16letnia niewidoma Mrówcia odeszła we własnym domu [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 29, 2011 23:06 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

:1luvu:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie paź 30, 2011 0:00 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Duszek686 pisze:A ja dostałam przed chwilką sms-a z DT Mrówci:
"Mrówa ma się dobrze. Ma niezły apetyt i jest rozmruczana :D "

Obiecane zdjęcia:
Jeszcze w schronisku - niezłe powitanie :lol:
Obrazek
Zabierasz mnie? Naprawdę???
Obrazek

W aucie troszkę narzekała - to przez chwilkę jej pozwoliłam się rozejrzeć...
Obrazek
Obrazek

Razem z Mróweczką - do DT pojechały piękne rzeczy podarowane jej przez ewar :1luvu: termoforki i posłanko... i cos pysznego na ząbek :wink:
Obrazek
Dzięki wielkie :1luvu:

Chciałam też bardzo podziękować wszystkim, którzy odwiedzali Mrówcię i kibicowali jej ,
ewan, która deklarowała wykupienie ogłoszeń u CatAngel, andorce, która założyła wątek i wszystkim, którzy się w Mrówci zakochali i wspierali naś w staraniach o domek :1luvu:
Bardzo dziękuję.

Mam obiecane relacje i fotki z domku, mam też obiecaną możliwość odwiedzania Mrówci :wink:

Jak Ona odzyla, nie ten sam kot :ok: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Mroweczko jestes Sliczna :1luvu:
Powodzenia w nowym zyciu :1luvu: :ok: :ok: :ok:
Dzieki Wam Wszystkim co sie do tego przyczynili :1luvu: :1luvu: :1luvu:
ObrazekObrazek

marysienka

Od: Pt gru 10, 2010 3:08

Post » Nie paź 30, 2011 0:27 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Ja również składam jak najniższe ukłony, tym wszystkim, którzy się przyczynili do szybkiego i pozytywnego rozwiązania trudnej sytuacji koteńki...
I tym przede wszystkim się cieszę...
Wszyscy mamy większe lub mniejsze skłonności do konfliktów lub zadrażnień... ja też...
ale wspaniale, że coś się jednak udaje :ok:

Trzymaj się piękna kosmitko :ok:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Od: Wto mar 08, 2011 1:13

Post » Nie paź 30, 2011 7:25 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

:dance: :dance2: :dance:
Jeszcze chwila i Mrówcia powędruje na wątek łabądków :lol:Ona niekoniecznie musi być taka wiekowa, prawda? Znam kota, który ma ponad (tak!) 20 lat i zęby w niezłym stanie, ale jest w DS od kociaka.Jego koleżanka, młodsza co najmniej o 10 lat, ale wzięta do domu, kiedy już była dorosła i strasznie zaniedbana nie ma ani jednego zęba.Różnie to bywa.
Teraz już spokojnie można czekać na dobry domek. :lol: Mrówciu, :1luvu:
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie paź 30, 2011 9:00 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

gafa pisze:
Grażyna-kg pisze:
andorka pisze:Ale do Grażyny-kg mam jeszcze jedno, praktycznie prywatne pytanie

W Grzybowie co roku od 4 lat spędzamy rodziną urlop. Stołujemy się „Katarzynce”. Z tego co porównywałam na mapie, pensjonat, który prowadzisz jest na zapleczu „Katarzynki” no może przesunięty o jedną - dwie posesje.
Przez te cztery lata gdy tam bywamy w barze pojawia się koteczka - bura szylkretka. Nie wiem czy jest "przynależna" do baru, do któregoś sąsiedniego pensjonatu, czy przychodzi właśnie od Ciebie. Kotka jest wyraźnie powypadkowa - ma usztywniony grzbiet w tylnej części. Nie przeszkadza jej to w chodzeniu, ale chyba przeszkadza w myciu, bo na tym odcinku pleców ma jeden wielki kołtun (kotka ogólnie krótkowłosa).
I tu zastanawia mnie jedno - czy taka miłośniczka kotów nie zauważyłaby zaniedbanej kotki w najbliższym otoczeniu? Kicia przychodzi na głaski, jest bardzo łagodna, więc to nie problem w złapaniu. Często wyleguje się na podjeździe do baru i nie da się jej nie zauważyć idąc ul. Nadmorską. Znasz tę kotkę? Wiesz czemu wygląda tak, a nie inaczej?

NOOOOOO,NIEEEEE!!!! Ale się własnie uśmiałam !! Bura, kotka, po wypadku !! Usztywniony grzbiet !!!!

O kurcze, szkoda tylko że PRZEZ 4 LATA nie zapytali p.Janusza , właściciela baru "Katarzynka" : CZYJ TO KOT ?!

To jest korka p.Janusza, to jest kotka z "Katarzynki", przed wielu laty wysterylizowana , niemłoda, bardzo miła!
Zawsze "kręci" się przy "Katarzynce", bo....tu mieszka !

"Usztywniony grzbiet", to......skołtuniona sierść, bo kotka z powodu sporej tuszy nie daje rady "rozczesywać" sobie językiem sierści tak wysoko , ale wyciąć tego kołtuna też sobie nie da!
Jaka szkoda, że ci litościwi ludzie PRZEZ 4 LATA nie zainteresowali się, co tej kotce "dolega" i nie zapytali właściciela "Katarzynki" i kotki - w jednej osobie!

Ale, OCZYWIŚCIE , temu że czyjaś kotka ma kołtun , czyli "usztywniony grzbiet", również JA jestem winna!

Jesteście, niektórzy, normalnie paskudnymi "ludźmi"

Jak nie ma się czego czepić, to kociego kołtuna! Jedź do Grzybowa i wyczesz tą kotkę ( jak ona ci się da, albo pozwoli ci na to jej właściciel!)

Grażyna-kg, możesz powiedzieć co jest takiego śmiesznego w zapytaniu andorki?

NIe czytałem przez kilka dni tego watku więc nie wiem co było pisane wczesniej. Ale ja po przeczytaniu tego co Napisala Andorka odebrałam to jako pretensje do Grażyny-kg że nie zainteresowała się stanem tej kotki. Wg. mnie to forma pytania byla " biedna cierpiąca kotka a Ty o niej nic nie wiesz i nie pomagasz" czyli sugerująca że Grażyna-kg nie pomaga tak kotom jak pisze bo w jej otoczeniu są koty którym nie pomaga a powinna.
To tylko takie moje odczucie. I słusznie Grażyna-kg napisała że przez 4 lata to można było na miejscu zapytać czyja to kotka i co jej dolega.

Bardzo sie ciesze że Mróweczka wyszła ze schroniska i że jest w domku, O to chodzilo w tym watku aby ta koteczka znałazla dom , tymczasowy, stały ale dom, żeby opusciła schronisko, żeby ktos o nią dbał, i okazywał uczucie.
Czy da sie coś zrobic jeszcze z jej oczami, czy cos widzi?
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Nie paź 30, 2011 9:13 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Było już na wątku, że reaguje jakby na światło i ruch.Dobry okulista by się przydał.
Uważam, że pobyt kota w DT jest genialną sprawą.DT są doświadczone, potrafią zaobserwować, co się z kotem dzieje, poznać jego charakter i wtedy nie ma niespodzianek.Wybiera się taki domek, który pasuje do kota i odwrotnie.To bardzo ważne.Mnie na przykład łatwiej jest wyadoptować kota, który jest u mnie niż tego, który przebywa w innym DT, pomimo,że kota odwiedzam, mam stały kontakt.Teraz właśnie mam taką sytuację.

ewar

Post » Nie paź 30, 2011 9:15 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

[i] Cześć Mrófka ! ja też jechałam daleko do domu - bedzie git ! gina i lilka [i]
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Nie paź 30, 2011 17:18 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Nieśmiało poproszę o relację z pobytu Mrówci w DT. Można?

ewar

Post » Nie paź 30, 2011 17:27 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Jak Mróweńka dzisiaj? :) :1luvu:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Nie paź 30, 2011 17:39 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Iburg pisze:NIe czytałem przez kilka dni tego watku więc nie wiem co było pisane wczesniej. Ale ja po przeczytaniu tego co Napisala Andorka odebrałam to jako pretensje do Grażyny-kg że nie zainteresowała się stanem tej kotki. Wg. mnie to forma pytania byla " biedna cierpiąca kotka a Ty o niej nic nie wiesz i nie pomagasz" czyli sugerująca że Grażyna-kg nie pomaga tak kotom jak pisze bo w jej otoczeniu są koty którym nie pomaga a powinna.
To tylko takie moje odczucie. I słusznie Grażyna-kg napisała że przez 4 lata to można było na miejscu zapytać czyja to kotka i co jej dolega.

Bardzo sie ciesze że Mróweczka wyszła ze schroniska i że jest w domku, O to chodzilo w tym watku aby ta koteczka znałazla dom , tymczasowy, stały ale dom, żeby opusciła schronisko, żeby ktos o nią dbał, i okazywał uczucie.

Iburg, na bogów, nikt nikogo nie zmusza, ani nie sugeruje konieczności pomocy konkretnemu kotu. Rzeczywiście być może ton wypowiedzi Andorki mógł sugerować jakieś "wymagania", ale sens w tym, że Grażyna-kg kreuje się tutaj na osobę wszechwiedzącą i wszechpomagającą (stworzyłam nowe słowo, jestem z siebie dumna :lol: )

A poważnie - skoro "usztywnienie grzbietu" jest skutkiem kołtuna (u kotki krótkowłosej?), a Grażyna-kg tę kotkę zna, to czemu tak naprawdę jej nie pomogła? bo "kotka sobie nie pozwoli"? wybacz, ale większość zwierząt "nie pozwala sobie" pomóc, a jednak jakoś to się robi? bo ma "właściciela", który się sprzeciwia? no proszę Cię, a interwencje polegają - rozumiem - na pełnej współpracy "właścicieli" ze służbami wszelakimi?

ok, przez cztery lata bywania tam przez 7 dni w roku można było zapytać. Ale Andorka jest z Łodzi i bywa tam urlopowo. Także po to, żeby odpocząć przez te kilka dni od kotów. Pewnie zaraz odezwą się głosy, że służba nie drużba i inne tym podobne, ale ja absolutnie rozumiem i jestem za urlopami. A Grazyna-kg mieszka dwa domy dalej. Jest doświadczonym opiekunem zwierząt, z pewnością zna też opiekuna kotki, wie też, jak kotka wygląda i co jej dolega (SIC!) więc? gdyby nie głupi zbieg okoliczności...
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Nie paź 30, 2011 18:44 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Dajcie już spokój, było-minęło, każdy z nas dołożył swoje, emocje wzięły górę nad rozsądkiem, u wszystkich bez wyjątku, i wystarczy.
Mrówka teraz rozpoczęła nowy etap w życiu, z DT to już tylko kroczek do DS, więc trzymajmy za nią :ok: , a tak poza tym to śliczna z niej szczerbatka :D

jaguska

Od: Wto wrz 13, 2011 8:36

Post » Nie paź 30, 2011 21:08 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Georg-inia pisze:
Iburg pisze:NIe czytałem przez kilka dni tego watku więc nie wiem co było pisane wczesniej. Ale ja po przeczytaniu tego co Napisala Andorka odebrałam to jako pretensje do Grażyny-kg że nie zainteresowała się stanem tej kotki. Wg. mnie to forma pytania byla " biedna cierpiąca kotka a Ty o niej nic nie wiesz i nie pomagasz" czyli sugerująca że Grażyna-kg nie pomaga tak kotom jak pisze bo w jej otoczeniu są koty którym nie pomaga a powinna.

Iburg, na bogów, nikt nikogo nie zmusza, ani nie sugeruje konieczności pomocy konkretnemu kotu. Rzeczywiście być może ton wypowiedzi Andorki mógł sugerować jakieś "wymagania", ale sens w tym, że Grażyna-kg kreuje się tutaj na osobę wszechwiedzącą i wszechpomagającą (stworzyłam nowe słowo, jestem z siebie dumna :lol: )

A poważnie - skoro "usztywnienie grzbietu" jest skutkiem kołtuna (u kotki krótkowłosej?), a Grażyna-kg tę kotkę zna, to czemu tak naprawdę jej nie pomogła? bo "kotka sobie nie pozwoli"? wybacz, ale większość zwierząt "nie pozwala sobie" pomóc, a jednak jakoś to się robi? bo ma "właściciela", który się sprzeciwia? no proszę Cię, a interwencje polegają - rozumiem - na pełnej współpracy "właścicieli" ze służbami wszelakimi?

ok, przez cztery lata bywania tam przez 7 dni w roku można było zapytać. Ale Andorka jest z Łodzi i bywa tam urlopowo. Także po to, żeby odpocząć przez te kilka dni od kotów. Pewnie zaraz odezwą się głosy, że służba nie drużba i inne tym podobne, ale ja absolutnie rozumiem i jestem za urlopami. A Grazyna-kg mieszka dwa domy dalej. Jest doświadczonym opiekunem zwierząt, z pewnością zna też opiekuna kotki, wie też, jak kotka wygląda i co jej dolega (SIC!) więc? gdyby nie głupi zbieg okoliczności...

Od pomagania zwierzętom będącym poza schroniskiem dla zwierząt, jest w Kołobrzegu Oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami i można zawsze o pomoc zwrócić się do tej organizacji.
Stowarzyszenie REKS nie ma możliwości ani nie ma prawa podejmować samodzielnie interwencji. Wykonuje je wyłącznie na zlecenie i w asyście Policji lub Straży Miejskiej albo Gminnej.
Andorka powinna więc zwrócić się do kołobrzeskich służb mundurowych aby zechciały interweniować w sprawie kociego kołtuna.

Grażyna mieszka w Grzybowie PRYWATNIE i też tu odpoczywa, też od kotów- jak każdy, kto odpoczywa....
Wypoczywanie widać, że się traktuje ze zrozumieniem, to i Grażyna jest usprawiedliwiona.

andorka napisał(a):
W Grzybowie co roku od 4 lat spędzamy rodziną urlop. Stołujemy się „Katarzynce”. Z tego co porównywałam na mapie, pensjonat, który prowadzisz jest na zapleczu „Katarzynki” no może przesunięty o jedną - dwie posesje.Przez te cztery lata gdy tam bywamy w barze pojawia się koteczka - bura szylkretka

Cztery lata to wystarczająco dużo czasu, aby taka miłośniczka zwierząt jak Andorka mogła NIE TYLKO PATRZEĆ na skołtunioną kotkę, ale w ramach relaksu - odpoczynku od odpoczynku, wyciąć kotce kołtuna,
zamiast wmawiać Grażynie i wszystkim: że kotka JEST PO WYPADKU, MA USZTYWNIONY GRZBIET.
A tak między nami : jaki znawca z tej Andorki, że patrząc na kotkę 4 lata oceniła: PO WYPADKU, USZTYWNIONY GRZBIET.
A może prościej było nie czekać aż 4 lata, tylko już w pierwszym roku pobytu ZAPYTAĆ właściciela "Katarzynki" o tą kotkę?.

Andorka, czy ty zawsze CZEKASZ LATAMI zamiast zareagować , gdy widzisz kota, który ci się wydaje, ze jest potrzebujący pomocy ????????

Przecież przez te 4 lata .........nie wiedziałaś!!!- że Grażyna mieszka obok????-
i tylko w nieskończoność patrzyłaś, a żaden kęs obiadków w "Katarzynce" nie utknął ci w gardle na ten żałosny widok : kotki po wypadku, z usztywnionym grzbietem....No tak, ale Andorka za każdym razem miała tutaj urlop od kotów i od kotów odpoczywała...

A gdyby Grażyna nie mieszkała tutaj obok, to Andorka, przyznaj, ILE JESZCZE LAT byś tak patrzyła i patrzyła na tą kotkę (odpoczywając), co to wg twoich oględzin 4-letnich : jest po wypadku, że grzbiet ma usztywniony....

Grażyna-kg

Od: Pt mar 27, 2009 8:15

Post » Nie paź 30, 2011 21:20 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

LUDZIE, DAJCIE JUZ SPOKÓJ, czytać się nie da, to jest watek pod tytułem:

16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

co u MRÓWECZKI, jak sie aklimatyzuje, czy znalazła kuwetke, bo moje tymczasiki czesto w nowym domku pierwszej nocy załatwiaja się do kwiatków lub do łózke 8O
bordo
Obrazek
Obrazek

bordo

Od: Nie wrz 10, 2006 17:22

Post » Nie paź 30, 2011 21:44 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

andorka pisze:
W Łodzi nikt kto przychodzi zaadoptować kota nie dostanie go „na rękę” czy w zaklejonym kartoniku. Chętni na kota, którzy przyjeżdżają „z pustymi rękami” są proszeni o udanie się do niedalekiego sklepu zoologicznego i zakupienie transportera. Sklep nie na żadnych układów ze schroniskiem, to sklep sieciowy mieszczący się w markecie. Jest to też swoisty sprawdzian „dobrych chęci” adoptującego i dodatkowy czas na przemyślenie tematu, bo skoro jest dla kogoś problemem zakupienie transportera za 60-70 zł, to co będzie gdy kot zachoruje?

Przepraszam Cię Aniu ale niestety przynajmniej raz byłam świadkiem innej sytuacji. Młodzi ludzie, którzy przyszli dostali kota w kartoniku - zorganizowanym z kociarni.
Nie róbmy z nikogo tylko aniołów i z nikogo tylko czarnych charakterów.
Obrazek
Obrazek Obrazek

Catnaperka

Od: Wto paź 12, 2010 10:28

Post » Nie paź 30, 2011 21:47 Re: 16letnia niewidoma kicia, bez ząbków, zagłodzona już w DT :)

Grażyna czy Ty nigdy nie odpuścisz, nie widzisz że już wszyscy mają dosyć Twoich wywodów, wymądrzania i agresji. Daj już spokój kobieto :mrgreen: Nie możesz normalnie podyskutować, doradzić, zażartować.

Ciekawa jestem jak tam nasza Milusińska, pewnie rosołek był, mizianki, spanie na kanapie - czyli to co tygrysy lubią najbardziej :lol:
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

[poprzednia][następna]