koty

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 09, 2011 12:13 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

akapi1986 pisze:Czy wysterylizowanie kota czy kastracja jest zgodna z jego naturą? Jak to rozumieć w koncu jest stworzony po to żeby m.in się rozmnażać?

Dziewczyny już to praktycznie wyjaśniły, ja dodam tylko jedno- coraz więcej kotek przypłaca próby rozrodu życiem, to dla ich organizmów ogromne obciążenie. Nie warto ryzykować.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Śro lis 09, 2011 12:17 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

vega013 pisze:
akapi1986 pisze:
seidhee pisze:
akapi1986 pisze: poczuwam się do obowiązku zajecia sie kotkami a juz napewno nie trafia do zadnego schroniska

Skąd wiesz, że za rok nie znudzą się nowym właścicielom? Podpiszesz umowę adopcyjną, że w razie czego zabierzesz kotki do siebie?

Skąd wiesz, czy ktoś z nowych właścicieli nie zapragnie również dochować się puchatych kulek i jaki będzie ich los?

Nie rozdaję kotów od tak sobie ,znam bardzo dobrze osoby , do których mają one trafić, wiem ,że te osoby napewno nie będą chciały więcej kotów i pewno zdecydują się albo na kastrację albo na sterylizację. A tak wogóle to mam pytanie, chociaż nie jestem pewno czy mogę je tu zadać ale może spróbuję: Czy wysterylizowanie kota czy kastracja jest zgodna z jego naturą? Jak to rozumieć w koncu jest stworzony po to żeby m.in się rozmnażać?

Człowiek również, zgodnie z naturą, powinien się rozmnażać, prawda? Jednak tym się różni od kota, że panuje nad swoją płodnością. Udomawiając kota (jako gatunek), człowiek wziął za niego odpowiedzialność. Już wcześniej mogłaś przeczytać, że kotów jest zbyt dużo, więc rozmnażanie ich powoduje tylko wzrost rozmiarów kociego nieszczęścia. Ja napiszę Ci tylko, co daje sterylizacja pojedynczemu organizmowi kociemu.

Przekaż proszę koleżance, że sterylizacja chroni kotkę przed:
- ropomaciczem, które nie zauważone we wczesnej fazie prowadzi do śmierci kotki,
- nowotworami narządów rodnych,
- nowotworami gruczołu mlekowego,
- destabilizującym psychicznie rujkom.

Twój kot również zyska dzięki kastracji, ponieważ uniknie:
- nowotworów układu płciowego, przepuklin i schorzeń prostaty,
- możliwości zarażenia nieuleczalnymi wirusówkami (FIV - odpowiednik ludzkiego HIV, kocia białaczka) podczas walk z zarażonymi samcami o samice albo podczas kopulacji z zarażoną samicą,
- włóczęgostwa - nie będzie widział sensu w łażeniu i szukaniu kotek do zapłodnienia.

Jak więc widzisz, jest to profilaktyka, i to najskuteczniejsza. Koty po tych zabiegach absolutnie nie tracą kociej natury. Właściwie ani je to ziębi, ani grzeje.

Trzymajcie kciuki - dziś o 14:00 niosę moją Julkę na sterylizację.

to ciekawe co piszesz, dzięki za konkretna informacje:)

akapi1986

Od: Śro lis 09, 2011 10:01

Post » Śro lis 09, 2011 12:20 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

seidhee pisze:O właśnie, radziłabym przebadać kota na białaczkę i FIV, bo jak wychodzi i bzyka okoliczne kotki, to miał duże szanse coś złapać...

nie bzyka okolicznych kotów:) bo wychodzi tylko na taras , raz tylko była akcja :) ale dzięki za info

akapi1986

Post » Śro lis 09, 2011 12:26 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

Olivia pisze:
akapi1986 pisze:
Pluszaki pisze:Absolutnie nie wierzę, że ta dziewczyna ma kota ( psa ) ze schroniska . Nikt normalny , kto tam był i widział - nie dopuszcza się takich rzeczy .

szkoda ,że nie wierzysz ,mam dokumenty ze schroniska,że wziełam zwierzeta,jak chcesz to ci moge zeskanowac i na prv wyslać, ale myslę ,że nie o to tu chodzi, poczuwam się do obowiązku zajecia sie kotkami a juz napewno nie trafia do zadnego schroniska

Tym gorzej to o Tobie świadczy.
Żeby być w schronisku a potem zostać rozmnażaczem, trzeba nie miec serca albo rozumu.
Albo jednego i drugiego na raz.

Z całym szacunkiem, Olivio - proszę, tłumaczmy, uświadamiajmy, a nie potępiajmy. Każdego, kto kocha zwierzęta i ma na względzie ich dobro, można przekonać konkretnymi argumentami za tym dobrem przemawiającymi.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro lis 09, 2011 12:32 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

vega013 pisze:
Olivia pisze:
akapi1986 pisze:
Pluszaki pisze:Absolutnie nie wierzę, że ta dziewczyna ma kota ( psa ) ze schroniska . Nikt normalny , kto tam był i widział - nie dopuszcza się takich rzeczy .

szkoda ,że nie wierzysz ,mam dokumenty ze schroniska,że wziełam zwierzeta,jak chcesz to ci moge zeskanowac i na prv wyslać, ale myslę ,że nie o to tu chodzi, poczuwam się do obowiązku zajecia sie kotkami a juz napewno nie trafia do zadnego schroniska

Tym gorzej to o Tobie świadczy.
Żeby być w schronisku a potem zostać rozmnażaczem, trzeba nie miec serca albo rozumu.
Albo jednego i drugiego na raz.

Z całym szacunkiem, Olivio - proszę, tłumaczmy, uświadamiajmy, a nie potępiajmy. Każdego, kto kocha zwierzęta i ma na względzie ich dobro, można przekonać konkretnymi argumentami za tym dobrem przemawiającymi.

dzięki ,że wierzysz mi,że nie miałam złych intencji:) postaram się zrobić wszystko dla dobra naszych starszych kotów i maluszków słodkich :kotek:

akapi1986

Post » Śro lis 09, 2011 12:33 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

nie doczytałam: Twój kot jest ze schroniska :?:
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Śro lis 09, 2011 12:34 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

Szenila pisze:nie doczytałam: Twój kot jest ze schroniska :?:

Tak:)Mam kota i psa ze schroniska:)

akapi1986

Post » Śro lis 09, 2011 12:46 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

akapi1986 pisze:

aha.
I podpisywałaś jakieś dokumenty przy ich odbiorze :?:
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Śro lis 09, 2011 12:50 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

Szenila pisze:
akapi1986 pisze:

aha.

Tak

akapi1986

Post » Śro lis 09, 2011 12:52 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

Szenila pisze:
akapi1986 pisze:
Szenila pisze:nie
doczytałam: Twój kot jest ze schroniska :?:

aha.

Czy schroniska nie powinny wydawać koty po sterylizacji :?:
A jeśli młodsze o jakąś umowę o nie rozmnażaniu :evil:

Zazusia

Od: Pon lut 21, 2005 9:50

Post » Śro lis 09, 2011 12:52 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

Szenila pisze:
akapi1986 pisze:

aha.

o to samo chciałam zapytać. Czy jak brałaś swoje zwierzaki to czy z ich adopcją były związane jakieś formalności??

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Śro lis 09, 2011 12:55 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

akapi1986 czy właśnie ten kocur ze schroniska, został ojcem ?
Obrazek

fiśka

Od: Śro sty 28, 2009 11:54

Post » Śro lis 09, 2011 12:59 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

fiśka pisze:akapi1986 czy właśnie ten kocur ze schroniska, został ojcem ?

Zapytam konkretnie - czy w umowie ze schroniskiem był zapis o konieczności sterylizacji/kastracji?

Myślę, że niezależnie od zapisów, kot zostanie teraz wykastrowany, prawda akapi?
Ostatnio edytowano Śro lis 09, 2011 13:01 przez vega013, łącznie edytowano 1 raz

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro lis 09, 2011 13:01 Re: pomóżcie kto wie- jak będą wyglądały kociaczki jak podrosną

Zazusia pisze: I podpisywałaś jakieś dokumenty przy ich odbiorze :?:
Czy schroniska nie powinny wydawać koty po sterylizacji :?:
A jeśli młodsze o jakąś umowę o nie rozmnażaniu :evil:

A'propos... Mój pierwszy świadomy kotek był ze schronu.
Niestety, odeszła po 2 tygodniach.
Była w schronie 1 dzień (więc kwestia sterylki się rozlazła).
Nikt nie wiedział nawet w jakim jest wieku, bo przez dobę nie widział jej wet w schronie.
Mój wet powiedział, że ma góra 4 tygodnie.
Minęło już 7 lat, odkąd odeszła, a papierów do dziś nie zobaczyłam.

Niemniej, rozmnażanie tego kocurka czy jest ze schronu czy nie, nie jest mądre.
Wszystko co dziewczyny ci napisały, czym cię uświadamiają - weź sobie do serca, proszę.
www.z1000jezior.pl
Hodowla Kotów Syberyjskich

Dulka

Od: Wto gru 28, 2010 9:49

[poprzednia][następna]