Szczęśliwa jedenastka tymczasy GŁUCHY CHIHUAHUA SZUKA DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 26, 2011 16:17 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

dorcia44 pisze:dziękuję :1luvu:
nie mam z kim przedyskutować :oops:

A o czym Ty chcesz dziewczyno dyskutować? A co do kwestii prawnych, trzeba sprawdzić ale było tak że najemca który dokonał w lokalu ulepszeń, remontów - tzw. nakładów koniecznych, miał prawo do zwrotu kasy za trwałe ulepszenia które stały się własnością właściciela lokalu. Do zwrotu za zbytki już niekoniecznie, a ogrzewanie to przecież nie zbytek?

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Sob lis 26, 2011 16:41 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

Jek pisze:A o czym Ty chcesz dziewczyno dyskutować?

Jek, ja bym jednak nie bagatelizowała problemu.
Bo niestety jest o czym dyskutować.
Dorota chce inwestowac na kredyt w mieszkanie, które nie jest jej, ma niejasną sytuację prawną, a stan budynku jest taki, że prędzej można spodziewac się, że nadzór budowalny zarządzi wysiedlenie niż własciciel zrobi tam remont :?

Jek pisze: Do zwrotu za zbytki już niekoniecznie, a ogrzewanie to przecież nie zbytek?

Formalnie, to budynek jest ogrzewany.
Ma piece.

Dlatego się pytam o kwestie prawne, bo pamiętam że sytuacja prawna budynku jest mocno zawiła, a techniczna wrecz tragiczna.
I jak przyjdzie co do czego, to nikt nie będzie się wzruszał poniesionymi nakładami.

Choć i tak uważam, że Dorota od kilku lat powinna wpisać sie na listę oczekujących na mieszkanie komunalne...
Karolina

karolinah

Od: Wto gru 05, 2006 17:05

Post » Sob lis 26, 2011 18:04 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

karolinah pisze:
Jek pisze:A o czym Ty chcesz dziewczyno dyskutować?

Jek, ja bym jednak nie bagatelizowała problemu.
Bo niestety jest o czym dyskutować.
Dorota chce inwestowac na kredyt w mieszkanie, które nie jest jej, ma niejasną sytuację prawną, a stan budynku jest taki, że prędzej można spodziewac się, że nadzór budowalny zarządzi wysiedlenie niż własciciel zrobi tam remont :?

Jek pisze: Do zwrotu za zbytki już niekoniecznie, a ogrzewanie to przecież nie zbytek?

Formalnie, to budynek jest ogrzewany.
Ma piece.

Dlatego się pytam o kwestie prawne, bo pamiętam że sytuacja prawna budynku jest mocno zawiła, a techniczna wrecz tragiczna.
I jak przyjdzie co do czego, to nikt nie będzie się wzruszał poniesionymi nakładami.

Choć i tak uważam, że Dorota od kilku lat powinna wpisać sie na listę oczekujących na mieszkanie komunalne...

No właśnie dlatego napisałam że trzeba sprawdzić. Piece jako ogrzewanie i zmiana na dwufunkcyjny kocoł grzewczy to nie jest zbytek i nakład zbędny w rozumieniu kc. Ale co do sytuacji prawnej to sprawdzić należy. No i istotne jest kto jest właścicielem oraz np. sporządzenie kilku dupokrytek.

Jek

Post » Sob lis 26, 2011 18:13 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

dorcia44 pisze:centralne własne ,u nas nikt nie ma ,czyli będzie piec dwu funkcyjny .

karolinah,wiem tyle że nadal jest we władaniu administracyjnym ,swego czasu był na sprzedaż teraz już chyba nie :roll:
ale wejdę w poniedziałek do Zarządu i się podpytam.
Gwarancji niestety nie mam żadnej :?

Dorcia, maupo Ty :evil: . Przecież pisałam w SMSie, żeby robić, ale w sytuacji, kiedy Ty masz zagwarantowane, że Was z mieszkania nie mogą wyrzucić (mam tu na myśli wcześniejsze perypetie w sprawie prawidłowej umowy najmu itd.)

Co z Twoimi rękami???? Ciśnienie mnie powaliło.... :cry:
Kiedy masz wyniki badań?

Edit: już widzę, że temat sprawy mieszkania jest poruszony :ok: . Trzeba się zawsze zabezpieczyć.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob lis 26, 2011 19:00 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

Myślę że na mieszkanie komunalne trzeba będzie długo czekać, dlatego przed założeniem centralnego Dorciu sprawdź w spółdzielni jak sprawa wygląda z kamienicą i zapytaj o ewentualny zwrot kosztów poniesionych na polepszenie mieszkania w przypadku gdyby właściciel miał jakieś plany co do kamienicy - miejmy nadzieję, że nie będzie miał. Jeśli się dowiesz, że jest ok to rób ogrzewanie :D
A co do wyników to zwykle jak rano się robi to po południu są, chyba że są jakieś skomplikowane badania, więc Dorciu w poniedzialek powinnaś mieć je na 100%

kaja888

Od: Pon wrz 29, 2008 21:03

Post » Sob lis 26, 2011 19:05 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

jestem prawnym najemcom ,a co dalej ? tego nie wie nikt :cry: coś zrobić muszę .
kiedyś lokatorzy sobie porobili piece na grzałki elektryczne ,niektórzy polikwidowali piece ,jeszcze inny ma grzałkę gazową w piecu :roll:
w piecu palę tylko ja.
w poniedziałek lub wtorek wejdę do administracji .

ja nie chcę się stąd wyprowadzać ,tu całe moje życie ,wspomnienia ,wszyscy moi tu są ,żyją ze mną :oops:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob lis 26, 2011 20:43 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

[/b]IZA MA PROBLEM ,PROBLEMEM TYM SĄ SZCZURY W MIEJSCU W KTÓRYM KARMI KOTY SZCZURY WYJADAJĄ WSZYSTKO SA OGROMNE CO MOŻNA ZROBIĆ ABY SIĘ ICH POZBYĆ??????[/b]

Bardzo proszę o rady .
Obrazek

dorcia44

Post » Sob lis 26, 2011 21:00 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

Moja koleżanka też była prawnym najemcą mieszkania w kamienicy ,którą niedawno odzyskał własciciel. No i dostała pismo oznajmiające rozwiązanie umowy najmu. Na wyprowadzenie się ma 3 lata. I g....o. kogoś obchodzi ,ze może się wyprowadzić tylko pod most ,bo nie ma kasy na kupno mieszkania,ani szansy na kredyt, że ma chorą matkę,że na wynajęcie też nie bardzo ja stać.
Na mieszkanie komunalne nie ma co liczyć ,bo póki co jeszcze ZA DUŻO zarabia. Co innego jakby była bezrobotnym menelem ......o wtedy to by się pomoc należała :twisted: !!
To tak ku przestrodze piszę ,bo zawsze się może coś ze stanem prawnym kamienicy zmienić i wtedy z długiem zostaniesz ....

Wanilka

Od: Śro kwi 16, 2008 16:47

Post » Sob lis 26, 2011 21:22 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

Wanilko , wygląda na to że nie powinnam nic robić ,tak trwać ,
Ja wiem że różnie może być :cry:
ale muszę też myśleć o danej sytuacji ,mojej sytuacji.
Zakładając że nie będę mogła napalić w piecu ,że nie dam rady itp....co będzie w domu?maluchy pomarzną ,pochorują się :cry: bywa że Gadzina pracuje po 12 godzin z dojazdami jest 14 godz, poza domem.
Boje się dziewczyny ,po prostu się boję. :oops: :cry:

jest też miły akcent całej tej sprawy ,koleżanka Asia mshume z dogo.powiedziała że jak by co to o psy nie muszę się martwić ,wszystkie zabierze do siebie .a ja mam tylko o sobie myśleć.
wzruszenie aż mnie ścięło.
Obrazek

dorcia44

Post » Sob lis 26, 2011 21:34 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

dorcia44 pisze:Wanilko , wygląda na to że nie powinnam nic robić ,tak trwać ,

Dorota, ustaw sie w kolejce do mieszkania komunalnego...
To jest kolejka w ktorej i tak czeka sie latami, ale w razie nie daj boze jakiejs awaryjnej sytuacji z ta kamienica, bedziesz mogla chociaz miec cien szansy na jakies awaryjne mieszkanie.
Karolina

karolinah

Od: Wto gru 05, 2006 17:05

Post » Sob lis 26, 2011 21:41 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

Karolinko ,masz rację .
chociaż sąsiedzi składali o mieszkanie i zostali odrzucenie bo mają super warunki ,mieszkają przez ścianę :wink:
Obrazek

dorcia44

Post » Sob lis 26, 2011 22:29 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

Z drugiej strony nie ma co siedzieć w bezczynności z myślą, że zabiorą mieszkanie i nic nie robić. Skoro Dorciu czujesz taką potrzebę, żeby to zrobić to rób tylko pogadaj w administracji. Jak uczą na wszystkich mądrych kursach i szkoleniach - trzeba myśleć pozytywnie, wtedy w życiu dzieje się lepiej, bo czarne myśli przyciągają tylko zło.
Z drugiej strony Dorcia nie może tak czekać w bezczynności przez ileś lat, że mieszkanie jej zabiorą i nie robić nic w kierunku, żeby jej się lepiej żyło.
Dorciu widzę, że jesteś nastwiona na ten piec :D Ważne, że coś chcesz robić.
A w kolejce po komunalne możesz się ustawić, ale z myślą że i tak będziesz tutaj stale mieszkać bo to jest Twoje miejsce na ziemi :) a ta kolejka to tak w razie czego, w razie czarnego scenariusza, który nigdy się nie wydarzy :D

kaja888

Post » Nie lis 27, 2011 7:41 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

Miłej niedzielki życzę :D

kaja888

Post » Nie lis 27, 2011 8:58 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

Ten piec dwufunkcyjny trzeba dobrze przemyśleć.
Ktoś tu napisał, ze koszty ogrzewania spadną. nie liczyłabym na to, gaz jest drogi a będzie jeszcze droższy :cry:
No i ciepła woda. W moim dwufunkcyjnym jest bojler na ciepłą wodę, w rezultacie mam 120 litrów gorącej wody rano, która stygnie do wieczora i znów wieczorem się grzeje :roll: I coś mnie trafia jak widzę takie marnotrawstwo, bo rano tej wody nie wykorzystujemy, wieczorem za to jest za mało a w ciągu dnia woda jest ledwo letnia.
Moim zdaniem do wody lepszy jest przepływowy piec, nie wiem, może teraz są takie dwufunkcyjne. No taki, który wodę by grzał wtedy, kiedy jest to potrzebne.

progect

Od: Nie lis 28, 2004 21:36

Post » Nie lis 27, 2011 10:13 Re: Minęły Dwa Lata Bez Mojego tż :( Malwa i Lusia do adopcji

progect pisze:Ten piec dwufunkcyjny trzeba dobrze przemyśleć.
Ktoś tu napisał, ze koszty ogrzewania spadną. nie liczyłabym na to, gaz jest drogi a będzie jeszcze droższy :cry:
No i ciepła woda. W moim dwufunkcyjnym jest bojler na ciepłą wodę, w rezultacie mam 120 litrów gorącej wody rano, która stygnie do wieczora i znów wieczorem się grzeje :roll: I coś mnie trafia jak widzę takie marnotrawstwo, bo rano tej wody nie wykorzystujemy, wieczorem za to jest za mało a w ciągu dnia woda jest ledwo letnia.
Moim zdaniem do wody lepszy jest przepływowy piec, nie wiem, może teraz są takie dwufunkcyjne. No taki, który wodę by grzał wtedy, kiedy jest to potrzebne.

Wszystko zalezy od pieca i jego oprogramowania. Ja mam piec dwufunkcyjny z zamknietą komorą spalania. Ciepłą wodę mam w określonych porach - tzn. cieplejszą, taj jak piec został ustawiony. W razie nagłych potrzeb wrzucam tryb na żądanie i za chwilę mam gorącą w kranach. Poza tym zbiorniki buforowe na ciepłą wodę są różne, różnej wielkości itp. Można też poprzez odpowiednie ustawienie wykorzystać taki zbiornik jako np. dodatkowe źródło ciepła - jak stygnie to oddaje? Albo porządnie zaizolować, minimalizując straty. Tylko trzaba pomyśleć co i jak i nie do końca słuchać "fachowców" że tak się nie da.

Jek

[poprzednia][następna]