PAKT CZAROWNIC XXIX - dziękuję za wszystko!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 11, 2011 11:53 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

:smiech3: :smiech3: :smiech3:
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt lis 11, 2011 12:37 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

A ja mam dzisiaj wolne, bo po pierwsze jest święto, a po drugie wybuchnął mi system w komputerze służbowym i dopiero w poniedziałek go oddaję do informatyka - zatem nie mam co robić dzisiaj :twisted: Naprawdę nie zrobiłam tego z premedytacją, ale... przyda mi się trochę spokoju. :roll: Siedzę zatem w kuchni i piekę kaczkę z jabłkami, bo mnie naszła chuć nieodparta, oraz ojciec mnie zmusił :lol: Jak dawno juz nie jadłam takiej kaczki z jabłkami, żurawinką....mniam... Nawet Frędzel się ożywił na te aromaty :lol:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Od: Śro paź 15, 2008 15:16

Post » Pt lis 11, 2011 12:58 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

A ja dzisiaj zaległe porządki robię oraz gotuję gołąbki, na które zwykle nie mam czasu :D
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pt lis 11, 2011 13:15 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

charm pisze:
shira3 pisze:Będę bardzo niedyskretna jak zapytam co to jest goła jolka? 8O :roll:

zastanawiałam się, kiedy ktoś zapyta :twisted: :lol:
goła jolka = naga jolokia ;)

Ja tez tylko na to czekalam :) Gola Jolka wziela sie stad ze zapomnialam nazwy tej cudownej papryczki chili a pamietalam tylko ze poczatek byl od golizny czy jakos tak... a ze moja ciotka ma na imie Jola i skojarzylo mi sie z nia to wyszla Gola Jolka ;)

Czy ja rozumiem ze pierwsze zdjecie Kacperka z trzech cytowanych jest mojego amatorskiego autorstwa?? :D :ok: :ok:
Kacper jest po prostu boski, charakterny, piekny, madry i mruczacy. Uzaleznia od siebie natychmiast, jest BOSKI!!!

Asia_Siunia pisze:Charm...intrygujące...papryczka chilli poprawi Sol jakość życia 8O

(Wcześniej myślałam, że Sol pozbyła się bobra... :oops: czy coś w tym stylu)

Asia, juz Ci tlumacze - mam totalny katar, po zjedzeniu u charm kolacji z aplikacja ostrego sosu w ktorym wystapila m.in. Gola Jolka nos mi sie odetkal. Rano dzis zapodalam sobie kilka ziarenek na kanapke po czym dostalam ataku kichania trwajacego dobre 20 minut 8O katar zaczal schodzic i zatoki zaczynaja sie przeczyszczac. To lepsze niz ibuprom max :) A gardlo tez lekko przeszlo, nad ranem zjadlam pol zabka czosnku, teraz wspomoglam Jolka i jest lepiej niz bylo.

Boberek zostaje poki co, w zimie przyda sie dodatkowa opcja grzania :ok: Asia czy ja Ci juz mowilam ze jestes boska?? :mrgreen: :ok:
Najpiękniejszą muzyką przed snem jest mruczenie szczęśliwego kota...

solangelica

Od: Wto paź 28, 2008 23:10

Post » Pt lis 11, 2011 13:23 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

shira3 pisze:A ja dzisiaj zaległe porządki robię oraz gotuję gołąbki, na które zwykle nie mam czasu :D

Ja dzis postanowilam sie wyspac. Z racji tego ze dotarlam pozno do domu wzielam i padlam nad ksiazka. Tuz przed 6.00 obudzil mnie rozpaczliwy glos oznajmiajacy ze temu kotku chce sie jesc... Wstalam do ubikacji i nagle temu kotku rozmnozylo sie do pieciu zdesperowanych ogonow. Dalam bandzie zryc, zrobilam sobie herbaty (przy czym pekl mi moj ulubiony mega kufel, oblewajac mi nogi wrzatkiem), zjadlam pol zabka czosnku, wypilam herbate i zaaplikowalam sobie aspiryne ,dolozylam jeszcze polar i wrocilam do lozka. Pies przejal funkcje grzejnika, wiec obudzilam sie ok 9.00 (szal normalnie).

Jutro na 8.00 rano mam byc w Bytomiu, potem biegam caly dzien po miescie z ankieta na temat gornikow (he he moj ulubiony temat) a potem pruje na Radzionkow kaj czeko na mnie moja gryfno kolezanka, bo robimy babski comber z jej matula. Nie wiem o ktorej i jak wroce, niby Radzionkow po sasiedzku ale wiecie jak to jest ... ;)

Pomponmamo ja Cie poprosze o przepis na te kaczke :) Ostatnio czytalam przepis na kaczke w sosie pigwowym mniam:)

solangelica

Post » Pt lis 11, 2011 13:29 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

solangelica pisze:Czy ja rozumiem ze pierwsze zdjecie Kacperka z trzech cytowanych jest mojego amatorskiego autorstwa?? :D :ok: :ok:

tak ;) :ok:

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Pt lis 11, 2011 13:42 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

charm pisze:
solangelica pisze:Czy ja rozumiem ze pierwsze zdjecie Kacperka z trzech cytowanych jest mojego amatorskiego autorstwa?? :D :ok: :ok:

tak ;) :ok:

:mrgreen: :ok: :ryk: :kotek: yeah!!! ale jestem z siebie dumna :D

Siostry jesli mozecie rzuccie okiem, karmicielka w Krakowie zostaje eksmitowana. Dach nad glowa moze stracic kilkanascie zwierzat - kotow i psow... szukamy pilnie pomocy dla niej...

viewtopic.php?f=1&t=135435

solangelica

Post » Pt lis 11, 2011 14:10 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

solangelica pisze:
Pomponmamo ja Cie poprosze o przepis na te kaczke :) Ostatnio czytalam przepis na kaczke w sosie pigwowym mniam:)

W sosie pigwowym powiadasz :roll: może być interesujące. A kaczka z jabłkami to łatwizna; ja zawsze robię taką maziaję z oliwy z oliwek (odrobiny, bo kaczka jest tłusta) z dodatkiem granulowanego czosnku (ciut), duża ilością papryki słodkiej, oraz solą ziołową. Taką maziają masuję dokładnie kaczkę, po czym wkładam jej w d... :roll: od tyłu, pokrojone w ćwiartki jabłka, ze skórą, ale pozbawione gniazd nasiennych. I teraz moja słodka tajemnica 8) Jabłka przed wetknięciem posypuję lekko cynamonem :ok: No i piekę taką kaczkę w zależności od wagi - 2 kilogramową piekę około 2 -2,5 godziny w 180 stopniach, podlewając odrobiną wody, a potem podlewając często sosikiem, który się z niej wytopi. No i podaję to z żurawiną. Jak mówiłam łatwizna, ale pyyyyyszna :mrgreen: Właśnie zeżarłam :mrgreen: Powinnam była jeszcze zrobić do niej kluski, ale już mie się nie chciało, więc ją sprofanowałam ziemniakami :roll:
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pt lis 11, 2011 15:36 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

Kaczka...Może kiedyś zrobię :wink: Puki miszczem kaczki - właśnie z jabłkami i śliwkami jest mój tato. Grochówkę zresztą też robi rewelacyjną :1luvu:

U mnie dziś klopsiki w sosie śmietanowo-koperkowym z ziemniaczkami i warzywkami na parze i...jabłecznik który !@#$%^ se coś nie urósł...ale w dupę jeża zjemy wszystko - bo słodkie :ok:

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Pt lis 11, 2011 15:45 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

a my wcinamy rogale marcińskie przez cały dzionek :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

agnieszka1565

Od: Wto sie 18, 2009 11:37

Post » Pt lis 11, 2011 15:47 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

agnieszka1565 pisze:a my wcinamy rogale marcińskie przez cały dzionek :mrgreen:

8O za rogala oddam wszystkie kaczki świata! 8O Jadłam to cudo raz w życiu - otrzymane w darze od kotki Dorotki i nigdy tego przeżycia nie zapomnę... :(
ObrazekObrazekObrazek

pomponmama

Post » Pt lis 11, 2011 16:02 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

Dorwałam sie wreszcie do oknanaświat, chłopy polazły a ja nie jestem senna (chwilowo). Leniuchuję, czytam, piorę, prasuję i tak na zmianę. Jeszcze na Świętego Marcina pójdę, żeby się atmosferą świeta nasycić, ragala podjeść.
Odpakowałam babjagowy zakwas, list babajadzyny wysuszyłam, wieczorem wg instrukcji zakwas podkarmię i jutro chleb będę piekła.
I tak leniwie, ciut pracowicie, dzień mi płynie.
A wczoraj kupiłam sobie prezent -kubek Matki -z wyrysowanymi na nim ikonkami z matczynymi zadaniami. Jak chłopcy coś chcą to sprawdzam czy odpowiednia ikonka jest....

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Pt lis 11, 2011 16:25 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

Bolkowa pisze:Dorwałam sie wreszcie do oknanaświat, chłopy polazły a ja nie jestem senna (chwilowo). Leniuchuję, czytam, piorę, prasuję i tak na zmianę. Jeszcze na Świętego Marcina pójdę, żeby się atmosferą świeta nasycić, ragala podjeść.
Odpakowałam babjagowy zakwas, list babajadzyny wysuszyłam, wieczorem wg instrukcji zakwas podkarmię i jutro chleb będę piekła.
I tak leniwie, ciut pracowicie, dzień mi płynie.
A wczoraj kupiłam sobie prezent -kubek Matki -z wyrysowanymi na nim ikonkami z matczynymi zadaniami. Jak chłopcy coś chcą to sprawdzam czy odpowiednia ikonka jest....

Bolkowa cóż za czarodziejski kubek - zapodaj fotę :ok:

W Toruniu jest hasło "gęsina na świętego Marcina" - pod urzędem nawet gęsi ludziom za darmo dawali= a jaka koleja była 8O ...Szukałam też rogali marcińskich ale..bezskutecznie :(

Asia_Siunia

Od: Czw mar 05, 2009 15:18

Post » Pt lis 11, 2011 16:51 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

U nas też się piecze kaczka z jabłkami :mrgreen: Natarta solą, majerankiem i kminkiem i podlana winem. Czosnek nie przejdzie. Mieszkam z wampirem :evil:
Bolkowo, podejrzewałam, że list zamoknie ale gdybym go nie włożyła między woreczki, to mogłabyś go nie znaleźć.
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pt lis 11, 2011 17:00 Re: PAKT CZAROWNIC XXIX

Babajago, list już wysechł - przykleiłam go mokrusieńkiego do frontu szafki kuchennej, odczytałam, przed chwilą spadł - suchy :lol:

Asiu kubek kupiłam w kukardce - jestem blondi komputerowa więc linka niestety nie zapodam :oops:

I dopiszę jeszcze, że ostatnie pranie zrobione, ide na Ulicę :wink:

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

[poprzednia][następna]