» Wto lis 15, 2011 0:54
Re: Hospicjum dla Kotów Bezdomnych.
Z tego co wyczytałam myślę, że kotek mógł umrzeć z powodu uogólnionej zjadliwej kaliciwirozy. Ta łapka, o której pisałaś Agn to nie był raczej uraz tylko bóle mięśniowe spowodowane właśnie tą chorobą. W moim stadzie dobrych parę tygodni temu umarła koteczka bez żadnych zewnętrznych objawów. Dwa dni przed śmiercią, kiedy ją widziałam nie chciała jeść, potem kociaki z tego samego miotu miały objawy takie jak żółtaczka, biegunki, kompletny brak apetytu. Przeżyły. Byłam z nimi u dwóch weterynarzy, jeden wskazywał na FIP drugi na panleukopenię, okazało się, że żadna z tych chorób nie była trafna, bo koty po 4 dniach niejedzenia i dogorywania wyzdrowiały. Po tym zdarzeniu długo wertowałam w internecie i doszłam do tego, że to była uogólniona bardzo silna kaliciwiroza, przy której występują najróżniejsze objawy, jednym z takich objawów przy kociakach jest kulenie. Śmiertelność jest bardzo wysoka, a to kulenie wskazuje na bardzo ostry przebieg.
Przykro, że kotek umarł, jednak przy kociakach i silnych objawach niewiele da się zrobić.