Moderator: Moderatorzy
dorot pisze:Hiena ma dość badania poziomu cukru.Co prawda nauczyła się, że rano najpierw badanie później śniadanie ale coraz mniej jej się to podoba. kręci łebkiem, chce uciekać. Może już ja uszy bolą? Staram się być delikatna, dzisiaj jednak wbiłam się trochę za mocno i był silny wypływ krwi. No i wszystko dookoła pochlapane. Zauważyłam też, że im wyższy poziom cukru tym bardziej kota ucieka.
[/size]
Żanetka pisze:Dzięki Tinka za szybką poradę.
Dzisiaj zmierzyłam PRE nadczo i wyszło 101, czyli nadal niski wynik. Myślę, że zejdę do 2 jednostek, bo nie wiem czy można z dnia na dzień tak gwałtownie zmieniać dawki z 3 jednostek na mniej niż 2. Niestety potem idę do pracy i będę mogla zmierzyć cukier dopiero wieczorem przy kolejnym PRE. Napiszę potem jakie były wyniki Jeśli niskie, to oczywiście mogę jeszcze bardziej zmniejszyć dawkę insuliny, tylko czy to wtedy będzie bezpieczne dla Areska? Pozdrawiam.
Żanetka pisze:Hej Tinka,
Sprawdzam sobie forum w pracy i już odpisuję.
Wiesz nie mam kompletnie doświadczenia w tej kwestii, ale czytałam na forum, że nie można zmieniać dawki więcej niż o 0,5 jednostki, dlatego nie ośmieliłam się tego zrobić o więcej niż 1 jednostkę, ale skoro mówisz, że przy takich wynikach trzeba zmniejszyć więcej to poradź ile powinnam mu podać wieczorem w zależności od wyniku PRE.
Bałam mu się tez podać mniej, bo wielokrotnie było mówione na forum, że przy Caninsulinie poziom cukru lubi skakać, więc jakbym mu podała za mało to czy by nagle nie miał dużego wzrostu i np czy by wtedy nie wystąpiło zagrożenie ketonami? Co mi radzisz? Pozdrawiam. P.s. Jejku troszkę mnie wystraszyłaś.
Mamrot pisze:Dorot! dobrze,że się zgadałyśmy ! trzeba pisać skąd się jest, u mnie zapas insulinówek 100 u 0,5 ml i w każdej chwili służe. Jeśli podałaś dziś rano2 u lantusa co wg weta powinno sie robic raz na 24h to nie wiem czy bezpiecznie jest podać znów po12 h 1 u ... Może jutro od rana zacząć prawidłowe co 12 h podawanie 1 u ? może Tinka albo Kociara podpowiedzą! ale napewno najpierw pomiar PRE.to co jest pewne to mus przejścia na podawanie co 12 h. jesli się wet upiera przy 24 to naprawdę zignoruj... Ja zaufałam Tince i Kociarce i dzieki temu szybko zrezygnowałam z caninsulin i zastosowałam levemir. To są odpowiedzialne i doświadczone osoby...no ale też nic nas nie zwalnia z nieustannego doczytywania forumowych instrukcji ze zrozumieniem. To co jest na pierwszych stronach watku - BEZCENNE!!! Czytaj! a jak nie kumasz to pytaj. zobacz co sie dziej u Żanetki... no to dramat jakiś jest... mam nadziję,że kocie zyje...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Kwiatek65 i 12 gości