Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Lilianna J-wie pisze:Pisałam już,że Royal
Agn pisze:Lilianna J-wie pisze:Pisałam już,że Royal
Aż potuptałam do kuchni po RC o najniższej zawartości białka, czyli Renal.
Na opakowaniu jest - 26%. To nie są śladowe ilości. Jako że RC jest dość dobra karmą, to białko zawarte w tej karmie jest pochodzenia głównie zwierzęcego. [Bo dobre jakościowo karmy dla kotów oparte są głównie o białko zwierzęce. Najlepsze karmy zawierają w składzie do 80% mięsa i zero węglowodanów zbożowych.]]
Karma dla kociąt [czyli najbardziej pożywna] - w zależności od firmy - zawiera 32% - 40% białka.
Na pewno 'śladowe ilości' białka zawiera karma z Lewiatana - bo w niej mięsa nie sposób się doszukać, za to soi i kukurydzy pewnie w niej sporo.
A tak BTW - nie należy utożsamiać mięsa z białkiem [czy odwrotnie]. W różnych rodzajach mięsa jest od 50% - 70% białka. Ale założycielka wątku jako zootechnik z wykształcenia może nam to rozpisać dokładniej.
I jeszcze odnośnie tego siana - w zieleninie też jest białko.Tylko koty nie mają enzymów trawiennych do jego pozyskania.
shira3 pisze:Mnie się wydaje, ze lilianna myli białko z nabiałem. Rzeczywiście większość dorosłych ssaków a więc i koty (także ludzie) nie toleruje mleka - w przyrodzie dorosłe ssaki mleka nie piją przecież. A białko z mięsa jest podstawą żywienia drapieżników a kot nim niewątpliwie jest.
Lilianna J-wie pisze:Ile macie kotów na utrzymaniu?
Lilianna J-wie pisze:Ja mam 26 kotów plus te maluchy ,które mi podrzucają do domu, często małe i jeszcze ślepe. Nie stać mnie na żadne drogie karmy, animoda dla takiej ilości zwierząt jest dla mnie nieosiągalna. Puszki z Lewiatana o które się tak czepiacie są dla kotów osiedlowych. Przy ilości w jakich je kupuję płacę 1,54 zł za puszkę. Whiskas i Kitekat puszki jak i sucha mam ze zbiórek ( teraz pewnie też będą). Jeden kot z moich domowych dostaje Royal Canin Urinary S/O (znowu) 14 kg na m-c, drugi royal gastro, persy mają swoją. do tego dochodzi mleko Bebiko, juniory dla kociąt i leki.
Najszczesliwsza widocznie nie wiesz co to desperacja
Użytkownicy przeglądający ten dział: Manuelowa, puszatek i 128 gości