Do ZAMKNIĘCIA!!!!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon gru 05, 2011 12:36 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

jamkasica pisze:Zgadzam się, tylko przeraża mnie trochę strach przed forumowym linczem w przypadku konieczności ulżenia cierpieniom kociny...

Każdy, kto kiedykolwiek stanął przed koniecznością decyzji o eutanazji, wie, że jest to najwyższy stopień poświęcenia i najważniejsza deklaracja miłości do tego zwierzaczka. Deklaracja nie słowem, lecz czynem. Trudno mi nawet ująć w słowa - postawienie cierpienia ukochanego kota ponad swoim bólem; całkowite wyzbycie się egoizmu, bo godne odejście zwierzaka, ulżenie w cierpieniu jest priorytetem.

Nie wyobrażam sobie, po prostu nie wyobrażam sobie, że ktoś ośmieliłby się potępić taką decyzję...

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Pon gru 05, 2011 13:06 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

vega013 pisze:
jamkasica pisze:Zgadzam się, tylko przeraża mnie trochę strach przed forumowym linczem w przypadku konieczności ulżenia cierpieniom kociny...

Każdy, kto kiedykolwiek stanął przed koniecznością decyzji o eutanazji, wie, że jest to najwyższy stopień poświęcenia i najważniejsza deklaracja miłości do tego zwierzaczka. Deklaracja nie słowem, lecz czynem. Trudno mi nawet ująć w słowa - postawienie cierpienia ukochanego kota ponad swoim bólem; całkowite wyzbycie się egoizmu, bo godne odejście zwierzaka, ulżenie w cierpieniu jest priorytetem.

Nie wyobrażam sobie, po prostu nie wyobrażam sobie, że ktoś ośmieliłby się potępić taką decyzję...

pięknie to napisałaś... :roll:
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon gru 05, 2011 13:27 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

wkleje, bo moze się komus z nas przyda-linka podesłała mi pani wet z forum, która tez sie temu "przyglada" :roll:

"Leczenie zatrucia permetryną u kotów Stabilizacja, odkażenie, leczenie zachowawcze

Wywiad Przeprowadzić rzeczowy i dokładny wywiad, obejmujący nazwę użytego produktu. Uzyskać dostęp naczyniowy. Jeśli uzyskanie dostępu naczyniowego w chwili prezentacji nie jest możliwe ze względu na ciężkie drżenia lub napady padaczkowe, możliwe jest podanie przez maskę anestetyków wziewnych (izofluranu lub sewofluranu) w celu uzyskania dostępu do naczyń krwionośnych. Pobrać próbki krwi w celu zebrania podstawowych danych (hematokryt, składniki stałe, poziom cukru, mocznik we krwi). Jak najszybciej pobrać próbki do oznaczenia całkowitej liczby krwinek, biochemii i badania moczu. Opanowanie objawów neurologicznych Metobarbamol (Robaxin-V) W przypadku umiarkowanego drżenia: dożylnie 44 mg/kg, powoli W przypadku ciężkiego drżenia lub napadów padaczkowych: dożylnie 55–220 mg/kg, powoli Podać 1/3 do 1/2 wybranej dawki, następnie podawać powoli o uzyskania efektu. Podawać powoli z prędkością poniżej 2 ml/minutę. Całkowita dzienna dawka nie może przekroczyć 330 mg/kg/dzień. Nie podawać podskórnie i unikać wynaczynienia. Możliwe jest podjęcie próby dalszej kontroli drżenia za pomocą metokarbamolu podawanego doustnie, gdy kot będzie jadł (68–132 mg/kg doustnie co 8–12 godzin). Wspomagające środki uspokajające i przeciwdrgawkowe Diazepam: dożylnie, 0,5–1,0 mg/kg, infuzja o stałej prędkości 0,2–0,5 mg/kg/godz. Propofol: 1–4 mg/kg do skutku, infuzja o stałej prędkości 0,05–0,4 mg/kg/min. Fenobarbital: 2–16 mg/kg dożylnie Tiopental 11–22 mg/kg Ketamina i atropina są niewskazane. Termoregulacja Wykonywanie pomiaru temperatury w odbycie może być początkowo konieczne nawet co 15-30 minut. Początkowo chłodzić według potrzeby do uzyskania temperatury nie niższej niż 39,5°C. Po opanowaniu objawów neurologicznych i odkażeniu kontynuować monitorowanie temperatury i w razie potrzeby ogrzać. Ocena układów organów wewnętrznych Parametry sercowo-naczyniowe należy ocenić na początku i monitorować co 1–4 godziny: Ocenić nawodnienie (napięcie skóry, pozycja gałki ocznej, błony śluzowe, hematokryt, składniki stałe). Ocenić perfuzję (częstość akcji serca, siła pulsu, czas ponownego napełniania naczyń włosowatych, ciśnienie krwi). Przygotować początkowy plan nawodnienia w oparciu o stan hemodynamiczny pacjenta, monitorować dalsze ubytki i właściwie dostosować leczenie. Plan leczenia płynami powinien być często weryfikowany (tj. początkowo co 1–4 godziny), ponieważ hipertermii i fascykulacjom mięśni może towarzyszyć intensywna utrata płynów. Należy ocenić parametry oddechowe i monitorować je co 1-4 godziny przez: osłuchiwanie, pulsoksymetrię, gazy we krwi tętniczej i RTG klatki piersiowej. W razie potrzeby podawać tlen. Zmodyfikować plan leczenia płynami według potrzeb (tj. możliwe jest obniżenie ilości płynów w przypadku patologii płucnej). Czynność nerek należy ocenić i monitorować co 2–6 godzin: Obserwacja i dokumentacja wydalania moczu, obmacywanie pęcherza moczowego, pomiar stężenia mocznika we krwi, kreatyniny, ciężar właściwy moczu, badanie osadu moczu. Parametry metaboliczne należy ocenić i monitorować co 4–6 godzin: poziom cukru we krwi, elektrolity, równowaga kwasowo-zasadowa. Odkażanie Odkażanie należy podjąć dopiero po ustabilizowaniu stanu pacjenta. Użyć łagodnego detergentu, a następnie spłukać dużą ilością wody o temperaturze ciała. Zbyt ciepła woda zwiększy skórne wchłanianie trucizny. Użyć dużej ilości detergentu, ponieważ permetryna jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Niezwłocznie po kąpieli zmierzyć temperaturę i w razie potrzeby ogrzać. Jeśli zatrucie przebiega u pacjenta względnie bezobjawowo i podejrzewane jest spożycie, możliwe jest podanie węgla aktywnego (2 g/kg) +/- sorbitolu (70%, 3 ml/kg). Leki doustne dowolnego typu należy należy wstrzymać do czasu ustąpienia objawów, by uniknąć zachłystowego zapalenia płuc."+
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon gru 05, 2011 14:15 Re: Koka w krytycznym stanie. BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!

Szylka0505 pisze:Nie przed zabiegiem nic, w tej Koterii nawet za bardzo nie chcieli rozmawiac kazali podpisac umowę, zabrała Pani koty i kazała przyjechac wieczorem to wszystko. A potem przy odbiorze nie było już doktorki tylko sprzątaczka, z lekarką rozmawiałam telefonicznie

Ja bym nigdy już nie poszła do takiego weta . beznadziejna baba powinna się wrócić na studia bo chyba labowała na zajęciach.
Niestety miałam przyjemność z taką osobą -wetem.
Kiedy zwróciłam uwagę bo kot wrzeszczał jak szalony mało ducha nie wyzionął to mi powiedziała że jak się mi niepodoba to moge iść do inego lekarza i tak zrobilam dzięki temu kicia żyje do dziś. A o tej pani nasłuchałam się ze zwierzaki u niej leczne ciężko płacą zdrowiem a nawet życiem. Takim osobom podającym sie za lekarza zależy tylko na kasie i mają gdzieś nasze zwierzaki i cierpienie.
Niestety w dzisiejszych czasach trzeba każdemu "patrzec na ręce "
ObrazekObrazek

rene010

Od: Pt cze 05, 2009 22:06

Post » Pon gru 05, 2011 14:21 Re: Koka w krytycznym stanie. BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!

rene010 pisze:
Szylka0505 pisze:Nie przed zabiegiem nic, w tej Koterii nawet za bardzo nie chcieli rozmawiac kazali podpisac umowę, zabrała Pani koty i kazała przyjechac wieczorem to wszystko. A potem przy odbiorze nie było już doktorki tylko sprzątaczka, z lekarką rozmawiałam telefonicznie

Ja bym nigdy już nie poszła do takiego weta . beznadziejna baba powinna się wrócić na studia bo chyba labowała na zajęciach.
Kiedy zwróciłam uwagę bo kot wrzeszczał jak szalony mało ducha nie wyzionął to mi powiedziała że jak się mi niepodoba to moge iść do inego lekarza i tak zrobilam dzięki temu kicia żyje do dziś. A o tej pani nasłuchałam się ze zwierzaki u niej leczne ciężko płacą zdrowiem a nawet życiem. Takim osobom podającym sie za lekarza zależy tylko na kasie i mają gdzieś nasze zwierzaki i cierpienie.

No i proszę - już pojawiają się osoby, którym nie chce się doczytać wątku, nic nie rozumieją, ale odczuwają nieodparty przymus wypowiedzenia się.

rene010 - spróbuj pohamować parcie na klawiaturę albo poświęć trochę czasu i przeczytaj wszystko.
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pon gru 05, 2011 14:53 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

To co się tu pisze o Koterii i wetkach podpada pod paragrafy. Po prostu. I może warto skończyć ten magiel. To watek kota w stanie krytycznym :?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon gru 05, 2011 15:12 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

Zofia&Sasza pisze:To co się tu pisze o Koterii i wetkach podpada pod paragrafy. Po prostu. I może warto skończyć ten magiel. To watek kota w stanie krytycznym :?

ten stan krytyczny zawdzięczają wetom z Koterii :evil:

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Pon gru 05, 2011 15:14 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

Fredziolina pisze:
Zofia&Sasza pisze:To co się tu pisze o Koterii i wetkach podpada pod paragrafy. Po prostu. I może warto skończyć ten magiel. To watek kota w stanie krytycznym :?

A masz może na to tzw. twarde dowody?
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon gru 05, 2011 15:18 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

Fredziolina pisze:

tO WYGLADA NA NIESZCZESLIWY WYPADEK...jak dla mnie :roll: Przeciez nawet..podkreslam "nawet jesli"to jakies niedopatrzenie ze strony kogos w Koterii jak twierdzicie to nie celowe..i nie ma 100%pewnosci,że tam sie własnie to stało...

Kurka pojechałam kiedys z moja siostra do weta z jej swinka morska pazurki obciąć,obejrzec jak tam wyglada fachowym okiem.Podczas obcinania pazurka swinka umarła na zawał...wszyscy bylismy w szoku,wet myslałam,ze sam za zawał zejdzie..siostra ryczała "ratujcie moja Majkę".To był nieszczesliwy dzień...
BOZENAZWISNIEWA

Post » Pon gru 05, 2011 15:23 Re: Koka w krytycznym stanie. BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!

VVu pisze:
rene010 pisze:

No i proszę - już pojawiają się osoby, którym nie chce się doczytać wątku, nic nie rozumieją, ale odczuwają nieodparty przymus wypowiedzenia się.

rene010 - spróbuj pohamować parcie na klawiaturę albo poświęć trochę czasu i przeczytaj wszystko.

Spokojnie spokojnie. zamiast spokojnie porozmawiać i pomóc to plujecie jadem każdy na każdego.
Teraz pomyście o kotce jak jej pomóc, potem będziecie "darły szmaty " z siebie.
ObrazekObrazek

rene010

Od: Pt cze 05, 2009 22:06

Post » Pon gru 05, 2011 15:29 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

zaznaczę sobie na zapoznanie się.Ale już widzę wiele usuniętych postów 8O co nie da pełnego obrazu. Zawsze mnie zastanawia jaki jest cel w wyrzucaniu swoich wypowiedzi .
Kciuki mocne dla kotów są. Bo w tym wątku oczywiste jet tylko,że one cierpią.
Nie szafowałabym jednak oskarzeniami.
Ostatnio edytowano Pon gru 05, 2011 15:38 przez ASK@, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon gru 05, 2011 15:37 Re: Koka w krytycznym stanie. BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!

rene010 pisze:
VVu pisze:
rene010 pisze:

Spokojnie spokojnie. zamiast spokojnie porozmawiać i pomóc to plujecie jadem każdy na każdego.
Teraz pomyście o kotce jak jej pomóc, potem będziecie "darły szmaty " z siebie.

Spokojnie rozmawiać?! :?: Z kim? Z kimś, kto z lenistwa nie doczytuje, a mimo to nie tylko się wypowiada, ale jeszcze ocenia - tak zdecydowanie! - postępowanie weterynarza?
A nawet gdybyś się pofatygowała i doczytała, to wypadałoby się powstrzymać z TAKIMI ocenami.

A teraz jeszcze "jad" i "plucie"?! :!:
ObrazekObrazek

VVu

Od: Pt maja 14, 2010 11:46

Post » Pon gru 05, 2011 16:03 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

Obchodzą mnie obie kotki.Czytałam,że z Koką też źle :cry: Chyba nie wiadomo, co tak naprawdę jest przyczyną ich złego stanu.Czekam na jakieś wieści o KOTCE.
Przepraszam za OT, ale coraz więcej takich niefajnych wątków na forum.Raptem wątek zaczyna być popularny, bo można sobie upuścić trochę żółci, od razu są dwa obozy i wszyscy są świetnie poinformowani, chociaż z postów tak naprawdę niewiele wynika.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon gru 05, 2011 16:19 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

Zaraz jade do Kisi jak wroce poinformuje co z nia. Dziewczyny bedzie potrzbna pomoc badz pozyczka ktora splace. Niestety nie wyrobie na kolejne kliniki, na noc moge zabierac ja do domu ale w dzien nie moge i potrzebuje fachowej opieki o ile lekarz jeszcze bedzie ja leczyl bo podobno z nia coraz gorzej :-(:-(:-(:-(:-(

Szylka0505

Od: Wto lis 01, 2011 18:05

Post » Pon gru 05, 2011 16:20 Re: Kisia umiera, leki nie pomagaja. :-(:-(:-(:-(

:(
Współczuję i trzymam kciuki.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

[poprzednia][następna]