Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Dziewczyny stanęło u nas jednak na imieniu dla małej - 霧 czyli "Kiri" w znaczeniu "mgła". Patrząc na zdjęcia i za waszym opisem, mamy wrażenie, że to dla niej najlepsze imię, jakie potrafimy wymyślić
Inaczej pisane w japońskim słowo "kiri" ma wiele znaczeń, najważniejsze oprócz "mgły" to "ciąć (mieczem)" - o mocnym (i honorowym w azjatyckiej kulturze) wydźwięku, ale myślę, że ukrytym też gdzieś w tej małej, bardzo ostro potraktowanej przez los kotce, po której wciąż widać ślady z przeszłości; w odpowiednim kontekście "kiri" znaczy również "od teraz/tego momentu w czasie" lub jak w sformułowaniu "kiri wo tsukeru" - "rozwiązywać problem" (co kojarzy nam się z naszymi poszukiwaniami po chorobie pierwszych maluchów i jej pojawieniem się). Także imię wielostronne, zawierające w sobie i delikatność, ulotność i urodę, i ostrzejsze, poważniejsze znaczenia.
Nie wiem, może trochę za duże do tego przywiązaliśmy znaczenie, ale chcemy małej dać taki amulet, lucky charm, w postaci imienia na szczęście, bo na pewno się jej należy:) Mamy nadzieję, że się spodoba i Wam!?
Korciaczki pisze:Kiri:-)
Koszmaria pisze:aoi to niebieski
hoshi gwiazda
kimagura kapryśna
jeszcze nie znalazłam plama
Dziękuję Koszmariami się podoba hoshi,a wymawia się hoszi czy hosi?Czekam na plamę
Użytkownicy przeglądający ten dział: Silverblue i 38 gości