Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 03, 2011 22:40 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Marlon pisze:Maria, niech będą takie i takie zdjęcia (przede wszystkim koty do adopcji!), wczoraj w nocy pożegnałam Brewka i Szprotkę, nie wiem jak zniosę światełko..

:cry: A co się stało że Szprotka umarła? :cry: [*][*][*][*][*]
Obrazek

BinaDina85

Od: Śro kwi 14, 2010 21:38

Post » Czw lis 03, 2011 23:24 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

BinaDina85 pisze:
Marlon pisze:Maria, niech będą takie i takie zdjęcia (przede wszystkim koty do adopcji!), wczoraj w nocy pożegnałam Brewka i Szprotkę, nie wiem jak zniosę światełko..

:cry: A co się stało że Szprotka umarła? :cry: [*][*][*][*][*]

Umierały, Brewek i Szprotka, musiałam im skrócić cierpienie... :(
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Pt lis 04, 2011 0:19 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Aya, nie obiecuję, bo dla mnie to jest upiornie wcześnie...zależy jak z robotą domową będę stać w niedziele w nocy....

Ale później na foty aktualne.
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Pt lis 04, 2011 8:13 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

ja jakies foty na szybko moge podrukować ale poprosze do godz 14 na maila

..........
wczoraj odebralam fv z opisem z lecznicy od dr M i J Kasprzyk kwota nie fajna bo 4 667zł,
a opis o rany ;-) :kotek:
dzis mam siedzenie wieczorem i opisywanie
..........
pozdrawiam
Maria (tzn mary4 lub maria_kania)
Obrazek

maria_kania

Od: Śro wrz 17, 2008 13:18

Post » Pt lis 04, 2011 8:33 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

maria_kania pisze:wczoraj odebralam fv z opisem z lecznicy od dr M i J Kasprzyk kwota nie fajna bo 4 667zł,
a opis o rany ;-) :kotek:
dzis mam siedzenie wieczorem i opisywanie

Wysłałam Ci maila z opisem "moich" kotów
O rany, kwota rzeczywiście niefajna :(

-------
Wczoraj się dowiedziałam, że moje 13-latki ciężko chore. Fiźka w stanie średnim, ale da się podleczyć / wyleczyć.
Ciapa w stanie ciężkim, rokowania bardzo, bardzo ostrożne.
U obu walnięta trzustka i wątroba. Stan przewlekły. Powinno się zbadać tarczycę, ale w tej chwili to podobno nie ma sensu, wyniki nie będą miarodajne.
Wyniki Ciapy świadczą o marskości wątroby, normy przekroczone kilkanaście razy.
Koty pod stałą opieką weterynarzy. Jeszcze tydzień temu od jednego z nich na temat Ciapy usłyszałam: "taka uroda kota" :( Teraz próbujemy ratować życie.
Obrazek Felek [*] 03.08.2011 Przepraszam mój malutki

Obrazek

magradz

Od: Wto mar 27, 2007 1:07

Post » Pt lis 04, 2011 9:03 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

magradz pisze:Wczoraj się dowiedziałam, że moje 13-latki ciężko chore. Fiźka w stanie średnim, ale da się podleczyć / wyleczyć.
Ciapa w stanie ciężkim, rokowania bardzo, bardzo ostrożne.
U obu walnięta trzustka i wątroba. Stan przewlekły. Powinno się zbadać tarczycę, ale w tej chwili to podobno nie ma sensu, wyniki nie będą miarodajne.
Wyniki Ciapy świadczą o marskości wątroby, normy przekroczone kilkanaście razy.
Koty pod stałą opieką weterynarzy. Jeszcze tydzień temu od jednego z nich na temat Ciapy usłyszałam: "taka uroda kota" :( Teraz próbujemy ratować życie.

A jakie objawy sa, ze "taka uroda" stwierdzil wet, jesli moge spytac?
"Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach". W. Szymborska

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=130647

anula790820

Od: Sob lut 19, 2011 21:49

Post » Pt lis 04, 2011 9:12 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

anula790820 pisze:
A jakie objawy, sa ze "taka uroda" stwierdzil wet, jesli moge spytac?

Obie są dosyć grubiutkie, ale u Ciapa ostatnio zaczęła strasznie tyć. I kilka razy w tygodniu obie wymiotują. Do tego mają tłustą, łamliwą sierść. I tracą sierść w kierunku od ogona do tułowia. Hm, trudno to opisać, ale: gubią dłuższe włosy, zostaje podszerstek, który jest właśnie bardzo tłusty. I to się przesuwa równą linią. zaczęło się od ogonków, tylnych łapek, teraz obejmuje już pół tułowia.
Te kłopoty z sierścią to jakiś rok. A do tego jakieś miesiąc, dwa temu Ciapa zaczęła strasznie tyć. Teraz nie może się już sama umyć. A je, słowo honoru, naprawdę malutko. Te słowa o "urodzie kota" dotyczyły właśnie tycia.

Obrazek

magradz

Post » Pt lis 04, 2011 9:29 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

magradz pisze:I kilka razy w tygodniu obie wymiotują. Do tego mają tłustą, łamliwą sierść. I tracą sierść w kierunku od ogona do tułowia. Hm, trudno to opisać, ale: gubią dłuższe włosy, zostaje podszerstek, który jest właśnie bardzo tłusty. I to się przesuwa równą linią. zaczęło się od ogonków, tylnych łapek, teraz obejmuje już pół tułowia.

obie? 8O nie podtruwa ich coś???

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Pt lis 04, 2011 9:36 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Poker71 pisze:
magradz pisze:I kilka razy w tygodniu obie wymiotują. Do tego mają tłustą, łamliwą sierść. I tracą sierść w kierunku od ogona do tułowia. Hm, trudno to opisać, ale: gubią dłuższe włosy, zostaje podszerstek, który jest właśnie bardzo tłusty. I to się przesuwa równą linią. zaczęło się od ogonków, tylnych łapek, teraz obejmuje już pół tułowia.

obie? 8O nie podtruwa ich coś???

Nie sądzę. Trzecia kotka wygląda/zachowuje się normalnie. Ale na wszelki wypadek też ją przebadam. Tyle, że u innego weta już :|
Zresztą, co miałoby je podtruwać? Kwiatów nie mam żadnych. Remontów w domu nie było dawno, więc farby, lakiery też odpadają.
Żaden tymczas nie miał podobnych objawów.

To siostry z jednego miotu. Mają po 13 lat. Stawiałabym raczej na jakieś predyspozycje genetyczne.
Weci wczoraj mówili też coś o tarczycy. Nie wiem, usiłuję właśnie znaleźć jakieś informacje.
Ostatnio edytowano Pt lis 04, 2011 9:41 przez magradz, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek

magradz

Post » Pt lis 04, 2011 9:37 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

aya13 pisze:W poniedziałek 07.11.2011 o godz 9.00 w Urzędzie miejskim w Gdańsku pok 315 odbędzie sie spotkanie odnośnie bezdomnych zwierząt, form pomocy i skoordynowania tego wszystkiego. Także dotyczy to Lisiarni i możliwości uzyskania zapomogi z miasta.

Ktoś z PKDT (z Gdańska lub innych okolic) zainteresowany spotkaniem? Ja będę.
Pozdrawiam Asia

Uważam, że to spotkanie jest bardzo ważne!!!

Kto z Gdańska z PKDT może w nim uczestniczyć?

Ja po pierwsze - nie jestem dobrze zorientowana w sytuacji, po drugie - w tym czasie jestem w pracy.
Kto nie lubi kotów w poprzednim wcieleniu musiał być myszą ;)
Obrazek

maria_z

Od: Pt lis 23, 2007 21:25

Post » Pt lis 04, 2011 10:39 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

magradz pisze:
anula790820 pisze:

Obie są dosyć grubiutkie, ale u Ciapa ostatnio zaczęła strasznie tyć. I kilka razy w tygodniu obie wymiotują. Do tego mają tłustą, łamliwą sierść. I tracą sierść w kierunku od ogona do tułowia. Hm, trudno to opisać, ale: gubią dłuższe włosy, zostaje podszerstek, który jest właśnie bardzo tłusty. I to się przesuwa równą linią. zaczęło się od ogonków, tylnych łapek, teraz obejmuje już pół tułowia.
Te kłopoty z sierścią to jakiś rok. A do tego jakieś miesiąc, dwa temu Ciapa zaczęła strasznie tyć. Teraz nie może się już sama umyć. A je, słowo honoru, naprawdę malutko. Te słowa o "urodzie kota" dotyczyły właśnie tycia.

Z tego, co gdzies tam kiedys czytalam, to mi wyglada na sprawy hormonalne... Tarczyca?
"Niech no on tylko wróci,
niech no się pokaże.
Już on się dowie,
że tak z kotem nie można.
Będzie się szło w jego stronę
jakby się wcale nie chciało,
pomalutku,
na bardzo obrażonych łapach". W. Szymborska

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=130647

anula790820

Od: Sob lut 19, 2011 21:49

Post » Pt lis 04, 2011 10:58 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

anula790820 pisze:
magradz pisze:
anula790820 pisze:

Z tego, co gdzies tam kiedys czytalam, to mi wyglada na sprawy hormonalne... Tarczyca?

Taka jest wstępna diagnoza. Ale badanie będzie robione jak kocice zostaną podleczone, bo teraz podobno wyniki byłyby niemiarodajne.

Obrazek

magradz

Post » Pt lis 04, 2011 11:10 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Hej dziewczyny... mam wrażenie jakby mnie rok nie było, tyle nowych stron i w ogóle...
po tym na co się napatrzyłam na urlopie stwierdzam, że trójmiejskie koty ogólnie mają jednak z Wami raj.
W Marrakeszu co róg mijałam kocie cuda, piękności, rude, srebrne, wszystkie chore i bezdomne. Niesamowite uszy, niespotykane często umaszczenie. Tutaj udało mi się złapać maluchy obiektywem:

Obrazek

Ech, strasznie ciężko tam mają:(
ObrazekObrazek

Betbet

Od: Pt maja 25, 2007 21:11

Post » Pt lis 04, 2011 11:17 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Odebrałam dziś rano od p. Baji Śliwy piękne ceramiczne broszki, magnesy, figurki i takie tam na jutrzejszą imprezę, mam też w aucie haftowany krzyżykowo obraz, który dostała KaleidoStar.

Co z dzisiejszą zbiórka w teatrze, to będzie w ogóle?, ja niestety jednak dziś nie dam rady tam być, są chętne Vilotta Kleina i Paulina Czajkowska i ewentualnie Marlena (o ile da radę w sytuacja jaka zaistniałą z jej tymczasami).
www.kotangens.org
KOTANGENS na fb
Obrazek

mpacz78

Od: Pon wrz 15, 2008 16:00

Post » Pt lis 04, 2011 11:31 Re: Pomorski Koci DOm Tymczasowy - PKDT- vol. 10.

Betbet pisze:Hej dziewczyny... mam wrażenie jakby mnie rok nie było, tyle nowych stron i w ogóle...
po tym na co się napatrzyłam na urlopie stwierdzam, że trójmiejskie koty ogólnie mają jednak z Wami raj.
W Marrakeszu co róg mijałam kocie cuda, piękności, rude, srebrne, wszystkie chore i bezdomne. Niesamowite uszy, niespotykane często umaszczenie. Tutaj udało mi się złapać maluchy obiektywem:

Obrazek

Ech, strasznie ciężko tam mają:(

No piękne, rudziaki mają wzięcie ja miałam i mam dużo chętnych. One jak widać są do leczenia jeszcze, szkoda ich. Może zdarzy się cud?!
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

[poprzednia][następna]