Jak karmić kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 18, 2011 17:53 Jak karmić kota?

No właśnie. Mam dwójkę kotów. Jedno wyłowione z rzeki, jako pisałam, drugie dłużej, stałe. Od pewnego czasu, cóż - martwię się, że nie dokarmiam ich dobrze. Mieszkam na wsi, dojazd do miasta niby rzecz niekosztowna, ale ledwie starcza nam chwil ulotnych ;)

Chciałam zapytać, jak się karmi kota, JEŚLI się nie ma karmy? Co mu podawać, by miał wszystko, czego potrzebuje? Babciny sposób mleko + mięso (tak, wiem, mleka się starym nie powinno podawać - nietolerancja laktozy, te sprawy) jakoś dawały kiedyś radę - no, ale pewna nie jestem.

Słowem: nie mając dostępu do miasta (powiedzmy), za to dobroć wsi spokojnej, wsi wesołej, co podawać, żeby kot miał wszystko uzupełnione, rósł zdrowy i szczęśliwy?

Devvra

Od: Pt paź 21, 2011 17:56

Post » Pt lis 18, 2011 20:08 Re: Jak karmić kota?

Koty to mięsożercy, ale karmienie samym mięsem to chyba nie najlepszy pomysł, gdyż gotowa(dobra sucha) karma zawiera składniki niezbędne kotu(jak np. tauryna), którym brakuje w takiej ilości w mięsie. Należałoby je wówczas suplementować.
Surowe mięso może spowodować niebezpieczeństwo zarażenia kota pasożytami, dlatego dobrze je najpierw przemrozić.
Nie wolno dawać kotu wieprzowiny(ryzyko choroby Aujeszkyego).

Co do konkretnych propozycji diety "domowej" może wypowie się ktoś bardziej doświadczony, bo ja głównie gotowymi karmami karmię, czasem uzupełniając jakimś mięsiwem.
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Pt lis 18, 2011 20:22 Re: Jak karmić kota?

Zakupy dla kotów możesz robić w sklepach internetowych, kurier dowiezie pod drzwi.
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Sob lis 19, 2011 10:17 Re: Jak karmić kota?

mikela pisze:....
Surowe mięso może spowodować niebezpieczeństwo zarażenia kota pasożytami, dlatego dobrze je najpierw przemrozić. ...

Alternatywnie można pokropić wodą święconą. Skutek identyczny.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob lis 19, 2011 10:30 Re: Jak karmić kota?

Też mieszkam na wsi, w sklepie są karmy, ale tylko najgorsze z najgorszych :? Ja zamawiam wszystko dla kotów przez internet. Raz na 3 miesiące paczka i mam z głowy. A jak chcesz karmić kota jedzeniem przygotowanych przez Ciebie to poszukaj informacji na temat BARFu z tym, że i tak byś musiał/musiała kupić odpowiednie suplementy.
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59