DO zamknięcia - KORABIEWICE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 02, 2011 6:57 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Co to jest????
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pt gru 02, 2011 7:51 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

tłumaczenie przez google translator tego co na stronie niemieckojęzycznej schroniska w Korabiewicach. Z tym że to raczej mało zrozumiałe jest dla mnie - dlatego poprosiłam o pomoc forumowiczkę która niemiecki zna- odpisała że się przyjrzy i odpisze. Mam nadzieję, że da radę również zajrzeć na niemieckie odpowiedniki Miau i Dogo...
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt gru 02, 2011 9:22 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Nawet przy tym koszmarnym kulawym tłumaczeniu z autotranslatora widać wyraźnie, że do Niemiec sprzedawana jest narracja o parze wrażliwych, miłych ludzi którzy stworzyli psom raj na ziemi ale z finansowych przyczyn ich to przerosło.
:twisted:
Czy ktoś mógłby grzecznie i ładną gramatyczną niemczyzną wyjaśnić w komentarzach czy gdzie tylko się da, że miła pani S. ma prokuratorski zarzut o znęcanie się? Że to kryminalna sprawa i że mamy do czynienia ze zbieraczami, a nie z dobroczyńcami borykającymi się z kłopotami finansowymi?
:?:

Berek

Od: Śro gru 31, 2008 0:12

Post » Pt gru 02, 2011 9:48 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Berek pisze:Nawet przy tym koszmarnym kulawym tłumaczeniu z autotranslatora widać wyraźnie, że do Niemiec sprzedawana jest narracja o parze wrażliwych, miłych ludzi którzy stworzyli psom raj na ziemi ale z finansowych przyczyn ich to przerosło.
:twisted:
Czy ktoś mógłby grzecznie i ładną gramatyczną niemczyzną wyjaśnić w komentarzach czy gdzie tylko się da, że miła pani S. ma prokuratorski zarzut o znęcanie się? Że to kryminalna sprawa i że mamy do czynienia ze zbieraczami, a nie z dobroczyńcami borykającymi się z kłopotami finansowymi? :?:

że też Viva na to nie wpadła, czasami najprostszy sposób jest najskuteczniejszy.....
a i materiał dowodowy na poparcie słów jest..
Obrazek Obrazek

ina11

Od: Pon sty 29, 2007 2:29

Post » Pt gru 02, 2011 10:29 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

W książce gości już tam są różne fajne wzmianki o prokuratorze, szczurach, padłych psach i kotach itp. :twisted: ale tylko po polsku :cry:

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pt gru 02, 2011 11:03 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Poprosiłam wczoraj TŻ o przejrzenie tej strony. Nie miał zbyt wiele czasu, ale dał mi jej ogólny obraz. Tak, pan Marek Sulawco (po naszemu Suławko) wspólnie z panią Szwarc prowadzi "prawie raj na ziemi" dla zwierząt. (To on jest obecnie właścicielem ziemi :evil: ) Opisują, jak tam jest wspaniale, choć nie zawsze lekko i przyjemnie. Apelują, oczywiście, o pomoc - ale nie rzeczową (np. żywność), lecz finansową :evil: (że niby transport, że się nie opłaca itd.) Kasę Niemcy mają wpłacać na konto jakiegoś faceta z Niemiec, który następnie przekaże ją szlachetnym opiekunom.
Nie doczytaliśmy (z braku czasu), czy jest tam mowa o rzeczywistych adopcjach; z tego, co pamiętam w tej chwili, proponowano adopcje wirtualne.
A p. Szwarc nie zajmuje się od 21.11.2011 schroniskiem z powodu choroby :roll:
(Przepraszam, jeśli coś przekręciłam, po prostu nie pamiętam dosłownego tłumaczenia.)

Hans

Od: Pt lip 07, 2006 17:32

Post » Pt gru 02, 2011 11:43 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

A czy TŻ mógłby napisać w komentarzach ze dwa zdania PO NIEMIECKU wyjaśniające jak naprawdę to wygląda?

8)

Berek

Od: Śro gru 31, 2008 0:12

Post » Pt gru 02, 2011 11:55 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Berek pisze:A czy TŻ mógłby napisać w komentarzach ze dwa zdania PO NIEMIECKU wyjaśniające jak naprawdę to wygląda?

8)

Jasne, poproszę go, ale nie wiem, kiedy znajdzie czas. Obawiam się, że najwcześniej w niedzielę.
Dobrze by było, gdyby ktoś najlepiej zorientowany w sytuacji napisał taki krótki tekścik po polsku. Ja rzuciłabym go TŻ-towi, a potem mogłabym już nawet sama wklepać w komentarze.

Hans

Od: Pt lip 07, 2006 17:32

Post » Pt gru 02, 2011 12:26 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

myamya pisze:Tak w sumie to mam jeszcze jedno nachalne pytanie do Pana Matkowskiego.

Na allegro jeden z wolontariuszy od was umieścił niedawno aukcję cegiełek na schronisko (obecnie usuniętą).

Obrazek

Z tego, co pisze ów wolontariusz, wynika, że w Korabiewicach jest "500 psów, 200 kotów, 20 koni, 4 niedźwiedzie".
Na stronie Lepszych Dni liczba zwierząt jest podobna... poza kotami. Których jest tylko 60.

Obrazek

To ile tam jest teraz kotów?
Jak osoby które fizycznie na miejscu są, widzą i wiedzą, mogły się "pomylić" o 140 zwierząt...?

Kotów jest ok. 60
nic nie słyszałem o dwustu.
nie wiem kto sprzedaje/sprzedawał cegiełki. jeden z wolontariuszy mówił, że ogłosi adopcje na allegro. ale o cegiełkach nie mówił. spróbuję się czegoś dowiedzieć.

Tomasz Matkowski

Od: Pon lip 25, 2011 0:11

Post » Pt gru 02, 2011 12:47 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Pomyłka
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pt gru 02, 2011 15:43 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Zofia&Sasza pisze:Pomyłka

nie rozumiem?
Obrazek Obrazek

ina11

Od: Pon sty 29, 2007 2:29

Post » Pt gru 02, 2011 16:13 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

taaa

to jest dziwne i przerażające.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Pt gru 02, 2011 16:19 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

ina11 pisze:

nie rozumiem?

Walnęłam posta w złym watku.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pt gru 02, 2011 16:33 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

Zofia napisz może ten tekst po polsku aby można było go przetłumaczyc na niemiecki i podac dalej. na pewno ogarniasz całość i zrobisz to dobrze. jeśli TŻ , wyżej się pojawiający nie podejmie się , to mam jeszcze koleżanke , ktora biegle wlada językiem. W niedziele będe mogla jej przekazac tekst do opracowania.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Pt gru 02, 2011 16:35 Re: KORABIEWICE - To jest jak czeski film :(

asia2 pisze:Zofia napisz może ten tekst po polsku aby można było go przetłumaczyc na niemiecki i podac dalej. na pewno ogarniasz całość i zrobisz to dobrze. jeśli TŻ , wyżej się pojawiający nie podejmie się , to mam jeszcze koleżanke , ktora biegle wlada językiem. W niedziele będe mogla jej przekazac tekst do opracowania.

Nie mogę. Kończę fuchę na wczoraj. Teraz pisze tylko dlatego, że mi się postscript kręci :(
Obrazek

Zofia.Sasza

[poprzednia][następna]