, przyjemnie pikantne, lekko słone i słodkawe, a aromat bbq nie jest za mocny. Smak ryby jest bardzo nieznaczny, a jak ktoś lubi ryby, to na pewno pokocha te paseczki. Paseczki są elastyczne i "żujące", a opakowanie jest duże, więc starcza na bardzo długo, ja swoje wykończyłam w trzy długie wieczory.

Opakowanie 36 g

Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza 6 zł
:arrow: key_west - 35 zł :1luvu:

6. Pikantna guava
Suszone, elastyczne kawałki zielonej guavy, przyprawione cukrem, solą i chili. Kwintesencja tajskiej kuchni - trochę kwaskowe, trochę słodkawe, dosolone i przyprawione chili. Nie za ostre, bardzo dobre!
Opakowanie 55 gr

Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza - 5 zł
a w gratisiku - tajski snack z pestek arbuza
Obrazek
:arrow: key_west - 35 zł :1luvu:

7. Snack z kałamarnicy
Małe opakowanie twardawych chipsów z kałamarnicy i surimi. Pyszne, smak surimi podkreślony jest przez lekko słodkawą glazurę i chili - ale uwaga: ostre! Dla mnie idealne do zimnego piwka!

3 płatki, opakowanie 6 g

Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza: 2 zł
a w gratisiku - drugie takie samo opakowanie kałamarnicowych płatków! :D
:arrow: katka323 - 21 zł :1luvu:

8. Snack z wodorostów
czyli smaków morskich ciąg dalszy :D Wodorosty są podobne do nori, używanych do sushi, ale prażone, chrupiące, o aromacie czosnkowym. Bogate w kwasy Omega i DHA.
Opakowanie zawiera 2 "kartki" wodorostowe

Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza 4 zł
:arrow: taizu - 20 zł :1luvu:

9. Tajska herbata
czyli Cha Yen. Drobna czarna herbata z dodatkiem przypraw, jakich dokładnie nie wiem, ale zapach jest wspaniały - delikatny, ale wyraźny, waniliowo-korzenny, słodkawy, świetnie przedostaje się do naparu. Herbata ma intensywny ciemnoczerwony kolor i piękny zapach... pierwszy raz wypiłam cha yen na małym bazarku, z woreczka foliowego (tak się podaje tam większość zimnych napojów, kubek to kosztowny luksus :mrgreen: ) i oszalałam na jej punkcie.. spędziłam pół dnia w Bangkoku tylko szukając tej herbaty, co nie było proste, bo nie sprzedaje jej żaden duży sklep, a mało kto mówi po angielsku. W końcu dorwałam ją w małej mobilnej budce z napojami, miła pani zgodziła się odsprzedać mi całe opakowanie :piwa:
Tajowie piją tę herbatę na 4 sposoby: najczęściej na zimno, z lodem, osłodzoną skondensowanym mlekiem, co daje napój o pięknym mleczno-pomarańczowym kolorze, po prostu boski! Można też podawać ją na zimno bez mleka, lekko osłodzoną, lub na zimno z cukrem i mlekiem kokosowym (mniam! mleko kokosowe w puszce można u nas kupić), lub na ciepło. Herbatę tę wsypuje się na gotującą się wodę i gotuje jeszcze na wolnym ogniu 1-2 min, po czym się odcedza.

Opakowanie, które kupiłam jest duże, więc się z Wami podzielę :D Przesypałam herbatkę do pojemniczka o rozmiarach 6.5 cm średnicy x 7.5 cm wysokości, co mieści ok 80 g herbaty.

Obrazek

Cena wywoławcza 7 zł
:arrow: Magis - 27 zł :1luvu:

10. Ciastko z pastą z taro
Duże okrągłe ciastko, zrobione z kawałka twardego, kruchego ciasta, zawiniętego wokół gęstego nadzienia z taro. Taro to duży korzeń, słodkawy w smaku, używany w Tajlandii właśnie do deserów. Ciastko jest duże, o średnicy 6.5 - 7 cm i grubości 2.5 cm, dość ciężkie, z nadrukiem z góry. Niestety nie wiem, co ten napis znaczy, i tak dobrze, że się z panią na migi dogadałam co do ceny :mrgreen: Nie za słodkie, bardzo fajny, delikatny smak, inny niż to co znamy :)

Obrazek Obrazek

Cena wywoławcza 4 zł
a w gratisiku - "kiełbaska" z tamaryndowych ocukrzonych kuleczek :D
:arrow: Willow_ - 35 zł :1luvu:

Zapraszam!
:kotek: :kotek:
Ostatnio edytowano Pt gru 16, 2011 20:06 przez myrzapl, łącznie edytowano 28 razy
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Od: Sob mar 27, 2010 0:04

Post » Śro gru 07, 2011 11:41 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

1 i 3 poproszę za wywoławczą na razie i ponieważ nie wiem to proszę powiedz do czego tej pasty z duriana można dodać?
ObrazekObrazekObrazek

katka323

Od: Wto maja 19, 2009 21:20

Post » Śro gru 07, 2011 11:48 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Dzięki katka323!
Pasta z duriana, hmmm... ja to pożeram prosto z opakowania... :lol:
Myślę sobie, że można by trochę np rozmieszać z odrobiną wody lub mleka i użyć jako smarowidła na chleb lub jako warstwę nadzienia do biszkopta?
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Śro gru 07, 2011 11:50 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Sik :twisted:
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

Post » Śro gru 07, 2011 11:58 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Obrazek

Willow_

Od: Nie maja 23, 2010 18:06

Post » Śro gru 07, 2011 12:06 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

zacznę 2 a,b,c i 4
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

edii

Od: Pon paź 04, 2010 18:05

Post » Śro gru 07, 2011 13:02 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Dzięki edii! :1luvu:
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Śro gru 07, 2011 13:12 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Jest już guava :D
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Śro gru 07, 2011 13:27 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Aż się obśliniłam :mrgreen:
Poproszę guawę (nr 6)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ryśka, Tośka i Tomcio Paluszek

Betelgeuse

Od: Pon gru 12, 2005 19:47

Post » Śro gru 07, 2011 13:32 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Sylwuś :1luvu: :1luvu: :1luvu: Dziękujemy Kochana :D
Proszę o wsparcie i udostępnianie zbiórki:

https://pomagam.pl/100kotow

iza71koty

Od: Sob sie 30, 2008 17:27

Post » Śro gru 07, 2011 14:04 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

no to pomyślałam i 2 b +1 i 6 +1 poproszę 8)
ObrazekObrazekObrazek

katka323

Od: Wto maja 19, 2009 21:20

Post » Śro gru 07, 2011 14:06 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Betelgeuse pisze:Aż się obśliniłam :mrgreen:
Poproszę guawę (nr 6)

:ryk: ja tam byłam zaśliniona codziennie! A jak wracałam to mój TŻ ciągle marudził, że moja torba zrobiła się taka ciężka! :ryk:
Sheikuś [*] Kermit [*]

myrzapl

Post » Śro gru 07, 2011 15:39 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

Melduję się na wąteczku :P :P :P
Wszystkie towary przebijam o złotówkę :ryk:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro gru 07, 2011 15:46 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

3 +1 zł
4b za wywoławczą
7 za wywolawczą

mikomikado

Od: Czw lis 04, 2010 17:40

Post » Śro gru 07, 2011 15:55 Re: Smakołyki prosto z Tajlandii - na bezdomniaki

mikomikado pisze:3 +1 zł
4b za wywoławczą
7 za wywolawczą

Jak pisałam, że wszystko przebijam o złotówkę, to jeszcze nielicytowane też przebijałam, ich cenę wywoławczą :mrgreen:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

[następna]