Wątek cukrzycowy - V

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon lis 07, 2011 13:57 Re: Wątek cukrzycowy - V

Edyta45 pisze:
dorot pisze:
btw. ale ten Lantus śmierdzi, fuj

Dobrze, że śmierdzi, przynajmniej wiadomo, czy poszedł pod skórę, czy w sierść... :wink:

jeśli poczułas zapach to znaczy, że poszło nie tam gdzie trzeba...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Pon lis 07, 2011 15:45 Re: Wątek cukrzycowy - V

Pomocy porzebuję!!!

Mamrot

Post » Pon lis 07, 2011 18:33 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot pisze:WITAJCIE SŁODZIAKI! KROPCIA NA KRZYWEJ W LECZNICY. PRE - 75 - NO I PANICZKA OCZWIŚCIE.
Ale podalam "normalnie" 1 u i jedzenie ( 3/4 tacki 100 gr animondadiabetics)

cd. krzywej dzisiejszej

+ 3 ( 11.00) - 76 ( 1/2 tacki)
mam wieści, że koło 12.30 dodatkowy pomiar i było 56, więc dostała kroplówe podskórną z glukozą 125 ml
plan na posiłek o 14 tej ( zamiast 1/4tacki podamy 1/2) i kolejny pomiar... te zawirowania i podanie kroplówy zaburzą nam krzywa ale weteczka nie chciala dopuścić do spadku większego... czeka mnie zmniejszenie dawki czuję... do tego chyba się rzuce jednak na te strzykawki z połówkami jednostek

+ 6 (14.00) - 195 ! ten pomiar oraz planowane następne niewiele chyba wniosą do tej krzywej... kroplówa i podanie większej dawki jedzonka ale nie mozna było ryzykowac większego spadku poniżej 56... wieczorem podam 0,75, jakos będę musiala to odmierzyć cholera
+ 9 ( 17.00)-
+12 20.00 PRE

.. Kociaro! widzisz nas? co o tym myslisz?!
Hej Mamrot, przy takim wyniku ja osobiście jeszcze nie podawałabym kroplówki z glukozą. Dałabym koteczce dodatkową porcję karmy i np. ok. 3 cm pasty Calo-Pet. Następnie zmierzyłabym poziom glukozy ponownie godzinę później. Rozumiem jednak wetkę, że jej puściły nerwy. Przyznam szczerze, że przy tak niskich wynikach mam w ogóle dosyć mieszane uczucia co do podawania całej dawki. Żeby móc tak postępować, trzeba znać dobrze reakcję organizmu na daną dawkę, a Ty jej nie znasz. Nie masz żadnych wyników prócz tych robionych u weta.

Ja zmniejszyłabym dawkę do 0,75 jedn., żeby za bardzo nie ryzykować.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka

PS: A jaki był wynik o 17.00?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon lis 07, 2011 19:30 Re: Wątek cukrzycowy - V

Tinka napisała:
PS: A jaki był wynik o 17.00?

Witaj Tinka,
Mamrot poprosiła, żeby wpisać wyniki:
- o 17.00 Kropcia miała 285mg, a teraz (ok. godz. 19.30) 247mg.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano Pon lis 07, 2011 20:19 przez basia40, łącznie edytowano 1 raz

basia40

Od: Śro kwi 13, 2011 16:14

Post » Pon lis 07, 2011 19:58 Re: Wątek cukrzycowy - V

Zeszłabym do 0,75 jedn.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Wto lis 08, 2011 9:03 Re: Wątek cukrzycowy - V

Basiu! Tinko! dziekuję za wsparcie... Kropcia była wczoraj dziwnie spokojna, chciałam sprawę wykorzystac i zbadac cukier... ale gdzie tam!!!! awantura na całego ... oczywiście w miare mozliwości zeszłam do 0,75wczoraj i dziś rano, to utrzymam przez tydzień i znów krzywa... no w lecznicy... innych mozliwości nie ma. Mam zapas duzy strzykawek 100 /0,5 mla tu wdze, że jednakmusze sie postarać o te co pół jednostki... narazie jakoś musze sobie poradzić...

Mamrot

Post » Wto lis 08, 2011 12:20 Re: Wątek cukrzycowy - V

Pomiary domowe nie wychodzą, kotka dostaje szału, a te parę razy co udalo mi sie ucho ukłuć to krwi za malo było do badania. W związku z tym skazana jestem na badania w lecznicy... w świetle najnowszych faktów może się okazać, że bezpiecznie bedzie podawac pół jednostki... nie wiem... ale wyjścia nie widzę innego niż narazie 0,75, po tygodniu krzywa i nowe wnioski...

Mamrot

Post » Wto lis 08, 2011 18:11 Re: Wątek cukrzycowy - V

Witam wszystkich,

Dawno się nie odzywałam po pierwszej poradzie Tinki, ale po prostu musiałam się zorganizować. Proszę o kolejne porady. Zakupiłam jednak glukometr Optium Xido a nie Accu Check, bo w opracowaniu Tinki wyczytałam, że Optium Xido potrzebuje mniej krwi do pomiaru i że dzięki niemu można też mierzyć poziom ketonów, czyli problem z łapaniem moczu Areska odpada.
Tak więc glukometr mam od wczoraj, natomiast pierwszy wolny dzień, który mogłabym przeznaczyć na zrobienie krzywej cukrowej to piątek 11.11., bo wtedy mam wolne w pracy. Czy radzicie mi poczekać do piątku z wszystkimi pomiarami czy np. zrobić wcześniej pomiary PRE, bo innych nie dam rady ze względu na pracę. Jak często powinnam badać poziom ketonów? Obecnie Ares dostaje Caninsulin 3 jednostki strzykawką U40 dwa razy dziennie. Przy jakich wynikach powinnam mu zmniejszyć dawkę i o ile? To chyba wszystkie pytania jakie mi się na chwilę obecną nasuwają, ale jeśli ktoś chciałby dodać jakieś swoje uwagi , to będę wdzięczna. Trzymajcie kciuki za pierwsze kłucie uszka. Pozdrawiam wszystkich.

Żanetka

Od: Pt paź 28, 2011 22:20

Post » Wto lis 08, 2011 19:14 Re: Wątek cukrzycowy - V

Żanetka pisze:Witam wszystkich,

Dawno się nie odzywałam po pierwszej poradzie Tinki, ale po prostu musiałam się zorganizować. Proszę o kolejne porady. Zakupiłam jednak glukometr Optium Xido a nie Accu Check, bo w opracowaniu Tinki wyczytałam, że Optium Xido potrzebuje mniej krwi do pomiaru i że dzięki niemu można też mierzyć poziom ketonów, czyli problem z łapaniem moczu Areska odpada.
Tak więc glukometr mam od wczoraj, natomiast pierwszy wolny dzień, który mogłabym przeznaczyć na zrobienie krzywej cukrowej to piątek 11.11., bo wtedy mam wolne w pracy. Czy radzicie mi poczekać do piątku z wszystkimi pomiarami czy np. zrobić wcześniej pomiary PRE, bo innych nie dam rady ze względu na pracę. Jak często powinnam badać poziom ketonów? Obecnie Ares dostaje Caninsulin 3 jednostki strzykawką U40 dwa razy dziennie. Przy jakich wynikach powinnam mu zmniejszyć dawkę i o ile? To chyba wszystkie pytania jakie mi się na chwilę obecną nasuwają, ale jeśli ktoś chciałby dodać jakieś swoje uwagi , to będę wdzięczna. Trzymajcie kciuki za pierwsze kłucie uszka. Pozdrawiam wszystkich.

Witaj Żanetko,
Jeśli chodzi o mierzenie poziomu ketonów glukometrem, to trzeba mieć oddzielne paski i chyba trzeba też oddzielnie kłuć ?
Oczywiście taki pomiar jest wartościowy, ketony w moczu pojawiają się później (musi ich być więcej), niż we krwi, więc jeśli kłucie uszka kociego nie stanowi dla Was problemu, to jak najbardziej. W zależności od poziomu cukru we krwi - ketony powinno się sprawdzać co najmniej raz dziennie.
Pomiar poziomu cukru dobrze jest robić przynajmniej przed każdym podaniem insuliny, bo jak kociak ma akurat niski cukier, to z insuliną trzeba ostrożnie. Moim zdaniem, jeśli masz możliwość codziennych pomiarów PRE, to jak najbardziej powinnaś je robić. To też da pewien obraz reakcji na insulinę pomiędzy krzywymi.
Powodzenia :wink:

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Wto lis 08, 2011 19:21 Re: Wątek cukrzycowy - V

Mamrot pisze:Pomiary domowe nie wychodzą, kotka dostaje szału, a te parę razy co udalo mi sie ucho ukłuć to krwi za malo było do badania. W związku z tym skazana jestem na badania w lecznicy... w świetle najnowszych faktów może się okazać, że bezpiecznie bedzie podawac pół jednostki... nie wiem... ale wyjścia nie widzę innego niż narazie 0,75, po tygodniu krzywa i nowe wnioski...

Witaj Mamrot,
Kurczę, szkoda, że nie masz takiego glukometru, który potrzebuje mniej krwi... ja nawet się czasem dziwię, że mój mierzy z takiej malutkiej kropelki...
Wydaje mi się, że przy dawce 0,75 mała nie powinna wpadać w niedocukrzenie, jeśli będzie normalnie jadła, nie będzie biegunki czy wymiotów. Będzie dobrze... No i trzymam wielkie kciuki za remisję, moim zdaniem Kropcia ma duże szanse...

Edyta45

Od: Wto cze 21, 2011 13:52

Post » Wto lis 08, 2011 22:36 Re: Wątek cukrzycowy - V

Słuchajcie,

W nawiązaniu do mojego poprzedniego postu udało mi się zrobić pierwszy pomiar glukometrem dwie godziny po podaniu Caninsuliny i wynik okazał się nadzwyczaj niski tj 62. Mam zamiar jutro z rana zmierzyć cukier PRE, bo będę miała taką możliwość i tak sobie myślę, czy jeśli wynik będzie poniżej 150, nie powinnam od razu zmniejszyć dawki z 3 jednostek na 2 lub 2,5 choć 2,5 to będzie raczej na oko przy insulinówkach U40? Czekam niecierpliwie na porady.

Żanetka

Post » Śro lis 09, 2011 0:34 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hej Żanetko, tak w pośpiechu, bo muszę koniecznie zebrać się do łóżka. Caninsulina działa pieruńsko szybko i gwałtownie na organizm. To inny kaliber niż Lantus lub Levemir. Zmierz jeszcze cukier, jeśli możesz, przed pójściem spać. Mierzyłabym teraz regularnie PRE ranne i wieczorne. Od jutra podawałabym na Twoim miejscu po 2 jednostki. W takiej sytuacji cholernie bałabym się niedocukrzenia. Przy PRE poniżej 200 mg/dl nawet 2 jednostek nie odważyłabym się podać, nie wspominając już o PRE poniżej 150 mg/dl.

Dobranocka
Tinka

Tinka07

Post » Śro lis 09, 2011 7:43 Re: Wątek cukrzycowy - V

Dzięki Tinka za szybką poradę.

Dzisiaj zmierzyłam PRE nadczo i wyszło 101, czyli nadal niski wynik. Myślę, że zejdę do 2 jednostek, bo nie wiem czy można z dnia na dzień tak gwałtownie zmieniać dawki z 3 jednostek na mniej niż 2. Niestety potem idę do pracy i będę mogla zmierzyć cukier dopiero wieczorem przy kolejnym PRE. Napiszę potem jakie były wyniki Jeśli niskie, to oczywiście mogę jeszcze bardziej zmniejszyć dawkę insuliny, tylko czy to wtedy będzie bezpieczne dla Areska? Pozdrawiam.

Żanetka

Post » Śro lis 09, 2011 8:23 Re: Wątek cukrzycowy - V

Hiena ma dość badania poziomu cukru. :( Co prawda nauczyła się, że rano najpierw badanie później śniadanie ale coraz mniej jej się to podoba. kręci łebkiem, chce uciekać. Może już ja uszy bolą? Staram się być delikatna, dzisiaj jednak wbiłam się trochę za mocno i był silny wypływ krwi. No i wszystko dookoła pochlapane. Zauważyłam też, że im wyższy poziom cukru tym bardziej kota ucieka.
W czwartek wet chciał obejrzeć Hienę, po południu jak wrócę z pracy, do tego czasu miałam jej nie karmić i rano dać insulinę. Hmm.... na szczęście przełożyłam wizytę na sobotę rano, tak będzie lepiej a i jutro coś tam w pracy mam jeszcze zrobić po południu. Ale mam pytanie, czy można insulinę podawać na czczo i nie karmić kota parę godzin? ani trochę mi się to nie podoba, nie piszę wszystkiego bo tu każdy może przeczytać, pw nie zawsze da się wysłać

dorot

Od: Wto lip 06, 2004 17:15

Post » Śro lis 09, 2011 8:27 Re: Wątek cukrzycowy - V

dorot pisze:Hiena ma dość badania poziomu cukru. :( Co prawda nauczyła się, że rano najpierw badanie później śniadanie ale coraz mniej jej się to podoba. kręci łebkiem, chce uciekać. Może już ja uszy bolą? Staram się być delikatna, dzisiaj jednak wbiłam się trochę za mocno i był silny wypływ krwi. No i wszystko dookoła pochlapane. Zauważyłam też, że im wyższy poziom cukru tym bardziej kota ucieka.
W czwartek wet chciał obejrzeć Hienę, po południu jak wrócę z pracy, do tego czasu miałam jej nie karmić i rano dać insulinę. Hmm.... na szczęście przełożyłam wizytę na sobotę rano, tak będzie lepiej a i jutro coś tam w pracy mam jeszcze zrobić po południu. Ale mam pytanie, czy można insulinę podawać na czczo i nie karmić kota parę godzin? ani trochę mi się to nie podoba, nie piszę wszystkiego bo tu każdy może przeczytać, pw nie zawsze da się wysłać

o matko! nie karmić a podac insulinę? nigdy w zyciu

Mamrot

[poprzednia][następna]