MIZI ODESZŁA DZISIAJ W NOCY... [']

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 27, 2011 15:46 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

A Torecan?
Czy próbowano, bo kojarzę, że kotom się to podaje.
Na mnie działa :mrgreen:
najszczesliwsza

Post » Nie lis 27, 2011 16:00 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Poker71 pisze:a masowanie brzusia?

Może, spróbuję. Ale jakiego brzusia, ta chudzina ma w miejscu brzusia coś zapadniętego. Taki czarny humor
najszczesliwsza pisze:A Torecan?

Nie znam tego. To na jelita? Ten Bisacodyl do mnie przemawia, szczególnie, że można stosować u kotów. Przeczytałam w jaki sposób działa i jeśli to faktycznie ta przyczyna, to powinno pomóc.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Nie lis 27, 2011 16:02 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

marta-po pisze:
najszczesliwsza pisze:A Torecan?

Nie znam tego. To na jelita? Ten Bisacodyl do mnie przemawia, szczególnie, że można stosować u kotów. Przeczytałam w jaki sposób działa i jeśli to faktycznie ta przyczyna, to powinno pomóc.

Żeby nie rzygać.
najszczesliwsza

Post » Nie lis 27, 2011 16:11 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Dostawałam Torecan na zawroty głowy, to bardzo silny lek i nie można go brać zbyt długo. Ma niezbyt miłe skutki uboczne, nie mówiąc o tym, że chodziłam po nim jakbym dostała młotkiem przez łeb :roll:
Jest na receptę.
Uważałabym z podawaniem go kotu ...
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Nie lis 27, 2011 16:13 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Avian pisze:Dostawałam Torecan na zawroty głowy, to bardzo silny lek i nie można go brać zbyt długo. Ma niezbyt miłe skutki uboczne, nie mówiąc o tym, że chodziłam po nim jakbym dostała młotkiem przez łeb :roll:
Jest na receptę.

Ja nie mówię, że trzeba go podać, ale mi się nasunęło i kojarzę, że ktoś kiedyś kotu podawał.

A ja osobiście po Torecanie jak nowo narodzona :ryk: i samochód czysty :ryk:
najszczesliwsza

Post » Nie lis 27, 2011 17:00 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

najszczesliwsza pisze:
Avian pisze:Dostawałam Torecan na zawroty głowy, to bardzo silny lek i nie można go brać zbyt długo. Ma niezbyt miłe skutki uboczne, nie mówiąc o tym, że chodziłam po nim jakbym dostała młotkiem przez łeb :roll:
Jest na receptę.

Ja nie mówię, że trzeba go podać, ale mi się nasunęło i kojarzę, że ktoś kiedyś kotu podawał.

A ja osobiście po Torecanie jak nowo narodzona :ryk: i samochód czysty :ryk:

Ja podawałam Żukowi. Na polecenie weta.Nie wszyscy wiedza,ale Żuk jest kotem specjalnej troski. Ma uchyłek przełyku i odbytu.Jelita nie pracują jak należy.
Przez wymioty i zaparcia mało nie odszedł od nas.
Dostawał w iniekcji co 4 godziny. Przy silnych wymiotach robiłam takze kroplówki pod skórne. W pewnym momencie tylko an kroplówkach jechaliśmy.
Żuk zatkał sie i nie wydalał kału.W małym ciałku było tego dużo i zatruwało organizm. takiz alegajacy kał to straszna trucizna i ból.
Marta, jeśli to złogi kałowe to trzeba moze pomyślec o lewatywie. Wet ja macał? Ty nic nie wyczuwasz w jelitach.To pod palcami można wyczuć.

Mały dostaje parafine 3 razy dziennie, lactukoze 1x dziennie. Lewatywa w razie problemu.

Jak sie nei załatwia to problem jest.Żunio też miał apetyt tylko wszystko zwracał.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Nie lis 27, 2011 19:19 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Nie umiem macać kota, żeby wyczuć złogi w jelitach. Generalnie porozmawiam z wetem o tym, żeby ją dobrze przeczyścić. Wieczór mamy lepszy. Nie wiem, czy to skutek kuracji parafinowej, która zakończyła się biegunką. Mizi zjadła już z 10 strzykawek i dopiero gdy się pojawił odruch wymiotny dałam jej spokój. Jest więc lepiej. Tylko nie wiem co jeszcze na noc jej podać: parafinę, lactulosum, czy na razie dać jej spokój.

marta-po

Post » Nie lis 27, 2011 19:34 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

zostań przy parafinie.Mnie kazano podac laktuloze jak juz się wyczyści.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Nie lis 27, 2011 20:37 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Zjadła kilka strzykawek zanim zwymiotowała, a wcześniej było nawet po 1 ml. Więc trochę lepiej. Znów zrobiła biegunkową kupę. Mimo wszystko mam chęć podać jej jeszcze parafinę, żeby zeszło jak najwięcej zalegającej treści, o ile nie wszystko. I Wydaje się trochę pogodniejsza, dużo mruczy i bardzo domaga się jedzenia.

marta-po

Post » Nie lis 27, 2011 20:38 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

marta-po pisze:Mizi dostała biegunki. Nie było tego dużo więc nie wiem czy zeszło wszystko, czy tylko tyle było. Podałam kilka strzykawek jedzenia, na razie bez wymiotów.Bardzo chce jeść, robię przerwy pomiędzy strzykawkami, gdyż podane na raz gwarantują wymioty. Miciula wtedy oblizuje końcówki strzykawek. I już wie, jak siadam tam i mówię: chodź Miciula, to od razu przybiega, siada i czeka. Zna już całą procedurę. Teraz przetrę kolejną porcje karmy przez sitko. W międzyczasie postawiłam jej wywar z mięsa. Nalałam też śmietanki, ale jak się ociepli to podam bo jest z lodówki. Mizi na prawdę chce jeść, jest głodna i dlatego przykro patrzeć jak wymiotuje. Może śmietanka nie do końca zdrowa, ale przy jej stanie chcę, żeby cokolwiek trafiło do brzucha, a po śmietance nie wymiotuje.

Potem znajdę gdzie czytałam, ale kotom nie wolno śmietany ! Też swoim dawałam, ale zrezygnowałam, bo informacja była przekonywująca. Spróbuj z naturalnym jogurtem :ok:

Marta, ja mam kilka kotów, które nie chodzą lub ze względu na uszkodzenia mają problemy z wypróżnianiem. Długo walczyłam z zaparciami i rozwolnieniami na zmianę :roll:
Dużo dowiedziałam się od weta, jeszcze więcej z forum plus praktyka.
Zamiast parafiny spróbuj olej słonecznikowy, bo parafina na dłuższą metę nie jest dobra. I koniecznie błonnik dodany do jedzenia.

Przepraszam, jeżeli piszę w trybie "rozkazującym", ale nie mam dzisiaj siły na uprzejmości, ale miało być bardzo uprzejmie i w formie porady :ok:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie lis 27, 2011 20:55 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Nie szkodzi, ja się nie gniewam. O oleju słonecznikowym jeszcze nie słyszałam, ale skoro przepraktykowałaś, to zapewne skutkuje. Błonnik też mam w domu i dodam do jedzenia. Trudne jest to wszystko, dlatego między innymi, że to nie mój kot i za każdego czułabym się odpowiedzialna, ale za czyjegoś, który jest teraz czasowo pod moją opieką - szczególnie odpowiedzialna.
Jogurt naturalny podawałam, ale to mój miejscowy wet powiedział, żeby dać jej mleko lub śmietanę, bo jogurt jest bardzo chudy. Nie jako stały punkt menu, tylko żeby coś odżywczego, co nie zwymiotuje doszło do brzucha, bo te ostatnie trzy dni były paskudne.

marta-po

Post » Nie lis 27, 2011 21:01 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

ze śmietaną chodzi o to że to są szybciutko trawione tłuszcze, jak sądzę, wysokoeergetyczne
jogurt z kolei zawiera bakterie odbudowujące florę w jelitach, tylko nie wiem jak u kota działają

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Nie lis 27, 2011 21:02 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Olej słonecznikowy polecił mi wet i teraz regularnie dodaję go do jedzenia kotom z prblemami wypróżniania. Działa jak złoto, a na dokładkę koty to lubią.

Nie pamiętam o co chodziło z tą śmietaną, ale może ostatnia biegunka być właśnie po niej. Kocie mleko jest chyba najlepszym wyjściem, odżywcze i nie spowoduje rozwolnienia. Tylko, jak mi kiedyś podpowiedziała wetka z forum, przy zatykającym się kocie trzeba je mocniej rozwodnić.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Nie lis 27, 2011 23:00 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Mizi jest bardzo głodna, przez te trzy dni mocno ją wypościło i dziś od popołudnia wręcz wylizuje strzykawki. Ma odruchy wymiotne, ale nie wymiotuje tak często, nawet czasem zje kilka strzykawek jedna po drugiej. Dodałam błonnik colon c, przeczyszczę ją jeszcze na noc olejem i podkarmię. Z całą pewnością dziś ma lepsze samopoczucie. Chyba faktycznie problem oprócz tarczycy może tkwić w jelitach. A i podaję jej lakcid.
Jutro powinny być wyniki poziomu hormonów.

marta-po

Post » Nie lis 27, 2011 23:40 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Jest na receptę.

Moj kot dostał z 10 lat temu od weterynarza torecan w czopkach (pewnie mniej obciążajacy dla żołądka czy jelit). Doraźnie pomogł bardzo szybko przy wymiotach wręcz co pół gdziny. Potem można było spokojnie wszystko zbadać i zdiagnozować (chodzilo o trzustkę).

mateosia

Od: Nie wrz 11, 2011 18:41

[poprzednia][następna]