Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 21, 2011 23:22 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Dostałam sporo próbek mobility, granulki są OK.
Mooi dośc ładnie zjada, ale ona zjada wszystko :ok:

magaaaa

Od: Pt paź 30, 2009 19:14

Post » Czw lis 03, 2011 10:17 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Witam,

widzę ,że wątek ucichł nieco , ale się dopiszemy.
Esiek, lat 17 , cukrzyk z przewlekłym zapaleniem trzustki.
Pozdrawiamy, wszystkich kocich seniorów :D
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Czw lis 03, 2011 11:47 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

U nas okazało się, że u Emmy (13,5 roku) bardzo szybko pojawia się kamień nazębny... A ona ma część zębów usuniętych, w lutym była sanacja jamy ustnej. Po tym straciła na jakiś czas głos i miała laryngoskopię. Trzecia narkoza w tym roku u staruszki wcale mi się nie uśmiecha, jednak nie chcę też dopuścić do takiego stanu, jak na początku tego roku - zgorzel spowodowała, że kotka strasznie cierpiała, brała antybiotyki, siusiała pod siebie z bólu :?
W dodatku coraz częsciej Emma krzyczy nocami. Dzisiaj o wpół do piątej rano stała w przedpokoju i wydzierała się wniebogłosy. Pomaga przytulenie i wymizianie. Strasznie jest wtedy zdezorientowana :(
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Czw lis 03, 2011 14:57 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

A probowalas dawac Emmie wode do picia z plynem zwalczajacym kamien ? Bo mycie zabkow i samodzielne zdzieranie kamienia pewnie nie wchodzi w gre ?

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw lis 03, 2011 15:04 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Nie, myślałam nad tym płynem, zwłaszcza, że i najmłodsza Mania (rok) ma już problem z kamieniem i miała zapalenie dziąseł...
A macie jakieś doświadczenie z tym? Próbowałam przecierać im zęby żelem z chlorheksydyną, ale ciężko to wykonać.
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Czw lis 03, 2011 15:11 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Moim płyn (Aquadent) nie wchodził - na szczęście miałam próbki w sporej ilości. Potem gdzieś doczytałam, że w składzie ma coś niekoniecznie dla kotów.
Za to u mnie świetnie się sprawdza Orozyme i regularnie podawane mięcho do żucia.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw mar 15, 2012 23:10 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

mam do was pytanie, jaka karme byscie polecili dla 14-latka z niedowaga?
[url]=https://www.facebook.com/share/p/nG6iiNMb2xu4Ttjy/2 koty szukają domu[url]

siliana

Od: Śro lis 09, 2005 23:14

Post » Pt mar 16, 2012 1:07 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

siliana pisze:mam do was pytanie, jaka karme byscie polecili dla 14-latka z niedowaga?

Ja karmię koty mięsem i uporczywie karmienie mięsem będę każdemy polecać.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Nie paź 14, 2012 15:43 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Dziewczyny, to co z tym wątkiem będzie? :)
Pytam, bo przegladam stare PW i idea takiego wątku była bardzo dobra.
Jednak, żeby go dodać do ABC musiałby mieć więcej opracowanych konkretów.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw maja 16, 2013 22:26 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

"Koty starzeją się zupełnie tak samo jak ludzie – i tak jak my mogą cierpieć na szereg problemów związanych ze starzeniem się. Z wiekiem ich zmysły stają się mniej wyostrzone i koty cierpią na dysfunkcje poznawcze – to może powodować uczucie strachu i zdezorientowania. Dlatego starsze koty mogą stawać się bardziej drażliwe, senne, tracić koordynację, mieć problemy z trzymaniem moczu czy pamięcią oraz wokalizować zupełnie bez powodu."
[url]=https://www.facebook.com/share/p/nG6iiNMb2xu4Ttjy/2 koty szukają domu[url]

siliana

Od: Śro lis 09, 2005 23:14

Post » Pon paź 07, 2013 16:27 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Odświeżam, może jeszcze ożyje (watek oczywiście) :wink:

Mam w domu dwa staruszki: Sonię (14 lipca b.r skończyła 16 lat) i jej syna Kubę (ma w tej chwili 14 i pół roku), kotkę prawie 10-letnią (Whisky), dwa koty w wieku 8 i pół (Figa i Dymek) oraz 3 małolaty. Sonia trzyma się dobrze, jedyne co jej dolega to problemy trawienne - robi luźniejsze kupy, ma także leciutko podwyższona kreatyninę (dostaje suche dla nerkowców a resztę jedzenia, czyli mięso i puszki je jak wszyscy). No i dużo śpi, zasypia w różnych, niekoniecznie odpowiednich miejscach a sen ma bardzo mocny. Ostatnio zrobiła się "gadatliwa" a jak nie śpi to musi być w centrum zainteresowania. Sprawnościa fizyczną i chęcią do zabawy dorównuje małolatom.
Kuba, który jest od urodzenia niepełnosprawny (ma niedowład tylnej części ciała na skutek wrodzonego uszkodzenia rdzenia kręgowego) ma problemy ze słuchem (jest głośny bardzo), nie widzi (zwyrodnienie siatkówki), długie lata chorował na watrobę i w związku z tym miał problemy z kamieniem nazębnym (teraz już prawie nie ma ząbków więc jest spokój), był tez okres gdy cierpiał na silne zaparcia. Po nim najbardziej widać starość - jest chudy, mimo iż ma normalny apetyt, ma brzydsze futerko, coraz częściej zdarza mu się zsiusiać pod siebie. Ostatnio miał problemy z oczkiem (nadżerka na rogowce, po której niestety została blizna).
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pon paź 14, 2013 10:10 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Odswiezam watek.
Czarna - miala co najmniej 13 lat, kiedy przegrala z choroba nerek (a moze nawet 16). W czasie tej choroby schudla, stala sie takim kotkiem ledwowyczuwalnym w futerku. Wczesniej jeszcze gorzej slyszala. Ale nie przekladalo sie to na donosnosc jej glosu, bo z zasady wypowiadala sie bezglosnie dla ludzi.

Bialas - ma teraz co najmniej 13 lat. Jakies narostki na kregoslupie, czasem klopoty ze stawami. Dostaje wtedy leki przeciwbolowe i przeciwzapalne. Cystaid wspomagajaco caly czas. Aktualnie jest niezle.

Szara - lat co najmniej 11. Problemy z narastaniem kamienia niestety :( Dostawala taki proszek dosypywany do jedzenia, ktory pomagal, ale nie wolno go podawac kotom chorym na tarczyce, a Szara wlasnie ma z nia problemy. Starszym kotom trzeba regularnie badac poziom hormonow tarczycy! Teraz na lekach tarczycowych wyniki ma piekne.
Szara jest histeryczka, caly czas na lekach na glowe, ktore przy okazji pomagaja na pecherz, choruje na niego z okazji jakiegokolwiek stresu...

Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo bede miala okazje pisac jak wyglada zycie z senorami.

Wiem, ze w starszym wieku zdarzaja sie nowotwory, trzeba byc na to wyczulonym.

Koty jedza Barfa (czyli mieso) i sucha karme bezzbozowa. Saszetki dostaja od czasu do czasu w ramach atrakcji. Oprocz tego jogurty, serki, warzywa, jesli chca.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto lis 05, 2013 22:15 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

Czy u 13 letniej kotki normalne jest, że nie wskakuje wysoko jak dawniej- a np. wskakując na blat w kuchni odbija sie tylnymi łapkami o szafkę pod blatem? Młodsze koty wskakują na blat bezpośrednio z podłogi.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Wto lis 05, 2013 22:49 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

fili pisze:Czy u 13 letniej kotki normalne jest, że nie wskakuje wysoko jak dawniej- a np. wskakując na blat w kuchni odbija sie tylnymi łapkami o szafkę pod blatem? Młodsze koty wskakują na blat bezpośrednio z podłogi.

Jesli nie jest specjalnie gruba (tusza czesto utrudnia skakanie), to moze swiadczyc o kloptach z kregoslupem lub stawami. Zanim zwalilabym to na starosc zrobilabym jej przelad techniczny ze szczegolnym uwzglednieniem koscca.

U kotka mojej tesciowej pierwszym objawem tego, ze bialaczka sie uaktywnila bylo to, ze pzrestal skakac. Po prostu byl slabszy. Wiec to moze byc objaw roznych rzeczy.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon sty 13, 2014 19:53 Re: Wątek o seniorach - WAŻNE zbieramy informacje!!!

I co z tym wątkiem..? Już chyba padł na cacy :( A może jest gdzieś indziej wątek dot. kocich seniorów? Kilku staruszkom szukam domu i by się przydał jakiś zbiorczy wąteczek...

kachat

Od: Pon sty 13, 2014 19:07

[poprzednia]