Kot wygryzł, wydrapał sobie futro na brzuchu! świerzb?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 24, 2011 19:55 Kot wygryzł, wydrapał sobie futro na brzuchu! świerzb?

Witam. Mam 6 letniego kota Gapę. Przywiozłem go ze wsi, gdy miał ok. 2 tygodnie. Od około miesiąca kot wylizuje sobie, lub wyrywa zębami sobie futro na brzuchu - niestety, jak to robi nie widziałem. W tej chwili to łyse miejsce jest wielkości piłki tenisowej. Dodatkowo na uchu, tuż przy głowie pojawiła się rana i strupy. Kot, który do niedawna był wesoły i szukał wrażeń rozrywkowych, teraz szuka odosobnienia i chowa się po kątach. NIe daje się głaskać po głowie (a jak już mi się udało, to miauczy i ucieka jakby go bolało). Jakiś właśnie miesiąc temu przywiozłem kota z działki, który był tam z teściową przez całe wakacje i być może ma to jakiś związek, tylko jaki? Kot na działce nie oddala się, jest zawsze w zasięgu wzroku lub w domu, typem szwędacza nie był, nie jest. Alergię też wykluczam, gdyż je mniej więcej cały czas to samo, sprawdzone rzeczy.
Pzdr.

Seb-Kac

Od: Pon paź 24, 2011 19:45

Post » Pon paź 24, 2011 19:57 Re: Kot wygryzł, wydrapał sobie futro na brzuchu! świerzb?

ja bym jednak nie wykluczała alergii, ale poczekajmy na opinie bardziej doświadczonych
pozdrawiam, Agnieszka&Pati

Yoga Kropka Żabcia Gery

yogusia

Od: Pt mar 20, 2009 15:55

Post » Pon paź 24, 2011 19:57 Re: Kot wygryzł, wydrapał sobie futro na brzuchu! świerzb?

Seb-Kac pisze:Witam. Mam 6 letniego kota Gapę. Przywiozłem go ze wsi, gdy miał ok. 2 tygodnie. Od około miesiąca kot wylizuje sobie, lub wyrywa zębami sobie futro na brzuchu - niestety, jak to robi nie widziałem. W tej chwili to łyse miejsce jest wielkości piłki tenisowej. Dodatkowo na uchu, tuż przy głowie pojawiła się rana i strupy. Kot, który do niedawna był wesoły i szukał wrażeń rozrywkowych, teraz szuka odosobnienia i chowa się po kątach. NIe daje się głaskać po głowie (a jak już mi się udało, to miauczy i ucieka jakby go bolało). Jakiś właśnie miesiąc temu przywiozłem kota z działki, który był tam z teściową przez całe wakacje i być może ma to jakiś związek, tylko jaki? Kot na działce nie oddala się, jest zawsze w zasięgu wzroku lub w domu, typem szwędacza nie był, nie jest. Alergię też wykluczam, gdyż je mniej więcej cały czas to samo, sprawdzone rzeczy.
Pzdr.

przede wszystkim wez kota do weterynarza,nikt nie zdiagnozuje kota przez internet , przyczy moze byc wiele np.alergia
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pon paź 24, 2011 21:03 Re: Kot wygryzł, wydrapał sobie futro na brzuchu! świerzb?

Alergia, świerzbowiec skórny, stres? Spytaj weta :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Sob paź 29, 2011 19:42 Re: Kot wygryzł, wydrapał sobie futro na brzuchu! świerzb?

Kocurka koniecznie trzeba szybko zabrać do lekarza i porobić mu badania krwi.
Nie można tego zignorować (badania krwi) - takie zachowanie o którym piszesz może być objawem cierpienia kota i stresu tym wywołanego (np. jakiś stały ból czy złe samopoczucie), również łysienie może nie być spowodowane wylizywaniem, tym bardziej że nie widzisz jak kot się nadmiernie myje.

A już to że kot ewidentnie źle się czuje - plus wyłysienia, koniecznie trzeba go przebadać, nie można opierać się na samym oglądzie.
Kot który tak okazuje złe samopoczucie że to widać, zaczyna się chować, jest mniej aktywny - jest kotem bardzo już cierpiącym.

Jeśli kocurek był wychodzący ostatnio - mógł się czymś zatruć, czymś co nie dało gwałtownych objawów ale powoli narastające, mógł się czymś zarazić od innego kota albo np. kleszcza.

Koniecznie szybko wet i koniecznie badania krwi - morfologię, rozmaz ręczny, enzymy wątrobowe, kreatynina, mocznik, jonogram.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob paź 29, 2011 21:56 Re: Kot wygryzł, wydrapał sobie futro na brzuchu! świerzb?

Blue pisze:...Koniecznie szybko wet i koniecznie badania krwi - morfologię, rozmaz ręczny, enzymy wątrobowe, kreatynina, mocznik, jonogram.

Masz wymagania.
Pójdzie do weta, dostanie Synulox + witaminy i do domu.
W razie co kota sie uśpi, bo chory.
Po co ma się "fachowiec" zmóżdżać nad taką ilością danych(?)
Tylko kłopot - jeszcze potem wyjdzie, że coś zrobił nie ok.
A my jesteśmy tylko oszołomy z niszowego forum. :mrgreen:

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12