Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro lis 09, 2011 20:11 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej ponownie.

Dzisiaj gorąca linia. Tak więc prze chwilą zmierzyłam Areskowi cukier i PRE ma z wynikiem 170. Co teraz? Podać 2 jednostki, tak jak rano czy może jedną jednostkę bo przy takim wyniku chyba lepiej całkiem nie odstawiać insuliny. Jutro miałam zamiar jechać do weta po insulinę bo obecna się już kończy , może wtedy zagadam na temat Lantusa i zobaczę co uda mi się uzyskać. Czekam na informacje jaką dawkę podać kociakowi. Pozdrawiam.

Żanetka

Od: Pt paź 28, 2011 22:20

Post » Śro lis 09, 2011 20:23 Re: Wątek cukrzycowy - V

Nieeeeeeeeeeee, nie 2 jednostki. Podałabym nie więcej niż 1 jednostkę. Czy Ares dostanie jeszcze jedzenie? Czy nakarmiłaś go dziś wieczorem przed podaniem insuliny?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro lis 09, 2011 20:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Tinka,

Aresek dostał już trochę jedzonka ale niedużo, mam zamiar dać mu jeszcze jedzenie po podaniu insuliny. Czyli mówisz 2 jednoski i oczywiście jutro rano badanie PRE. A jutro rano ile mu mam podać insuliny? Pozdrawiam.

Żanetka

Post » Śro lis 09, 2011 20:50 Re: Wątek cukrzycowy - V

Ja zrozumiałam Tinkę, że nie 2 jednostki, ale 1!

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Śro lis 09, 2011 20:51 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinka07 pisze:Nieeeeeeeeeeee, nie 2 jednostki. Podałabym nie więcej niż 1 jednostkę.

:roll:
Czyli 1 jednostkę maksymalnie.
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Śro lis 09, 2011 21:10 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tak, tak. Nie więcej niż 1 jednostkę, znaczy dla mnie maksymalnie 1 jednostkę. Wiem, że rozwadniam takim sformuowaniem wypowiedź, ale gdy przed laty byłam stanowcza i jednoznaczna w swoich wypowiedziach, to zarzucano mi "autorytatywny ton oraz brak refleksji i pokory", i wyszła z tego wielka awantura, której konsekwencje prześladowały mnie przez całe 2 lata.

U nas na niemieckim forum dziewczyny przy takich wynikach na Caninsulinie podają jeszcze mniej. Później napiszę więcej na ten temat.

Pozdrawiam Tinka
Ostatnio edytowano Śro lis 09, 2011 21:15 przez Tinka07, łącznie edytowano 1 raz
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro lis 09, 2011 21:13 Re: Wątek cukrzycowy - V

Miałam kota na tej insulinie, posłuchaj Tinki w tej kwestii i koniecznie dopilnuj, aby kot dużo zjadł. Z dwojga złego lepszy wynik wyższy niż hipoglikemia.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro lis 09, 2011 22:00 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej wszystkim,

Miałam na myśli 1 jednostkę a napisałam 2. Oczywiście zgodnie z poradą Tinki Ares dostał 1 jednostkę i jedzonko. Narazie jest zadowolony. Zobaczymy jaki będzie wynik jutro rano. Dzięki za wszystko. Dobranoc.

Żanetka

Post » Śro lis 09, 2011 22:04 Re: Wątek cukrzycowy - V

15 min temu zmierzyłam Hienie cukier - 148. Podkarmiłam. Mam już strzykawki. Rano 1 jednostka po pomiarze cukru i paśniku.
Mamrot - bardzo dziękuję za pomoc.

dorot

Od: Wto lip 06, 2004 17:15

Post » Śro lis 09, 2011 22:47 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Żanetko,

na niemieckim forum Helgi Schoolmann dla kotów cukrzycowych, forum, które znam już od 2002 r., dziewczyny opracowały tabelę z dawkami Caninsuliny przy niskich PRE. Są to dawki poparte własnymi doświadczeniami wielu forumowiczów.

290- 270 ..... 1 jedn.
260- 250...... 0,8 jedn.
240- 230...... 0,6 jedn.
220- 210.......0,5 jedn.
200- 150 ...... 0,2 jedn.

poniżej 150 kropla insuliny
poniżej 120 nie podawać insuliny

Z z własnego doświadczenia wiemy jednak, że po tak zredukowanej dawce insuliny, wyniki następnego dnia mogą być dosyć wysokie. Ale co lepsze? Pchać świadomie zwierzę w hipoglikemię, czy być odpowiedzialnym i na tyle ostrożnym, żeby nie ściągnąć na nie najgorszego. U mojej kocicy przeżyłam przez przedawkowanie insuliny 3 hipoglikemie. Nikomu czegoś takiego nie życzę.

Jeśli chcemy zapobiec podaniu za małej dawki insuliny przy niskim PRE na Caninsulinie i jednocześnie chcemy być ostrożni, możemy nakarmić zwierzę i odczekać godzinę, zmierzyć ponownie poziom glukozy we krwi i zdecydować, jaką dawkę podać. Po podaniu insuliny dodatkowa karma jest zawsze konieczna.

Wiem doskonale, że Wy zaraz potem wychodzicie do pracy. Ja miałam ten niesamowity komfort, że do południa byłam w domu, i mogłam monitorować wyniki Tinki do 4-6 godzin po podaniu rannej insuliny. Ale dzięki temu mogłam zebrać multum doświadczeń.

Żanetko, wracając do konkretów, proponowałabym następujące postępowanie:

Gdyby jutrzejsze PRE było jak poniżej, podałabym następujące dawki, zakładając że wychodzisz na cały dzień do pracy i nie masz w ciągu dnia możliwości monitoringu:

ponad 300 mg/dl – 2 jednostki
290-270 – 1,8 jednostki
260-250 – 1,6 jednostki
240-230 – 1,5 jednostki
220-210 – 1,3 jednostki
200-190 – 1,2 jednostki
180-170 – 1,0 jednostkę
160-150 – 0,8 jednostkę
140-130 – 0,5 jednostki
120-110 – 0,2
100-80 – kropelka (mniej niż 0,2 jedn.)
poniżej 80 nie podałabym ani kropli insuliny

To tylko doraźna rozpiska na jutro. Dawkę być może trzeba będzie modyfikować w miarę zebranych danych z pomiarami. Najważniesze, żeby nie popełniać tak kardynalnych błędów, jakie do tej pory popełnił wet prowadzący.

Dobranocka
Tinka

PS: Jeśli osoby śledzące wątek cukrzycowy na miau, zadadzą sobie trud przeczytania wszystkich moich wypowiedzi we wszystkich pięciu wątkach, stwierdzą, że nigdy, proponując dawkę, nie ryzykowałam tak jak wielu prowadzących lekarzy weterynarii. Dzięki temu udało się nam doprowadzić wiele kotów do remisji, a ci właściciele, którym się to nie udało, pielęgnują swoje koty cukrzycowe od wielu lat – niezależnie i pewnie.

Tinka07

Post » Śro lis 09, 2011 23:49 Re: Wątek cukrzycowy - V

dorot pisze:W czwartek wet chciał obejrzeć Hienę, po południu jak wrócę z pracy, do tego czasu miałam jej nie karmić i rano dać insulinę [...] Ale mam pytanie, czy można insulinę podawać na czczo i nie karmić kota parę godzin? ani trochę mi się to nie podoba, nie piszę wszystkiego bo tu każdy może przeczytać, pw nie zawsze da się wysłać
Takie zalecenia Twojego lekarza weterynarii świadczą o niesamowitej ignorancji, nieznajomości tematu, eksperymentach i ... No właśnie, nie napiszę więcej, bo łatwiej będzie mnie tu zbanować niż odebrać lekarzowi prawo wykonywania zawodu.

Insulina bez karmy działa ze zdwojoną, trzykrotną, a nawet czterokrotną mocą. Wiem, o czym piszę. Miałam u Tinki dni, gdy wymiotowała i odmawiała jedzenia. Normalnie podawałam wtedy dawki insuliny: 1,8 jedn. - 2,2 jedn. Wtedy jednak moja kotka bez jedzenia przy PRE ok. 200-250 i podaniu 0,5 jedn. zjeżdżała do wyników 50-40 mg/dl.

Pozdrowienia
Tinka

Tinka07

Post » Czw lis 10, 2011 8:44 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzień dobry wszystkim,

Dzięki Tinka za szczegółową rozpiskę. Dzisiaj zmierzyłam rano PRE przed podaniem jedzenia i mam wynik 80, więc myślę, żeby wogóle nie podawać insuliny, bo to właściwie ta dolna granica "kropelki". Dzisiaj wychodzę do pracy o 12.00 , więc proponujesz zrobić jeszcze jakiś pomiar np po 2 godzinach, po jedzeniu, czy już odpuścić do wieczora? Pozdrawiam.

Żanetka

Post » Czw lis 10, 2011 8:55 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Żanetka,

Kolejny pomiar za jakieś 2 godziny to dobry pomysł. Być może wcale nie będzie taki wysoki ten poziom i w ogóle nie trzeba będzie podać insuliny.

Jeśli podasz mi na pw adres e-mail, prześlę Ci informacje o insulinach Lantus i Levemier, jakie dostałam od Kociary i dodatkowo artykuł naukowy, o którym wspomniałam na poprzednie stronie. Byłoby dobrze, żebys go pokazała wetowi i stanowczo zażądała zmiany insuliny na te ludzkie.

Pozdrawiam,
Iwona

iwona_Spike

Od: Wto wrz 08, 2009 9:02

Post » Czw lis 10, 2011 9:15 Re: Wątek cukrzycowy - V

Żanetko! zmień insulinę! :) ja też z kropciazaczełam od caninsulin ale szybko przeszłamna levemir!na caninsulin krzywe wyglądały dokladnie jak jazda na kolejce górskiej - jak to kiedys napsiała dobrze Tinka- góra dół, góra dół, a jedynym wnioskiem weta było podnoszenie dawki... przeszłam na levemir i od tego czasu nie ma ani razu cukru w moczu, od początkowej 1 u co12 h teraz podaję 0,75 i pomimo braku pomiarów w domu jest dobrze!!! LEVEMIR :) o. trzymam kciuki.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw lis 10, 2011 9:18 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dorot! jakie PRE? podalaś 1 u?

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

[poprzednia][następna]