Błagam o jakieś rady!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 10, 2011 21:29 Błagam o jakieś rady!!!

3 dni temu wrócił do domu mój kocurek. łapa wisiała bezwładnie, jak zobaczyłam to bliżej to mało nie zemdlałam. Pojechałam do weterynarza, który powiedział, że prawdopodobnie złapał się we wnyki, a uwolniono go po kilku dniach. Rana została mocno zakażona, łapa jest tak opuchnięta że pazurki powychodziły na zewnątrz. Jest dość twarda.
Kot dostał zastrzyki i ropa nie pojawia się już tak bardzo...
Martwię się, bo opuchlizna z łapy nie zchodzi , a dostał już 4 dawki antybiotyków, smaruję mu też w domu żelem, który ponoś jest antybiotykiem.
Lekarz nie chce się wypowiadać, czy jest szansa uratować łapę...
Piszę ponieważ może mieliście podobne problemy, może wiecie jeszcze coś co może mu pomóc.
Zrobię wszystko.
PS 2 tygodnie wcześniej z podobnymi ranami wróciła moja kotka, ale rana jej nie była tak "stara" i rozległa, wyleczyliśmy ją antybiotykami, wówczas jeszcze weterynarz nie był pewien pochodzenia ran. Sprawę zgłosiłam do straży łowieckie.... Jak złapię skurczy.... to....

nef

Od: Czw lis 10, 2011 21:14

Post » Czw lis 10, 2011 21:31 Re: Błagam o jakieś rady!!!

Acha . Zrobiła zdjęcia łapy, ale nie umieszczam na razie na forum, bo widok jest makabryczny. Jeśli będzie trzeba to dodam foty...

nef

Post » Czw lis 10, 2011 21:39 Re: Błagam o jakieś rady!!!

A wet zrobił zdjęcie RTG?
W tak opuchniętej łapie może być ukryty jakiś sznurek, drucik nadal odcinający krążenie krwi w łapie. Trzeba koniecznie wyeliminować taką ewentualność.
Łapa mocno obrzęknięta powinna być delikatnie, w specjalny sposób masowana, żeby pobudzić krążenie, żeby zapobiegać zastojom krwi i chłonki.
Oczywiście o ile to możliwe ze względu na obrażenia...
Ta łapa jest żywa? Jest ciepła? Kot czuje manipulacje przy niej?

Fatalną masz okolicę do wypuszczania kotów :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw lis 10, 2011 21:46 Re: Błagam o jakieś rady!!!

Weterynarz nie robił RTG, bo rany były też szarpane, raczej chyba miał na mysli wnyki takie metalowe,bo powyżej pomiędzy stawem a łapą miał ranę z której najmocniej na początku sączyła się ropa. Stwierdził , że jest możliwość że łapa jest złamana też i tam jest odprysk kości, ale na tym etapie zdjęcie nie jest najistotniejsze. Najważniejsze jest zdławienie zakażenia, jak to ujął ; "gdyby trzeba było amputować łapę, a raczej tak, to może uda się zachować jak najwięcej kikuta"
Mnie też nie wygląda to na istnienie żyłki.
Weterynarz masuje mocniej jego łapę raz dziennie, ja trochę, bo nie mam serca jak miauczy.
łapa jest cieplejsza niż reszta ciała. On mówi, że jest to oznaką toczącego łapę zakażenia.

nef

Post » Czw lis 10, 2011 21:51 Re: Błagam o jakieś rady!!!

A to tylna czy przednia łapka? Bo przednią to trzeba obcinać u samej góry, inaczej kot będzie sobie ranił stale kikuta.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Czw lis 10, 2011 21:51 Re: Błagam o jakieś rady!!!

nef, skąd jesteś? Może warto zapytać innego weta.
Rtg jest ważne, niezależnie od reszty.
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Czw lis 10, 2011 21:53 Re: Błagam o jakieś rady!!!

Jestem spod Tarnowa, weterynarza mam w pobliżu, ale z Kicusiem pojechałam do Tarnowa do jednej z najlepszych lecznic

nef

Post » Czw lis 10, 2011 21:55 Re: Błagam o jakieś rady!!!

Oglądali go już 2 weterynarze i weterynarz chirurg... Przynajmniej tak go nazywali

nef

Post » Czw lis 10, 2011 21:59 Re: Błagam o jakieś rady!!!

nef pisze: "gdyby trzeba było amputować łapę, a raczej tak, to może uda się zachować jak najwięcej kikuta"

A co to miałoby na celu?
Ogólnie zasadą jest, poza szczególnymi wypadkami, że przy amputacji łapy u kota ucina się ją jak najwyżej, zostawia jak najmniej, najlepiej usunąć kończynę w stawie barkowym albo biodrowym. Pozostawienie długiego kikuta u kota który ma trzy sprawne łapy to niepotrzebne obciążanie jego kręgosłupa, kot instynktownie cały czas próbuje na tym kikucie stawać, często się w niego może urażać.
Kot nic z kikuta nie ma. Nie ma co o niego walczyć.

Nie rozumiem uzasadnienia że nie ma co zdjęcia robić.
Po co walka o łapę jeśli po tym wszystkim, cierpieniu kota, zagrożeniu sepsą, gangreną, okaże się że kość jest np. zmiażdżona w stopniu uniemożliwiającym złożenie?
Trzeba też pamiętać że jeśli łapa jest połamana, to nie złożona na czas - potem może nie dać się złożyć, szczególnie że w miejscu rany jest taka masakra. Odłamki kości rozjątrzają rany i też nie ułatwiają gojenia.
Ja bym się jednak pokusiła o fotkę RTG.
Zeby było wiadomo czy jest sens walki o łapę - pamiętaj że takie obrażenia to zagrożenie życia dla kota.

Jeśli możesz, to wklej fotkę, jeśli jest przykra bardzo to schowaj pod linkiem.
Pokaż jak ta łapka wygląda.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw lis 10, 2011 22:03 Re: Błagam o jakieś rady!!!

Nie znam lecznic w Tarnowie :cry: ani nikt z nas nie potrafi ocenić niczego na odległość. Jesli masz możliwość podjechać do Krakowa, to w tym wypadku Krakvet i dr Orzeł - są do niego terminy, ale może w takim przypadku dałoby się przyspieszyć.
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Czw lis 10, 2011 22:15 Re: Błagam o jakieś rady!!!

hmm...rady...
jedna,najważniejsza: nie wypuszczaj więcej kotów :(
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Czw lis 10, 2011 22:16 Re: Błagam o jakieś rady!!!

niestety nie potrafię tak wkleić zdjęcia, najwyżej zostanie wymoderowane, postaram się je wkleić jak poczytam na necie jak to zrobić

nef

Post » Czw lis 10, 2011 22:23 Re: Błagam o jakieś rady!!!

nef

Post » Czw lis 10, 2011 22:23 Re: Błagam o jakieś rady!!!

ojej :?
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw lis 10, 2011 22:53 Re: Błagam o jakieś rady!!!

nef, z Tarnowa na forum jest Thor. Napisz do niego pw, moze cos doradzi w kwestii lecznicy i chirurga.
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

[następna]