Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
starchurka pisze:Wczoraj biała kicia pojechała do domu
gerardbutler pisze:zalatwilam sterylke kici za darmo na urzad miasta, ale powiedzcie mi jak ja zlapie do transporterka to jak ja z niego wyjac w lecznicy? przeciez ona mnie zezre a o wetach nie wspomne![]()
![]()
![]()
![]()
ryśka pisze:gerardbutler pisze:zalatwilam sterylke kici za darmo na urzad miasta, ale powiedzcie mi jak ja zlapie do transporterka to jak ja z niego wyjac w lecznicy? przeciez ona mnie zezre a o wetach nie wspomne![]()
![]()
![]()
![]()
Przede wszystkim, zastrzyk usypiający robi się w transporterku (jeśli lecznica nie ma klatki iniekcyjnej) - otwiera się ostrożnie kratkę i ciut górę transporterka, tak, by wet mógł wsadzić rękę i zrobić zastrzyk. Jeśli kot jest agresywny - próbuje gryźć, można najpierw delikatnie nałożyć na niego kocyk (zakryć głowę) i przytrzymać (w transporterku!) przez kocyk, by zrobić zastrzyk. Absolutnie nie wyjmuj kota "na stół" próbując go trzymać rękami, by nie uciekł.
Po podaniu narkozy należy kotu zajrzeć do pyszczka - sprawdzić, czy nie ma chorych zębów. Często jest to wielki kłopot dzikich kotów i sterylizacja jest jedyną okazją, by im pomóc w także w tym zakresie. Kot oczywiście musi być osłuchany, obejrzany i zważony. Niestety w przypadku dzikusów często dopiero po podaniu narkozy można to zrobić... No ale - coś za coś.
Zdarza się, że kot ucieknie z transporterka, jeśli wet nie jest doświadczony. Ale to także nie dramat - łapie się delikwenta nakrywając kocykiem kiedy wejdzie w jakiś róg i odchylając kawałek futra robi się zastrzyk. Oczywiście to jest dużo bardziej stresujące dla kota i należy tego unikać.
Transporterek MUSI być sprawny - żadna wiklinka czy luźne drzwiczki nie wchodzą w grę.
Ważne: w gabinecie wszystkie okna MUSZĄ być zamknięte, tak samo drzwi - nie może być ryzyka, że tachnik/inna osoba z personelu będzie wchodzić/wychodzić, kiedy lekarz zajmuje się dzikuskiem. Należy na to zawsze zwracać uwagę i poprosić o ostrożność.
A do transporterka potrafisz ją złapać, masz już pomysł?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 104 gości