DO zamknięcia - KORABIEWICE

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Nie lis 27, 2011 18:51 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Całe 2 min!
I mnóstwo informacji 8)
Ostatnio edytowano Nie lis 27, 2011 18:51 przez magaaaa, łącznie edytowano 1 raz

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Nie lis 27, 2011 18:51 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Zofia&Sasza pisze:O 18.45 w TVP INFO "pierwszy rzetelny reportaż o Korabiewicach" :?

Tej minucie i Kurierze Mazowieckim, to chyba daleko było do reportażu...
Karolina

karolinah

Od: Wto gru 05, 2006 17:05

Post » Nie lis 27, 2011 18:52 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

karolinah pisze:
Zofia&Sasza pisze:O 18.45 w TVP INFO "pierwszy rzetelny reportaż o Korabiewicach" :?

Tej minucie i Kurierze Mazowieckim, to chyba daleko było do reportażu...

Przepraszam :wink: tak wyczytałam na FB. To napisała jednak z nowych wolontariuszek.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Nie lis 27, 2011 19:25 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Entuzjastka :lol: No nic, dobrze, że są te nowe wolontariuszki, i coś się w ogóle mówi o sprawie :P
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Nie lis 27, 2011 19:37 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

http://www.tvp.pl/warszawa/informacyjne ... 11/5749576
Jak ktoś przegapił - proszę, tu jest
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Nie lis 27, 2011 20:03 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

zaznaczę ....
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

Post » Nie lis 27, 2011 23:19 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

oczywiście, każdy kto przyjedzie zostanie wpuszczony na teren i może pracować, adoptować zwierzęta, fotografować aby potem umieszczać w internecie czy wysyłać zdjęcia znajomym, i w ogóle robić wszystko co przyniesie pożytek zwierzętom.
Oczywiście w weekend też. Można pracować również przy kotach, bardzo potrzebne, uprzedzam tylko że większość kotów jest teraz leczona na świerzb, który ponoć przenosi się też na ludzi więc żeby potem nie było...
wyekwipować się należy w grube ciepłe ubranie i buty takie żeby można bylo chodzić po kostki w błocie i kupach. rekawice robocze. ew. maseczki na twarz - siano strasznie pyli.
no i najlepiej takie rzeczy mieć na sobie które można potem łatwo uprać, żeby nie przenieść zarazków czy larw na zwierzęta w domu.
co do adopcji, pierwsze słyszę zeby były zawieszone.
osobiście obfotografowałem prawie wszystkie zwierzęta i teraz robimy bazę adopcyjną która za kilka dni powinna być dostępna na stronie lepszedni.pl
tymczasem można adoptować i będziemy przeszczęśliwi jeśli znajdą się domy.
prawie wszystkie psy są tak przyjazne i prostu tak marzą o kontakcie z człowiekiem, że po prostu aż żal od nich wychodzić. Koty też są wspaniałe. Są przepiękne konie, a nawet byk którego bardzo lubię, chociaż kiedyś porozrzucał mi rzeczy z otwartego bagażnika:) Są niedźwiedzie których bardzo mi żal - jest jednak dla nich jakaś nadzieja bo zgłosił się ktoś kto mógłby ewentualnie załatwić dla nich budowę wybiegu z prawdziwego zdarzenia - otoczonego fosą. pozyjemy, zobaczymy.

oczywiscie adopcja kota czy psa wiąże się z umową adopcyjną, to chyba zrozumiałe. na życzenie mogę podesłać każdemu kto ciekaw. ogólnie rzecz biorąc chodzi o zabezpieczenie praw zwierzęcia i unikanie adopcji nieodpowiedzialnych.
Nikt jednak nie zamierza trzymać siłą zwierząt w Korabiewicach. Ideałem byłoby, żeby wszystkie znajdujące się tam zwierzęta znalazły domy.

Tomasz Matkowski

Od: Pon lip 25, 2011 0:11

Post » Pon lis 28, 2011 0:58 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

czyli jutro czy we wtorek można przyjechać i adoptować psa czy kota?

ja chętnie zapoznam się z umową adopcyjną, poproszę na maila: psiaki2010@gmail.com, jest jakaś inna umowa dla domów tymczasowych czy nie będzie to praktykowane?

polecam gumiaki na tą porę roku może nawet ocieplane - łatwiej się szoruje ;)

"lepsze dni" już od ponad tygodnia i kupy jeszcze nie posprzątane?

jedno mnie zastanawia taka cisza od sierpnia, aż tu nagle w kilka dni taki ruch, rozumiem, że stan "zakocenia" zmienił się?

nowe wolontariuszki? czyli kto?

tripti

Od: Wto mar 01, 2011 14:22

Post » Pon lis 28, 2011 9:23 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Tomasz Matkowski pisze:oczywiście, każdy kto przyjedzie zostanie wpuszczony na teren i może pracować, adoptować zwierzęta, fotografować aby potem umieszczać w internecie czy wysyłać zdjęcia znajomym, i w ogóle robić wszystko co przyniesie pożytek zwierzętom.
Oczywiście w weekend też. Można pracować również przy kotach, bardzo potrzebne, uprzedzam tylko że większość kotów jest teraz leczona na świerzb, który ponoć przenosi się też na ludzi więc żeby potem nie było...
wyekwipować się należy w grube ciepłe ubranie i buty takie żeby można bylo chodzić po kostki w błocie i kupach. rekawice robocze. ew. maseczki na twarz - siano strasznie pyli.
no i najlepiej takie rzeczy mieć na sobie które można potem łatwo uprać, żeby nie przenieść zarazków czy larw na zwierzęta w domu.
co do adopcji, pierwsze słyszę zeby były zawieszone.
osobiście obfotografowałem prawie wszystkie zwierzęta i teraz robimy bazę adopcyjną która za kilka dni powinna być dostępna na stronie lepszedni.pl
tymczasem można adoptować i będziemy przeszczęśliwi jeśli znajdą się domy.
prawie wszystkie psy są tak przyjazne i prostu tak marzą o kontakcie z człowiekiem, że po prostu aż żal od nich wychodzić. Koty też są wspaniałe. Są przepiękne konie, a nawet byk którego bardzo lubię, chociaż kiedyś porozrzucał mi rzeczy z otwartego bagażnika:) Są niedźwiedzie których bardzo mi żal - jest jednak dla nich jakaś nadzieja bo zgłosił się ktoś kto mógłby ewentualnie załatwić dla nich budowę wybiegu z prawdziwego zdarzenia - otoczonego fosą. pozyjemy, zobaczymy.

oczywiscie adopcja kota czy psa wiąże się z umową adopcyjną, to chyba zrozumiałe. na życzenie mogę podesłać każdemu kto ciekaw. ogólnie rzecz biorąc chodzi o zabezpieczenie praw zwierzęcia i unikanie adopcji nieodpowiedzialnych.
Nikt jednak nie zamierza trzymać siłą zwierząt w Korabiewicach. Ideałem byłoby, żeby wszystkie znajdujące się tam zwierzęta znalazły domy.

No to trzymam za słowo i organizuję "koci" wyjazd. A jak się ubrać do schronu, to mniej więcej wiemy ;)
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon lis 28, 2011 10:41 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Data

UMOWA ADOPCYJNA

Dane nowego opiekuna/opiekunki:
Imię i nazwisko.......................................... .................................................. ..........
Adres............................................. .................................................. .....................
Nr dowodu osobistego........................................ .........................
PESEL............................................. ..

Dane zwierzęcia:
Imię............................................. ............................ Płeć...........................................................
Wiek/data urodzenia......................................... Rasa..............................................................

Zobowiązuję się do otoczenia psa rzetelną opieką, najlepszą, jaką będę w stanie mu zapewnić, oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego, w tym:
1. Jeśli zwierzę ucieknie, zobowiązuję się powiadomić osobę wydającą zwierzę, jak też podjąć wszelkie możliwe kroki zmierzające do odnalezienia go.
2. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zrezygnuję z posiadania zwierzęcia, odwiozę go do osoby
wydającej lub zapewnię opiekę nowego, troskliwego i odpowiedzialnego opiekuna
i powiadomię o tym kroku osobę wydającą, która ma prawo do skontrolowania nowych
warunków i podpisania umowy adopcyjnej z nowym opiekunem.
3. Pod żadnym względem nie porzucę zwierzęcia ani nie oddam go do schroniska.
4. Pies będzie miał obrożę z moim telefonem i/lub adresem.
5. Zwierzę będzie pod opieką weterynaryjną, będzie regularnie odrobaczane, szczepione,
a w razie choroby leczone z należytą troską.
6. Pies nie będzie trzymany na łańcuchu. W przypadku psa mieszkającego na zewnątrz
(w kojcu) zobowiązuję się zapewnić mu właściwie ocieploną budę, wybieg oraz stały
dostęp do wody, a także posiłek dwa razy dziennie.
7. Pies nie będzie miał kopiowanych uszu ani ogona (chyba, że względy zdrowotne będą tego
bezwzględnie wymagały), ani nie będzie traktowany niezgodnie z Ustawą o ochronie
zwierząt.
8. Zwierzę nie zostanie sprzedane. Przygarniam je z potrzeby serca, a nie dla zysku.
9. Zwierzę nie jest przeznaczone do rozrodu - zostanie poddane zabiegowi sterylizacji (suka/kotka) lub będzie dobrze pilnowany (pies/kocur; zalecana kastracja).
10.Wyrażam zgodę na kontrole poadopcyjne.
11. W przypadku rażącego naruszenia któregoś z punktów niniejszej umowy, osoba wydająca
ma prawo do natychmiastowego odebrania zwierzęcia adoptującemu.

Przyjmuję do wiadomości, że w razie złego traktowania zwierzęcia grozi mi odpowiedzialność karna na podstawie ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997r.

.................................................. ...................................................
Podpis adoptującego Podpis wydającego

Tomasz Matkowski

Post » Pon lis 28, 2011 10:45 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

co do uwagi o nie posprzątanych od tygodnia kupach: jak ja lubię takich cwaniaczków któzy sami palcem nie kiwną:)

wyjaśniam dla innych, bo cwaniaczek/cwaniaczka i tak nie zrozumie:
500 psów robi tam kupy od lat. proszę sobie przemnożyć.
i zastanowić się czy kilka osób może te kupy sprzątnąć w tydzień.
tak, KILKA osób, bo chociaż w internecie wymądrzają się setki "obrońców zwierząt" i "znawców tematu", a lament jest na całą Polskę, to do korabiewic przyjeżdża raptem kilkoro wolontariuszy, głównie w weekend.

jesteśmy właściwie sami. czy ktoś to rozumie????

Tomasz Matkowski

Post » Pon lis 28, 2011 10:56 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Ja nie rozumiem - to co z tą Vivą było?
Ktoś ja wygonił z Korabiewic?
Może gdyby była w schronisku mile widziana to wolontariuszy byłoby więcej?

Tripti nie jest cwaniaczką i smiem przypuszczać, ze więcej w życiu wysprzatała kup w Korabiewicach, niż Ty widziałeś do tej pory.
Uważam, ze kilka osób przy solidnej pracy jest w stanie wysprzatać kupy po kilkuset psach w jeden dzień. Co więcej - brałam niejednokrotnie udział w takim sprzątaniu.
Nikt nikomu nie utrudniał wstepu na teren schroniska w takich razach.
Z tym że to było w innym schronisku, normalnym.

Tomaszu Matkowski, kim Ty jesteś w Korabiewicach?
Wolontariuszem?

magaaaa

Post » Pon lis 28, 2011 11:59 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

Tomasz Matkowski pisze:co do uwagi o nie posprzątanych od tygodnia kupach: jak ja lubię takich cwaniaczków któzy sami palcem nie kiwną:)

wyjaśniam dla innych, bo cwaniaczek/cwaniaczka i tak nie zrozumie:
500 psów robi tam kupy od lat. proszę sobie przemnożyć.
i zastanowić się czy kilka osób może te kupy sprzątnąć w tydzień.
tak, KILKA osób, bo chociaż w internecie wymądrzają się setki "obrońców zwierząt" i "znawców tematu", a lament jest na całą Polskę, to do korabiewic przyjeżdża raptem kilkoro wolontariuszy, głównie w weekend.

jesteśmy właściwie sami. czy ktoś to rozumie????

Nie rozumiem skąd ta agresja? 8O A uwagi o "przyjeżdżaniu w weekend" mógłbyś sobie darować. Większość z nas pracuje. A co do tripti, to popieram wypowiedź koleżanki. Ta dziewczyna babrała się w korabiewickim błocie zanim o Was ktokolwiek tam usłyszał. Takie wypowiedzi nikogo do pomocy nie zachęcą.
Mam także prośbę o pokazanie "kociej" umowy adopcyjnej.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon lis 28, 2011 12:13 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

magaaaa pisze:Tomaszu Matkowski, kim Ty jesteś w Korabiewicach?
Wolontariuszem?

Pytam, bo może nie jestes jednak wysatrczjaąco władną osobą by do Korabniewic kogokolwiek zapraszać.
Czy jest jakiś kontakt telefoniczny ze schroniskiem?
Tak, by osoba wybierająca się do schroniska mogła bezpośrednio przed wyjazdem zadzwonić i upewnić się czy faktycznie tego i tego dnia są adopcje i nie odejdzie z niczym.

magaaaa

Post » Pon lis 28, 2011 12:36 Re: KORABIEWICE - Tajemniczy sponsor i nowy kierownik

No nareszcie jakieś rozsądne pytanie.

bo w licytacji kto ile kup w zyciu sprzątnął nie zamierzam brac udziału - zostawiam to osobom o mentalnosci przedszkolaków

a na Twoje pytanie chętnie odpowiem:
kierownikiem (od tygodnia) schroniska (a właściwie nie schroniska, bo korabiewice utracily jakis czas temu ten status) jest mój serdeczny przyjaciel Tomasz Lesin. Podaję Ci jego telefon, abyś Ty - lub każdy kto chce - mół/mogła upewnić się przed wyjazdem czy wszystko aktualne: 695 280 402

jeśli chodzi o to kim jestem - nie ukrywam się za nickiem, więc kto ciekaw może sobie zgoglować.
w Korabiewicach jestem najzwyklejszym wolontariuszem od sprzątania kup - z tą moze drobną poprawką że to ja przyciągnąłem tam Tomasza Lesina, że ściśle współpracujemy i mamy zamiar doprowadzić do porządku tę stajnię Augiasza:)

Tomasz Matkowski

[poprzednia][następna]